Cele mai bizare 5 previziuni pentru anul 2012

Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 07:02
9438 citiri
Cele mai bizare 5 previziuni pentru anul 2012
Foto: iStockphoto.com

Teoriile despre catastrofe naturale sau chiar despre sfarsitul lumii au existat dintotdeauna. Periodic, asa zisii specialisti vin cu previziuni bizare si intotdeauna negative. Anul 2012 este unul dintre cei mai controversati ani din acest punct de vedere pentru ca, in opinia multora, ar aduce sfarsitul lumii.

Fiindca a mai ramas o singura luna pana la finele lui 2012, How Stuff Works prezinta 5 dintre cele mai bizare previziuni cu privire la acest an, predictii pe cat de inspaimantatoare, pe atat de lipsite de temei, se pare.

Eruptiile solare

Activitatea solara a fost si este inca un subiect de interes pentru specialisti si nu numai. Cum in 2012 soarele atinge varful unui ciclu de 11 ani, cunoscut sub numele de maxim solar, diversi teoreticieni s-au grabit sa faca speculatii in acest sens.

E drept ca, atunci cand se inregistreaza un maxim solar, au loc explozii solare mult mai intense decat precedentele, insa asta nu se traduce printr-un haos total sau printr-o catastrofa naturala.

Eruptiile solare nu au loc de ieri de azi, ci apar la intervale regulate, iar evenimentul din 2012 ar putea anunta, cel mult, intreruperea comunicatiilor prin satelit.

Inversarea geomagnetica

Campul magnetic al Pamantului nu este atat de constant si stabil pe cat ar crede unii. In timpul secolului XX, oamenii de stiinta au observat ca polaritatea Pamantului, localizarea exacta a celor doi poli, se deplaseaza cu 10-40 km pe an. Mai exact, Polul Nord se deplaseaza catre Polul Sud si invers.

Asadar, o inversare geomagnetica nu este nici pe departe o descoperire ingrijoratoare.

Ultima inversare s-a produs in urma cu 780.000 de ani, iar expertii sustin ca oricum nu se poate spune cand si daca acest lucru se va intampla.

Asadar, inversarea polilor nu are nici pe departe consecinte fatale, asa cum au dorit unii sa insinueze, coreland acest eveniment cu anul 2012.

Coliziunea cu planeta X

Se presupune ca misterioasa planeta X sau Nibiru, cum i se mai spune, ar fi fost descoperita de sumerieni. Ei bine, teoriile catastrofale dau ca sigura o coliziune a Pamantului cu aceasta planeta in ziua fatidica de 21 decembrie 2012. De fapt, se pare ca existenta planetei X nu ar fi decat o presupunere, fara motive reale de ingrijorare.

Oamenii de stiinta nu au putut explica neconcordantele in orbitele planetelor Uranus si Neptun si au presupus ca acolo exista o planeta nedescoperita. Cei mai multi astronomi sustin ca, de fapt, s-a supraestimat masa lui Neptun, asa ca planeta X nici macar nu exista.

Predictiile "The Web Bot Project"

Proiectul Web Bot a fost dezvoltat la sfarsitul anilor '90, avand ca scop prezicerea activitatii pe piata de valori. Acesta reprezinta de fapt un tip de software cunoscut sub denumirea de bot, soft care urmareste paginile web prin cuvinte cheie si texte relevante. Toate informatiile colectate ar oferi o perspectiva generala a ceea ce discuta grupuri mari de persoane.

Totusi, la un moment dat, Clif High a marsat pe abilitatea tehnologiei de a prezice viitorul. Inaintea unor dezastre sau evenimente negative importante, acest sistem ar fi oferit unele semnale relevante. Atacurile de la World Trade Center, uraganul Katrina sau criza economica - toate ar fi fost prezise de Web Bot.

Bineinteles, mai nou, sistemul ofera semnale legate de ziua de 21 decembrie 2012, insa multi considera ca prezicerile sunt complet gresite.

Sfarsitul calendarului mayas

Poate punctul de inceput al isteriei 2012 il reprezinta sfarsitul calendarului mayas, pe 21 decembrie 2012. E drept ca tot pe aceasta data are loc solstitiul de iarna si se presupune ca planetele se vor alinia cu soarele tot atunci, insa sfarsitul calendarului mayas are cu totul alta semnificatie.

Astfel, este important de stiut ca mayasii foloseau diverse si complexe calendare, fiecare avand un cu totul alt rol. Calendarul la care se face referire se numeste Long Count Calendar si inregistreaza un ciclu unic de 1.872.000 zile. Terminarea acestui ciclu, insa, era un motiv de sarbatoare, nu de temeri nejustificate.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#predictii 2012, #previziuni bizare 2012, #teorii sfarsitul lumii 2012, #teorii 2012, #evenimente cosmice 2012, #Apocalipsa calendar mayas, #sfarsitul calendarului mayas , #fenomen