Flacari eterne - locuri unde focul arde de cand lumea (Galerie foto)

Miercuri, 28 August 2013, ora 07:31
13530 citiri
Flacari eterne - locuri unde focul arde de cand lumea (Galerie foto)
Foto: Listverse

Incendiile spontane sunt un fenomen natural rar, fiind provocate de resursele de carbune, gaz sau petrol din sol. Se poate intampla, insa, ca astfel de incendii sa nu se mai stinga, arzand incontinuu, timp de secole.

Listverse prezinta cateva dintre aceste "flacari eterne", studiate de specialisti si incadrate de opinia publica in categoria fenomenelor rare si misterioase.

Chestnut Ridge Park

In spatele unei cascade din sudul Chestnut Ridge Park, in nord-vestul Pennsylvaniei, se afla o flacara naturala despre care se spune ca ar fi fost aprinsa de nativii americani, cu mii de ani in urma.

Flacara se vede prin apa cascadei si a ramas un mister chiar si pentru oamenii de stiinta. Desi in Chestnut Ridge Park exista surse de combustibil natural, studiile efectuate au aratat ca solul nu este suficient de fierbinte pentru a aprinde gazul sau pentru a pastra aprins un foc.

Muntele care arde

Muntele care arde sau Muntele Wingen, din regiunea Wingen, New South Wales, Australia, a fost provocat cel mai probabil de o combustie spontana sau de un fulger. Filonul de carbune arde de 6.000 de ani, carbunele aflandu-se la o adancime unde concentratia de oxigen este mica, dar suficienta pentru a intretine un foc mocnit.

Suprafata acoperita de flacari se extinde cu aproximativ 1 metru in fiecare an, estimandu-se ca acesta va ajunge la marginea orasului Sydney in aproximativ 255.000 de ani.

Apa si pestera focului

Taiwan are unii dintre cei mai spectaculosi vulcani noroiosi si izvoare naturale din lume. Datorita geologiei locale, acesti vulcani produc gaz metan. Langa templul Biyun exista un loc unde gazele ard continuu, regiunea fiind numita "Apa si pestera focului".

In zona exista un izvor si o mica piscina naturala, bulele de gaz metan de la suprafata alimentand flacara. Tocmai asta lasa impresia ca focul apare atat din apa, cat si din stanca. Legenda spune ca situl a fost descoperit de un calugar in 1701, ceea ce ar insemna ca focul arde de mai bine de 300 de ani.

Mrapen

Flacara considerata sacra din satucul indonezian Mrapen dateaza, se pare, din secolul XV. Se spune ca focul nu se stinge niciodata, nici chiar in bataia vantului sau a ploii, rezistand pana astazi datorita depozitelor de gaz natural din subteran.

Legenda spune, insa, ca focul a fost aprins de Sunan Kalijaga, unul dintre cei 9 sfinti ai Islamului. Aflat alaturi de adeptii sai dupa o calatorie obositoare, Kalijaga a lovit cu batul in pamant si a aprins focul care i-a incalzit grupul. Flacara este considerata sacra in cultura javaneza, fiind folosita pentru a aprinde "tortele flacarii eterne" din turneele sportive indoneziene.

The Brennender Berg (Muntele care arde)

In acest caz, focul s-a aprins in 1688, in Brennender Berg, in Saarland, Germania, fiind depozite de carbune. Legenda spune ca un cioban a aprins un foc in apropierea unui ciot de copac, flacara fiind intretinuta de carbunele din subteran. Johann Wolfgang von Goethe a vizitat regiunea in 1770 si a descris-o in scrierile sale.

Desi intensitatea focului s-a diminuat din anii 1800, turistii inca pot vedea fumul ce se ridica din roci si pot simti aburul fierbinte din fisurile stancii.

Flacara eterna de la Baba Gurgur

Localizat in centrul unui camp petrolier din Irak, focul etern din Baba Gurgur este alimentat de gazele naturale din subteran. Legenda spune ca focul era folosit de ciobani pentru a incalzi oile in lunile reci. In plus, femeile gravide vizitau regiunea daca isi doreau cu ardoare un baiat.

Acest foc natural ar putea sta la baza povestii biblice legate de cuptorul de foc, in care regele Nebuchadnezzar a aruncat trei evrei, pentru ca refuzasera sa se inchine la un idol de aur.

De mii de ani, bastinasii folosesc asfaltul natural de la Baba Gurgur pentru construirea caselor si a strazilor. Flacarile vizibile de la kilometri distanta emit un gaz letal, asa ca vizitatorii sunt avertizati cu privire la acest pericol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#flacari eterne, #incendii continue, #flacari naturale continue, #flacari ard incontinuu poze , #fenomen