Crucea de pe Caraiman, dublata in nori

Vineri, 11 Septembrie 2009, ora 13:54
13326 citiri
Crucea de pe Caraiman, dublata in nori
Foto: Banateanul

Turistii care s-au aflat, joi, in Busteni, au fost martorii unui fenomen extrem de rar si de frumos: la apusul soarelui, razele de lumina care au cazut pe crucea de pe Caraiman s-au reflectat pe nori si au creat efectul de umbra!

Asadar, cei care au luat versantii Caraimanului la picior ca sa vada o cruce, s-au trezit, muti de uimire, in fata a doua cruci. Daca turistii au plecat din Busteni convinsi ca au luat la parte la un moment divin, meteorologii distrug orice vis apeland la logica, informeaza Banateanul.

Ei au explicat ca s-a produs o refractie, adica s-au intalnit doua straturi de aer, unul foarte cald si altul foarte rece. Potrivit acestora, fenomenul se produce numai la apus de soare.

Crucea de pe Caraiman, un omagiu adus ostasilor cazuti in primul razboi mondial, este unicat prin prisma altitudinii la care este amplasata - 2290 de metri -, combinata cu dimensiunea crucii - 28 de metri inaltime, cu brate de sapte de metri.

Crucea Eroilor Neamului a fost construita la initiativa Reginei Maria si a Regelui Ferdinand I al Romaniei, cu scopul de a fi vazuta de la o distanta cat mai mare. Pentru acest monument s-a ales varful secundar al Caraimanului, deoarece, daca s-ar fi construit pe varful principal nu ar fi fost vizibil decat de pe platou.

In anul 1939, crucea a fost racordata la sistemul energetic national. Astfel, iluminarea monumentului s-a realizat cu sursa cu care era dotata statia complexa de la Costila (2487 m). Pana in anul 1989 s-a tras un cablu electric, iar in anul 1990 s-a terminat de montat instalatia electrica prin efortul Primariei din Busteni, al locuitorilor orasului si al unor societati comerciale.

Instalatia electrica a fost distrusa repetat de-a lungul timpului de catre turisti care se urcau pe cruce si spargeau becurile, iar in anul 2003 aceasta s-a defectat. Pentru refacerea ei au lucrat echipe de salvamontisti, care au inlocuit zeci de becuri ce nu mai functionau, instalatia fiind repusa in functiune in luna decembrie a anului 2004 si racordata la energia electrica a orasului Busteni. In prezent, Crucea de pe Caraiman este iluminata cu 300 de becuri de cate 500 W fiecare si poate fi vazuta, si dupa lasarea intunericului.

(A.T.)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#cruce Caraiman dublata proiectie nori, #fenomen doua cruci Caraiman Busteni, #turisti cruce Caraiman , #fenomen