Vineri 13, o zi care poate dauna grav sanatatii?

Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 22:07
3020 citiri
Vineri 13, o zi care poate dauna grav sanatatii?
Foto: The Telegraph

Ziua de vineri, 13, aduce ghinion, cred multi dintre americani si britanici, in special, unii atat de superstitiosi incat isi reduc la minimum activitatile intr-o asemenea zi, considerata nefasta.

Temerile lor ar putea fi totusi intemeiate, potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie, care arata ca vineri, 13, este o zi in care tind sa se produca mai multe evenimente nefericite decat in oricare alta, indiferent de cate masuri de precautie si-ar lua oamenii.

Specialistii Autoritatii Sanitare din West Sussex, Marea Britanie, au incercat sa determine daca intr-adevar ziua de vineri 13 poarta ghinion. Desi esantionul de cercetare a fost mic, rezultatele sunt surprinzatoare, scrie The Telegraph.

Britanicii au analizat date oficiale referitoare la producerea accidentelor de circulatie, ambuteiajelor si internarilor de urgenta, pe o perioada de 2 ani. Statisticile au aratat ca in zilele de vineri, suprapuse in data de 13 a lunii, oamenii au incercat sa iasa mai putin din case, decat in oricare alta zi, fapt dovedit de scaderea traficului rutier sau de vanzarile slabe ale magazinelor, in zilele considerate nefaste.

Cu toate acestea, desi oamenii au incercat sa se fereasca de ziua ghinionista, cifrele arata ca, la un trafic mai mic decat de obicei, rata de producere a accidentelor rutiere a fost mai mare, in zilele de vineri 13, decat in mod obisnuit.

Mai mult, desi oamenii au ales sa stea mai mult in case, pentru a scapa de ghinion, la spital au ajuns totusi mai multe persoane accidentate, decat in mod normal, multe dintre ele, culmea, in urma unor accidente casnice.

In virtutea zicalei romanesti care spune ca "de ce ti-e frica, de-aia nu scapi", cercetatorii britanici au concluzionat ca ziua de vineri, 13, poarta intr-adevar ghinion, oferind totusi si o explicatie stiintifica.

"Daca schimbarea comportamentala (cauza de superstitie - n.red.) se traduce prin cresterea anxietatii si sentimentul ca se va intampla ceva rau, orice am face, aceasta ar putea cauza o scadere a concentrarii si implicit o crestere a riscului de producere a accidentelor", spune doctorul TJ Scanlon, implicat in studiu.

Cu alte cuvinte, daca te astepti sa ti se intample ceva rau intr-o zi de vineri, 13, sansele ca evenimentul nefericit sa se produca intr-adevar vor creste, iar asta inseamna ca, intr-un fel sau altul, acesta zi chiar poarta ghinion. Desigur, asta in cazul celor care cred in ghinion.

AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
#vineri 13 superstitii, #vineri 13 fobie, #studiu vineri 13 , #fobii