Vulcanul din Islanda care a paralizat traficul aerian (Galerie foto)

Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 14:20
9275 citiri
Vulcanul din Islanda care a paralizat traficul aerian (Galerie foto)
Foto: flickr

Eruptia vulcanului Eyjafjallajokull din Islanda, care a dus cantitati mari de cenusa vulcanica in cer, a facut probleme mai multor tari, afectand traficul aerian, zeci de mii de zboruri fiind anulate.

La inceput, vulcanul, ce a erupt pe 21 martie, dupa o pauza de 200 de ani, era un obiectiv turistic, insa acum a devenit motiv de ingrijorare.

Acum, autoritatile din mai multe tari au inchis aeroporturile si au anulat mii de zboruri, pentru ca norii de cenusa vulcanica reprezinta un real pericol pentru aviatie, reducand vizibilitatea, afectand sistemele aeriene de control si provocand, in ultima instanta, defectarea motoarelor aparatelor de zbor.

Vineri e dimineata sa se stia ca aproximativ 21.000 de curse internationale au fost anulate in intreaga lume.

Un vulcan ce a erupt dupa o pauza de 200 de ani (Galerie foto)

Marea Britanie, Finlanda, Austria, Norvegia, Suedia, Danemarca, Olanda, Romania si Belgia se numara printre tarile afectate de aceasta cenusa vulcanica. In Marea Britanie, traficul aerian este mai afectat decat dupa atentatele de la 11 septembrie, a declarat un purtator de cuvant al Autoritatii Aviatice Britanice.

Meteorologii au declarat ca norul de cenusa s-ar putea sa persiste mai multe zile si ca aceasta cenusa vulcanica este extrem de periculoasa. Daca aceasta se depune pe elice si motoare, produce oprirea acestora si, in cele din urma, la prabusirea aeronavei.

Daca cenusa intra si in cabina, produce intoxicatii pasagerilor si poate deregla sistemul electronic al avionului.

Ce se intampla cand un avion trece printr-un nor de cenusa? (Video)

Fotografii Patrick Koster si Martin Rietze au petrecut o saptamana in zona, in luna martie, incercand sa imortalizeze imagini care mai de care mai impresionante.

Cei doi sunt cu adevarat pasionati de aceste fenomene, Koster si-a petrecut chiar 10 ani din viata incercand sa faca fotografii vulcanilor, insa nimic nu l-a pregatit pentru ceea ce a vazut in zona vulcanului Eyjafjallajokull.

Mii de zboruri anulate din cauza unui nor urias de cenusa vulcanica (Video)

Ultima eruptie a vulcanului Eyjafjallajokull a avut loc in 1821.

A.G.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#vulcan Islanda erupere, #nor cenusa Islanda, #nor cenusa vulcan Islanda , #fenomen