Disparitiile din Triunghiul Bermudelor - posibile explicatii

Duminica, 16 Septembrie 2012, ora 08:12
12588 citiri
Disparitiile din Triunghiul Bermudelor - posibile explicatii
Foto: listverse

Triunghiul Bermudelor, definit de Insulele Bermudelor, Miami - Florida, si San Juan - Puerto Rico, este cunoscut in intreaga lume pentru disparitiile aparent misterioase ale unor nave si avioane.

Peste o suta de naufragii si accidente aviatice au avut loc aici, provocand moartea a peste o mie de oameni in total. Cele mai multe au avut loc in partea sudica a Triunghiului Bermudelor, de la stramtoarea Floridei pana in Bahamas.

Si, desi exista si statistici care arata ca numarul accidentelor din aceasta arie nu este mai mare decat in alte zone intens circulate din lume, disparitiile de aici au suscitat adesea interesul oamenilor.

Potrivit Listverse, iata cateva posibile explicatii pentru aceste incidente, in afara de cele extrem de putin probabile, cum ar fi existenta extraterestrilor.

1. Curentul Golfului

Curentul Golfului (The Gulf Stream) este practic un rau imens de apa sarata care curge la suprafata Oceanului Atlantic, avand o temperatura mai ridicata decat apa din ocean. Curge catre nord, de-a lungul coastei de est a Statelor Unite ale Americii, iar in cele mai multe locuri are o latime de circa 96 de kilometri si o adancime cuprinsa intre 762 metri si 1.200 de metri.

Acest curent este considerat adesea ca fiind vinovatul pentru faptul ca cele mai multe dintre vasele scufundate sau avioanele prabusite in Triunghiul Bermudelor nu au fost gasite. Dupa naufragiu sau dupa impactul avionului cu apa acestea plutesc temporar, pana la cateva ore, in functie de cat de deteriorat este vasul sau aparatul de zbor, timp in care sunt trase spre nord de catre Curentul Golfului, pana se scufunda si ajung pe fundul apei.

Astfel, o nava sau un avion poate sa naufragieze sau sa "aterizeze" intr-un anumit loc, dar epava sa ajunga pe fundul oceanului in cu totul alt loc.

2. Hidratii de metan

Un depozit de hidrati de metan inseamna practic gaz metan prins in structura apei cristalizate, similare ghetii. Astfel de depozite zac sub fundul oceanelor la aproape orice adancime, unele la doar cativa centimetri sub apa. Cate depozite exista in intreaga lume si cat de mari sunt nu se stie, insa, in functie de marimea lor, pot genera o energie foarte mare, iar cand aceasta este eliberata poate cauza mari probleme.

Spre exemplu, un astfel de depozit este cel care a cauzat dezastrul ecologic din Golful Mexic in 2010, cand mai multe explozii au avut loc la platforma de foraj Deepwater Horizon, a companiei British Petroleum. Aceasta catastrofa petroliera este considerata drept cea mai mare din istoria SUA.

Este destul de plauzibil ca un depozit de hidrati de metan sa erupa de sub fundul oceanului si sa imprastie gaz metan pe o intindere ce poate varia de la cativa metri la cativa kilometri. Iar daca acest lucru se intampla atunci cand la suprafata se afla o nava, apa incepe sa bolboroseasca atat de puternic incat echilibrul oricarui vas, de la o barca cu vasle pana la un vas petrolier, este afectat rapid, nava putandu-se scufunda in mai putin de zece secunde. Nicio persoana de la bord nu ar putea parasi vasul in timp util.

3. Uraganele

In prezent uraganele pot fi anuntate cu ceva timp inainte, astfel ca navigatorii pot evita deplasarea intr-un anumit spatiu, la un anumit moment. Insa, disparitiile misterioase din Triunghiul Bermudelor dateaza din perioada conchistadorilor.

Cele mai imprevizibile si mai periculoase stadii ale unui uragan sunt asa-numitele fenomene microburst, care sunt cauzate de rotirea vartejului ce absoarbe aerul de la altitudini ridicate. Cand acest aer ajunge la suprafata apei, se imprastie la viteze foarte mari, de peste 270 de kilometri pe ora, indiferent de intensitatea uraganului, ceea ce este mai mult decat suficient pentru a rupe stejari adulti sau pentru a rasturna orice nava.

Totodata, un microburst poate determina un avion sa intre in picaj, chiar si daca pilotul este experimentat. Si, odata ce aceste aparate ajung in apa, notiunea de "pierdut fara urma" este explicata de Curentul Golfului.

4. Erorile umane

Cei care nu sunt interesati de explicatii mai complexe pot crede ca toate naufragiile si accidentele aviatice care au avut loc in Triunghiul Bermudelor pot fi puse exclusiv pe seama erorilor umane.

Cu toate acestea, cel putin o tragedie, care este si cel mai cunoscut accident aviatic din istoria Triunghiului Bermudelor, ar putea provoca indoieli, avand in vedere pregatirea foarte buna a pilotului. Este vorba de Zborul 19, al carui pilot era locotenentul Charles Taylor, instructor de zbor in cadrul Naval Air Corps. Accidentul a avut loc la 5 decembrie 1945, 14 oameni murind atunci.

5. O gaura in campul electromagnetic

Pe suprafata Terrei exista mai multe locuri in care o busola se comporta foarte ciudat, unul dintre aceste locuri fiind Triunghiul Bermudelor. In aceasta zona acul busolei se misca haotic, iar daca treci de granitele Triunghiului acesta nu se va normaliza instantaneu, dar incet-incet isi va reveni.

Mii de navigatori care au trecut prin aria respectiva s-au plans de faptul ca nu s-au putut baza pe busole aici, ghidandu-se adesea dupa Soare sau stele, in cazul in care au fost vizibile. Cauza care face insa ca busolele sa se comporte bizar nu a fost inca descoperita.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#Triunghiul Bermudelor teorii, #disparitii Triunghiul Bermudelor, #posibile explicatii Triunghiul Bermudelor, #explicatii disparitii Triunghiul Bermudelor , #fenomen