Pe cand ne mai asteptam la vreo Apocalipsa?

Sambata, 22 Decembrie 2012, ora 00:01
7437 citiri
Pe cand ne mai asteptam la vreo Apocalipsa?
Foto: Factroom

Mult asteptata Apocalipsa a fost un bluf.

Expertii calendarelor mayase au amutit, arca tip Noe construita de un excentric a pus probabil afis "for sale", iar adaposturile sigure asteapta cu nerabdare sa se anunte urmatorul sfarsit al lumii, asa cum, in istorie, au mai fost anuntate destule altele.

Apocalipsa din Roma Antica

Cea mai veche predictie privind sfarsitul lumii dateaza din secolul VII i.Hr, in Roma Antica, unde traditia instituise data exacta a evenimentului pentru ziua de 21 aprilie anul 633 i.Hr, cand urmau sa se implineasca 120 de ani de la fondarea legendara a orasului.

Crestinismul nu aparuse inca, iar traditia antica transmisese prin generatii credinta ca Romulus, cand punea temeliile orasului, a vazut zburand pe cer 12 vulturi. Vulturii simbolizau atunci deceniile, potrivit Factroom.

Decriptand mesajul in stilul lor, romanii au dedus ca omenirea avea sa dispara exact peste 120 de ani, fara nicio abatere in plus sau in minus.

Anul Nou 1000

Intrucat scripturile crestine vorbesc de Apocalipsa fara sa precizeze data evenimentului, credinciosii au incercat sa interpreteze respectiva data, fixand-o pentru anul 1000.

In acea noapte a Anului Nou, lumea a fost cuprinsa de isterie, convinsa ca va asista la fenomenele apocaliptice descrise in scripturi. Se astepta intoarcerea lui Iisus Hristos pe Pamant si Judecata de Apoi.

Faptul ca fenomenul nu s-a confirmat a ramas foarte incomod pentru numerosi clerici, care contribuisera la popularizarea mitului.

Sfarsitul lumii din secolul XIX

Cercetand cu atentie scrierile sfinte, agricultorul William Miller, din New England, a reusit sa se faca foarte cunoscut in societate, datorita calculelor lui, care prevesteau sfarsitul lumii intre datele de 1 martie 1843 si 21 martie 1844.

Miller a avut mii de adepti, care au retinut amanuntul ca Apocalipsa nu este punctuala de felul ei. Ca urmare, n-au renuntat sa creada in fenomen, iar urmasii lor il mai asteapta inca si astazi.

Ei au constituit o formatie religioasa proprie, ramasa sub denumirea de adventism, ceea ce semnifica o noua venire a lui Iisus. Cand va avea ea loc, nici ei nu stiu.

Parada planetelor

Progresele astronomiei si evolutia cunostintelor astrologice au dat multe motive de prezicere a unui cataclism general, pus in conotatie cu alinierea planetelor. Astfel, astrologul Elko Alto, constatand ca, in ziua de 8 mai 1877, vor fi aliniati cinci astri - Jupiter, Marte, Venus, Mercur si Luna - a prezis pentru acea zi un fenomen catastrofal, care insa nu s-a produs.

Si meteorologul american Alkbert Porta, tot datorita unei parade a planetelor, corelata si cu eruptii solare de amploare, a avertizat omenirea ca in ziua de 17 decembrie 1919 va avea loc Apocalipsa.

Tot pe baza unor semne descifrate astral in anul 1962, mai multi astrologi indieni au prezis o Apoclipsa iminenta pentru data de 5 mai anul 2000. Vestea n-a produs panica, desi unii asiatici au luat-o in serios.

Ce mai asteptam in viitor?

O situatie catastrofala cauzata de fenomenele cosmice este posibila, dar, asa cum arata toti expertii de astazi, tehnica de care dispunem ar permite sa observam pericolul cu mult timp inainte de a se produce.

Totusi, exceptand data de 21 decembrie 2012, care nu mai apartine viitorului ci trecutului, clarvazatorii inca mai prevestesc un dezastru planetar.

2036 este anul cand ar putea avea loc coliziunea Pamantului cu asteroidul Apophis, avand diametrul de 270 metri. Existenta asteroidului este o realitate, traiectoria lui orientata relativ in directia noastra nu poate fi negata, dar coliziunea ramane incerta, tinand seama de aproximatiile din spatiile geometrice astrale.

Cu toate acestea, este luata in calcul posibilitatea de a actiona asupra traiectoriei lui in urmatorele doua decenii, in cazul cand ar prezenta un pericol real.

La inceputul secolului XVIII, savantul Isaac Newton a prognozat o catastrofa planetara pentru anul 2060. Nu se cunosc multe detalii cu privire la aceasta previziune, dar este una dintre putinele care apartin unui veritabil om de stiinta.

Mai exista o predictie pentru anul 2242, a filosofului ebraic din secolul XII, Avraam ben Meir Ibn Erzaesche. El considera ca in acel an se va incheia activitatea solara, ceea ce ar avea ca final sfarsitul vietii pe Pamant.

Si Nostradamus are o profetie, dar aceasta se afla cam departe in timp, tocmai in anul 3797. Data este precizata de el intr-un document, intitulat "scrisoare catre fiul meu Cezar".

Cele mai recente cercetari stiintifice considera insa ca factorul major care ar putea anihila viata pe Pamant este momentul cand Soarele nu va mai putea radia energie. Asta se poate intampla peste 5 miliarde de ani.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#sfarsitul lumii apocalipsa, #prezicerea Apocalipsei, #sfarsitul lumii 21 decembrie , #fenomen