Cum a supravietuit omenirea timpului?

Joi, 23 Septembrie 2010, ora 16:13
3448 citiri
Cum a supravietuit omenirea timpului?
foto: discoverycube.org

Cu cateva mii de ani in urma, oamenii s-au mutat pentru prima oara pe platoul tibetan, care se ridica la peste 4.200 de metri peste nivelul marii, insa conditiile de aici nu erau foarte prielnice vietii.

Nivelul de oxigen de la aceasta altitudine ar fi trebuit sa afecteze grav corpul uman. Urmarile acestor conditii vitrege de viata sunt foarte neplacute, printre ele: mortalitatea infantila ridicata si simptome cronice resimtite de corp, se afirma intr-un articol al revistei Scientific American.

Studiile genetice recente indica prezenta unei anumite gene comune tibetanilor, dar rara la locuitorii altor zone de pe glob. Gena este cea care regleaza productia de celule rosii din sangele locuitorilor Tibetului.

Acest tip de gena s-a raspandit rapid in ultimii 3.000 de ani, aceasta fiind o perioada destul de scurta daca avem in vederea evolutia rasei umane in ansamblu.

Astfel se explica supravietuirea lor in asemenea conditii extreme. Descoperirea pune in lumina modul cum oamenii se adapteaza rapid din punct de vedere biologic la conditiile de mediu din ultima perioada.

Oamenii au suferit schimbari biologice remarcabile din momentul in care au parasit teritoriul-mama, Africa, cu aproximativ 50.000 - 100.000 de ani in urma. In functie de conditiile intalnite, de la caldura din Africa la frigul din Tibet, oamenii au supravietuit inclusiv din punct de vedere "tehnologic".

Si-au confectionat haine impotriva frigului, insa ceea ce au creat ei nu era de ajuns. A mai fost nevoie de ajutorul evolutiei lor biologice pentru a rezista la bolile infectioase care-i amenintau si la factorii de mediu.

In aceste conditii, putem spune ca adaptarea s-a facut in principal prin evolutie genetica si secundar prin solutii tehnologice. Totul are ca scop supravietuirea noastra in lumea aflata in continua schimbare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#evolutie omenire, #genetica, #supravietuire Tibet, #adaptare conditii extreme , #genetica
Comentarii
Poza Westrop
Westrop
rank 5
"Oamenii au suferit schimbari biologice remarcabile din momentul in care au parasit teritoriul-mama, Africa, cu aproximativ 50.000 - 100.000 de ani in urma"