Ploaia de stele a Draconidelor - cum si cand o poti vedea pe cerul Romaniei

Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 10:30
7458 citiri
Ploaia de stele a Draconidelor - cum si cand o poti vedea pe cerul Romaniei
Foto: Arhiva

Daca aveti norocul sa fiti departe de luminile orasului, priviti cerul, sambata noapte, si veti putea "prinde" o stea cazatoare sau poate chiar 750, pentru ca in sfarsit soseste momentul evenimentului astronomic rar, atat de mult asteptat.

Vom putea observa si din tara noastra intensificarea la maximum a curentului meteoric al Draconidelor. Meteorii din acest curent au radiantul (punctul de pe cer de unde ni se pare ca izvorasc) in constelatia Draco (Dragonul) chiar langa capul acestuia.

Ploia de stele apare odata cu trecerea Pamantului prin valurile de praf ale Cometei 21P/Giabobini-Zinner. Cometa calatoreste in jurul Soarelui la fiecare 6 ani si jumatate lasand in urma nori de debris, iar de obicei cand aceasta ajunge in apropierea Pamantului, ne alegem cu privelistea catorva franturi stralucitoare. Dar in acest an astronomii sunt de parere ca evolutia Draconidelor va fi exploziva.

In anii 1933 si 1946, Draconidele au oferit ploi de stele spectaculoase datorita faptului ca Pamantul intalnea pe orbita un nor dens de praf aruncat de cometa in 1900. Astfel, in 1933 in Europa s-au putut vedea 6.000 de stele cazatoare pe ora. Cele mai multe (480 pe minut) au putut fi observate din Malta.

In acest an, norocosii sunt cei care vor urmari cerul din Europa, Africa de Nord si Orientul Mijlociu. De la noi, Draconidele vor puta fi urmarite cel mai bine intre orele 19.00 si 24.00.

Cometa Giacobini/Zimmer face parte din familia cometelor jupiteriene (in total 400 de comete cunoscute pana in momentul de fata). Forta gravitationala a gigantului Jupiter a pozitionat cometa pe aceasta orbita in jurul Soarelui, informeaza Space.com

Majoritatea Draconidelor ard inainte sa atinga Pamantul, lasand dare luminoase pe cer. Caderea lor este destul de lenta si de aceea ele nu prezinta riscuri pentru sateliti, navete sau statii spatiale.

Cei mai stralucitori meteoriti pot fi vazuti imediat dupa apusul Soarelui, cu ochiul liber. Pentru a obtine o vizibilitate excelenta, trebuie sa fugiti de lumina artificiala pe cat posibil si sa cautati cel mai intunecat colt de cer.

S-ar mai putea ca Luna, care se afla in faza intermediara intre Primul Patrar si Luna Plina, sa impiedice spectacolul oferit de Draconide. Incercati sa ii evitati lumina privind in directia opusa, ceva mai sus si mai la stanga de Ursa Mare (Carul Mare).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Draconide sambata Romania, #ploaie de stele octombrie , #fenomen