Eruptia vulcanului Yellowstone poate declansa cea mai mare catastrofa naturala

Joi, 31 Mai 2012, ora 17:43
14879 citiri
Eruptia vulcanului Yellowstone poate declansa cea mai mare catastrofa naturala
Foto: Daily Mail

Supervulcanul Yellowstone din Statele Unite ar putea declansa cea mai mare catastrofa naturala din istorie, in urma unei eruptii puternice, care s-ar putea produce mai repede decat se credea pana acum. Oamenii de stiinta apreciaza ca Yellowstone ar fi in stare sa distruga doua treimi din suprafata Statelor Unite.

Eruptia unui supervulcan reprezinta cel mai mare dezastru natural, care poate lovi planeta noastra, intr-un timp mai scurt decat impactul unui asteroid, potrivit Daily Mail.

Daca pana acum se credea ca eruptia acestor vulcani ar putea avea loc la interval de sute de mii de ani, acum oamenii de stiinta considera ca perioada poate fi de doar cateva sute de ani, in functie de dimensiunea camerei de magma.

Aceasta veste ar putea fi una rea pentru Statele Unite, in cazul in care supervulcanul de sub Parcul National Yellowstone din statul Wyoming ar erupe.

Supervulcanii, precum Yellowstone, sunt alimentati de bazine uriase de magma, care se formeaza in adancurile Pamantului. Geologii au crezut ca trebuie sa treaca o perioada cuprinsa intre 100.000 si 200.000 de ani pentru ca bazinul de magma al unui supervulcan sa aiba o presiune suficienta pentru a erupe.

Dar noul studiu arata ca o structura gigantica de magma poate rezista doar cateva mii de ani sau chiar sute de ani, inainte de explozie. Desi in acest moment camera de magma de sub Yellowstone nu a ajuns inca la dimensiunile si presiunea ce determina o super-eruptie, nu inseamna ca in urmatoarele cateva sute sau mii de ani nu s-ar putea intampla asta.

Semnele ca ceva se intampla sunt deja prezente: un rezervor de magma situat la aproximativ 9,6 kilometri adancime la Yellowstone a crescut cu o rata record, din 2004 si pana astazi.

In parcul din Wyoming exista un strat de roca fierbinte aflat la cel putin 640 kilometri sub suprafata Pamantului si care se intinde pana la 48 de kilometri in subteran. Acesta s-a extins de-a lungul a aproximativ 480 de kilometri.

Ultima super-eruptie care a avut loc la Yellowstone s-a produs in urma cu 600.000 de ani. Vulcanul a erupt doar de trei ori in ultimii 2,1 milioane de ani. Oamenii de stiinta considera ca acesta ar putea erupe din nou, de indata ce camera de magma de sub el ajunge la dimensiunea necesara.

O eruptie uriasa la Yellowstone ar fi de 1.000 de ori mai puternica decat cea petrecuta la Muntele St.Helens din anul 1980. Exista dovezi ca o super-eruptie similara s-a produs in Indonezia, in urma cu 74.000 de ani, care a distrus aproape in totalitate specia umana.

Estimarea oamenilor de stiinta s-a bazat pe studiul cristalelor de cuart. Studiile anterioare au fost facute pe cristale de zirconiu, insa metoda s-a dovedit mai putin exacta. Studiul a fost publicat in revista Public Library of Science One.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#supervulcan Yellowstone SUA, #eruptie Yellowstone catastrofa naturala, #cea mai mare catastrofa naturala, #eruptie Yellowstone distrugerea omenirii , #fenomen