Noi stele se nasc din gaurile negre (Video)

Miercuri, 29 Martie 2017, ora 22:15
5480 citiri
Noi stele se nasc din gaurile negre (Video)
Foto: Arhiva Pixabay

Stele foarte tinere au fost descoperite recent in jeturi de materie aruncate in spatiu de gaurile negre supermasive din centrul galaxiilor, conform unui nou studiu publicat de revista Nature, studiu care demonstreaza ca acesti monstri cosmici distrugatori, de care nici macar lumina nu poate scapa, sunt si capabili de creatie.

Aceste stele foarte tinere au fost observate in jeturile de materie aruncata in spatiu de o gaura neagra supermasiva aflata in centrul unei galaxii la distanta de 600 de milioane de ani lumina, transmite Space.com.

La fel ca in cazul altor gauri negre supermasive, incredibila forta gravitationala a acestui monstru galactic accelereaza norii de gaze cosmice si praf din jurul sau si apoi ii proiecteaza in doua jeturi de materie expulzate in directii diametral opuse fata de centrul gaurii negre.

In interiorul unui astfel de jet cosmic, cercetatorii au descoperit o populatie de stele care au "varsta mai mica de cateva zeci de milioane de ani" - practic niste stele "nou-nascute", conform unui comunicat al European Southern Observatory. Observatiile au fost realizate cu ajutorul sistemului de patru telescoape optice VLT (Very Large Telescope).

Jeturile de materie expulzate de gaura neagra par sa ofere un mediu propice pentru formarea stelelor. Acestea par sa fie mai stralucitoare si mai fierbinti decat stelele nascute in regiuni mai "calme" ale galaxiei.

Jetul in care au fost descoperite aceste stele provine din centrul uneia dintre cele doua galaxii care se ciocnesc si care impreuna formeaza sistemul cosmic IRAS F23128-5919. Stelele au fost descoperite prin intermediul instrumentelor MUSE si X-shooter ale VLT.

"Astronomii s-au gandit mai de mult timp ca in astfel de jeturi de materie ar putea exista conditii favorabile pentru formarea de noi stele, insa, pana acum, nimeni nu a vazut astfel de stele pentru ca este o observatie foarte greu de facut", a declarat Roberto Maiolino, astrofizician experimental la Universitatea Cambridge si coordonatorul echipei care a realizat descoperirea.

"Rezultatele noastre sunt importante pentru ca demonstreaza fara umbra de indoiala ca in astfel de jeturi de materie se aprind stele", a adaugat el.

Ce soarta au noile stele

Dupa ce se aprind in interiorul acestor jeturi expulzate de gauri negre supermasive, stelele pot avea o soarta diferita de cele care se aprind in alte regiuni galactice. Ele pot ramane in interiorul galaxiei, dar pot si sa fie aruncate in mediul intergalactic, daca se nasc la o distanta mai mare fata de gaura neagra.

De asemenea, daca se aprind prea aproape de gaura neagra, pot sfarsi absorbite de aceasta, conform lui Helen Russell, cercetator la Institutul de Astronomie al Universitatii Cambridge.

Daca jeturile cosmice produse de gaurile negre supermasive pot naste stele si le pot apoi proiecta in spatiul intergalactic, acest lucru explica de ce in spatiul dintre galaxii exista elemente chimice grele, produse in furnalul stelar.

Stelele fuzioneaza elementele mai usoare producand elemente chimice progresiv mai grele - atomii de hidrogen fuzioneaza producand heliu, apoi atomii de heliu produc carbon si oxigen, azot si elemente din ce in ce mai grele. Supernovele unor stele foarte masive pot produce cele mai grele elemente din tabelul periodic.

Citeste si Fenomen cosmic nemaivazut: Nasterea dramatica a unei stele (Video)

Fenomenul care poate confirma teoriile despre nasterea gaurilor negre

Dovada ca noi planete se formeaza in jurul stelelor muribunde (Video)

Odata ce aceste stele ratacitoare mor, elementele pe care le-au generat ajung in mediul intergalactic.

In plus, conform studiului, procesul de formare de noi stele in mediul acestor jeturi de materie expulzate de gauri negre este extraordinar de prolific. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, in medie, o data pe an se aprinde cate o stea masiva, de aproximativ 30 de mase solare.

Astfel, in aceste jeturi se nasc aproximativ un sfert din numarul total de stele care se aprind in sistemul IRAS F23128-5919 (format din doua galaxii care se ciocnesc).

Numarul de noi stele care se nasc in acest mediu este atat de mare incat acestea pot determina forma viitoarei galaxii ultramasive rezultata dupa ciocnirea celor doua. Galaxiile spiralate si cele eliptice au structuri diferite, fapt care sugereaza ca s-au format in mod diferit, insa ambele tipuri de galaxii sunt inconjurate de halouri de stele.

Studiul stelelor formate in jeturile expulzate de gaurile negre poate contribui la explicarea modului in care se formeaza astfel de structuri, conform lui Roberto Maiolino.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#stele nastere gauri negre , #fenomen