Autismul, depresia si sindromul ADHD ar putea avea gene comune

Joi, 28 Februarie 2013, ora 14:31
5820 citiri
Autismul, depresia si sindromul ADHD ar putea avea gene comune

Cinci tulburari psihice distincte, si anume autismul, deficitul de atentie/hiperactivitate (ADHD), tulburarea bipolara, depresia majora si schizofrenia, se pot trage din aceiasi factori genetici de risc, se arata intr-un recent studiu stiintific.

Cercetatorii au descoperit patru markeri genetici care pot juca un rol important in toate cele cinci boli, potrivit Live Science. Oamenii de stiinta au stabilit ca acestia sunt mai frecventi la persoanele cu una dintre cele cinci tulburari psihice, comparativ cu cele sanatoase.

Doi dintre acestia se afla in gene despre care se considera ca sunt implicate in echilibrarea nivelului de calciu din celulele creierului, au constatat cercetatorii. Calciul joaca un rol important in multe functii deferite ale celulelor, inclusiv in comunicarea dintre celule. Despre unul dintre acesti doi markeri se descoperise anterior ca este legat de tulburarea bipolara si depresie, iar despre celalalt se stie ca sta la baza schizofreniei.

Tulburarile psihice au simptome comune

Desi aceste cinci tulburari psihice sunt boli diferite, ele au simptome comune. De exemplu, starea de spirit schimbatoare si problemele de rationament se regasesc in cazul schizofreniei, tulburarii bipolare si depresiei.

Si copiii care sufera de ADHD au adesea simptome din tulburarile de dezvoltare, cum ar fi autismul. De fapt, un studiu din 2011 chiar a detectat modificari genetice comune pentru ADHD si autism. Deoarece aceste boli au simptome in comun, cercetatorii nu au fost intotdeauna de acord cu privire la modul de clasificare al acestor tulburari psihice.

Noile descoperiri ar putea ajuta intr-o zi cercetatorii sa reclasifice aceste afectiuni intr-un mod care sa incorporeze si genetica, au explicat cercetatorii. Recentul studiu va fi publicat online in revista The Lancet.

Pentru a gasi markeri genetici comuni, doctorul Jordan Smoller de la Spitalul General Massachusetts din Boston si colegii sai au analizat informatiile preluate de la peste 33.300 de oameni care au avut una dintre cele cinci tulburari psihice, dar si de la aproape 28.000 de persoane care nu au suferit de vreuna dintre cele cinci boli.

Descoperirea de noi medicamente

Pentru ca studiul a implicat numai persoane de origine europeana, nu este clar daca rezultatele se aplica si in cazul altor populatii. In plus, studiul a constatat doar o asociere intre markerii genetici si aceste tulburari, insa acest lucru nu poate dovedi ca acestia pot cauza vreuna dintre boli.

Deci, daca o persoana are unul dintre markerii genetici respectivi, nu inseamna ca va dezvolta o afectiune psihica. Constatarile confirma ceea ce multi cercetatori credeau deja, si anume ca factorii de risc genetic nu sunt neaparat specifici unei singure afectiuni, a spus doctorul Joachim Hallmayer, profesor de psihiatrie la Universitatea Stanford, care nu a fost implicat in studiu.

Unele boli psihice au aceleasi tratamente, cum ar fi medicamente care vizeaza ameliorarea simptomelor. Dar studiile din sfera geneticii, cum ar fi acesta, ar putea ajuta la gasirea unor noi medicamente "care merg direct la radacina bolii si lucreaza acolo", a adaugat Hallmayer.

Acesta a mai spus ca studiile viitoare vor investiga daca factorii din mediu pot interactiona cu acesti markeri genetici, declansand astfel afectiuni psihice.

Diana Toea

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#depresie autism risc genetic, #marcatori genetici tulburare bipolara , #genetica