Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Fenomenele neexplicate ale secolului XXI

Sambata, 15 Noiembrie 2008, ora 17:59
8950 citiri
Fenomenele neexplicate ale secolului XXI
Foto: Livescience.com

Exista domenii in care stiinta a reusit sa explice anumite fenomene, iar progresele facute au ajutat mii de oameni de-a lungul timpului. Sunt insa si alte fenomene pe care oamenii de stiinta nu si le-au explicat, iar misterele sunt neelucidate si in prezent.

Legatura minte-trup

Specialistii in medicina sunt la inceput de drum in explicarea modului in care intelectul influenteaza corpul uman, informeaza Livescience.com.

Efectul placebo demostreaza capacitatea persoanelor de a trece peste suferintele fizice atunci cand cred cu tarie in capacitatea lor de vindecare.

Pornind de la acest efect, oamenii de stiinta doresc sa isi explice cu exactitate modul in care intelectul are influente directe asupra schimbarilor fizice.

Perceptia extra-senzoriala

Puterile psihice sau perceptia extra-senzoriala este un alt fenomen inca neexplicat de stiinta. Multi oameni cred ca intuitia este o forma de comunicare psihica, dar studiile realizate pana in prezent au demonstrat contrariul.

Unii cercetatori sustin ca puterile psihice nu pot fi testate sau analizate cu minutiozitate, dar eforturile psihologilor in acest domeniu continua.

Moartea clinica

Moartea clinica si viata de dupa moarte sunt doua directii in care stiinta nu a reusit inca sa isi spuna cuvantul. Experienta mortii clinice, in care corpul intra intr-un tunel cu o lumina la capat si individul se intalneste cu persoanele dragi decedate, este inca o necunoscuta pentru cercetatori.

Scepticii mortii clinice afirma ca asemenea reflectari sunt normale, sub aspectul halucinatiilor pe care le au persoanele aflate in aceasta stare.

Ei spun ca niciun individ care si-a revenit dupa o moarte clinica nu a oferit dovezi clare pentru sprijinirea drumului pe care corpul il parcurge atunci cand trece in nefiinta.

Obiectele zburatoare neidentificate

OZN-urile sau obiectele zburatoare neidentificate reprezinta un alt fenomen care inca nu a prins conturul stiintei. Obiectele luminoase zburatoare, surprinse de-a lungul timpului, au adancit si mai mult misterul din jurul acestor fenomene.

Investigatiile realizate au dezvaluit posibile cauze ale fenomenului. Chiar si asa, anumite incidente ale OZN-urilor au ramas si pana in prezent neexplicate.

Deja vu

Expresia frantuzeasca, care semnifica un sentiment pe care il avem si despre care simtim ca l-am mai trait, ramane un mister neelucidat inca de stiinta.

Motivul pentru care anumite locuri, sunete, mirosuri sau actiuni ne sunt familiare nu a fost inca descoperit de specialisti. Chiar si asa, cei mai multi dintre noi simtim uneori ca anumite lucruri sau actiuni le-am mai vazut undeva, nu se stie unde si nici cand.

Fantomele

Inca de pe vremea lui Shakespeare (in opera "MacBeth"), prezenta fantomelor in viata sau imaginatia oamenilor reprezinta un lucru firesc. Fantomele reprezinta de fapt aparitii sau umbre ale unor persoane necunoscute sau ale celor dragi disparuti dintre noi.

Cercetatorii care sustin existenta fantomelor spera ca, in viitorul apropiat, sa demonstreze ca cei disparuti pot trai inca printre noi. Misterul din jurul fantomelor, in opinia lor, este de fapt realitatea pe care unii chiar au imortalizat-o, ca o dovada a existentei acestui fenomen.

Disparitiile misterioase

Anumite disparitii nu pot fi explicate nici pana in prezent. Persoane sau lucruri pierdute, sau care, in urma unor accidente, ajung sa fie descoperite in alte parti, fac parte din categoria disparitiilor care pot fi explicate.

De la celebrele disparitii ale pilotului Amelia Earhart, in iulie 1937, sau a liderului american Jimmy Hoffa, disparut in 1975, oamenii de stiinta cred din ce in ce mai mult in existenta disparitiilor misterioase.

Orice cautare care iese de sub sfera concretului intra sub incidenta stiintei. Nici pana in prezent cercetarile realizate in acest domeniu nu au dezvaluit cauzele pentru care anumite persoane au disparut fara urma. Este si acesta unul din misterele pe care stiinta inca nu l-a elucidat.

Intuitia

Intuitia reprezinta al saselea simt pe care un individ il are fata de o persoana, fapta sau actiune. Multe din intuitiile noastre se adeveresc dupa cum tot la fel de multe dau gres.

Ce sta la baza acestor simturi? Cum pot fi ele controlate, cand si de ce apar? Sunt intrebari la care stiinta inca nu a reusit sa raspunda si chiar daca psihologii au un raspuns empiric, formula dupa care apare intuitia nu este inca definitivata.

Subconstientul trimite informatii legate de lumea inconjuratoare, despre care oamenii nu se intreaba de unde apar, cand si cum. Multe din aceste informatii se dovedesc a fi adevarate, dar nici un studiu al psihologiei nu a aratat pana in prezent cum se formeaza intuitia umana.

"Zumzetul din Tao"

La mijlocul anilor '90, in regiunea Taos din Mexic, s-a auzit un sunet descris drept un huruit usor, de motor auzit de la distanta. In ciuda eforturilor oamenilor de stiinta de a descoperi cauzele sunetului, in zona nu s-au inregistrat semnale sonore sau electromagnetice care sa explice fenomenul.

Cum sunetele nu pot fi inregistrate de niciun aparat, cauza producerii "zumzetului din Tao" ramane inca un mister. Mai mult, persoanele care aud aceste sunete acuza senzatii de ameteala si greata, iar cercetatorii nu au putut sa explice pana in prezent legatura intre sunetul produs si suferinta fizica a persoanelor care il aud.

Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#fenomen, #inexplicabil, #stiinta, #mister , #fenomen