Ziare.com

Echinoctiul de toamna - Momentul in care ziua devine egala cu noaptea

Sambata, 22 Septembrie 2012, ora 16:57

   

Echinoctiul de toamna - Momentul in care ziua devine egala cu noaptea
Echinoctiul de toamna va avea loc sambata, la ora 17:49 (timp legal romanesc), ziua devenind egala cu noaptea.

Este momentul in care Soarele in miscarea sa aparenta anuala trece prin punctul de intersectie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egala cu noaptea in orice loc de pe Pamant. Exista doua astfel de fenomene: echinoctiul de primavara si echinoctiul de toamna.

Echinoctiul de toamna are loc cand Soarele traverseaza ecuatorul din emisfera nordica in cea sudica. In emisfera nordica, echinoctiul de toamna are loc in momentul in care longitudinea aparenta a Soarelui este de 180 grade. In aceasta zi, in emisfera australa incepe primavara.

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeasi data, deoarece anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De cand a fost alcatuit calendarul gregorian (1582) echinoctiul de toamna a cazut la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des insa la 22 sau 23 septembrie. Va fi la 21 septembrie abia in 2092 si aceasta se va intampla pentru prima oara de la crearea calendarului gregorian si se va repeta doar in 2096.

Dupa 22 septembrie, orele de lumina vor incepe sa scada, pana la solstitiul de iarna din 21 decembrie.

Cele doua puncte de pe ecliptica in care se afla Soarele in momentul echinoctiului se numesc puncte echinoctiale, fiind denumite punctul vernal si punctul autumnal.

Cuvantul "echinoctiu" deriva din cuvantul francez "equinoxe", care la randul lui provine din latinescul "aequinoctium", format din "aequus" - "egal" si "nox", "noctis" - "noapte"

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5115 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

A venit Toamna

Acoperiti-vă inima cu ceva!...

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor