Mici secrete ale ereditatii

Vineri, 10 August 2012, ora 07:37
7140 citiri
Mici secrete ale ereditatii
Foto: Infoniac

Prin gene se transmit multe: caracterul (sau lipsa de caracter), aspectul fizic, sanatatea, aptitudinile si chiar malformatiile ereditare. Toate sunt catalogate si studiate, iar specialistii cauta remedii pentru cele rele - mai ales in cazurile grave.

Unele nici nu deranjeaza si sunt neglijate atat de specialisti, cat si de catre cei in cauza. Fiecare din noi are calitati sau inconveniente preluate automat de la precursorii directi sau chiar de la unii indepartati - noteaza Infoniac.

Dar purtam in noi si destule din cele care nu se mostenesc, iar experienta arata ca nu-i obligatoriu sa ai parintii genii ca sa fii geniu si nici nu ajungi un pierde-vara, pentru ca ai avut un terchea-berchea printre inaintasi.

Urechea muzicala

De multe ori, urechea muzicala se mosteneste de la parinti, alteori nu, desi este frecvent cazul unor cantareti sau interpreti care au invatat sa cante "de la mama". Mama lui George Enescu era fiica de preot, iar preot nu te poti face daca n-ai ureche muzicala. Se pare ca bunicul lui George Enescu avea si o voce impresionanta, iar mama a mostenit simtul muzical, transmitandu-l copilului.

Tatal lui Mozart era un talentat violonist, angajat la curtea printului din Salzburg. Atat tatal, cat si mama lui Johann Sebastian Bach erau muzicieni apreciati (mama a murit timpuriu), iar exemplele pot continua.

Toate aceste personalitati ale istoriei au muncit insa mult ca sa ajunga la glorie, intrucat urechea muzicala mostenita trebuie cultivata. Dar, daca nu te-ai nascut cu aptitudinea respectiva, muncesti degeaba. Afonii nu ajung niciodata genii muzicale.

Daltonismul

Daltonistii nu disting culoarea rosie de cea verde. Se zice ca, in SUA, sunt un milion de barbati atinsi de acest inconvnient si sase sute de mii de femei. Peste jumatate au aceasta "calitate" mostenita.

Toti duc o viata normala si, adesea, nici nu-si dau seama ca se deosebesc cu ceva de altii. Totusi, ii paste un dezavantaj greu: nu primesc permis de conducere auto. Se considera ca, nedeslusind cele doua culori, daltonisitii pot produce accidente.

Ca urmare, la examenul medical, inainte de a "face sala", candidatii la soferie sunt pusi sa distinga detalii rosii si verzi dintr-un desen. Examenul este eliminatoriu.

Chelia

Chelia a constituit si constituie inca o mare enigma pentru specialisti, care nu stiu sa explice cauzele situatiei si nici nu-i gasesc un remediu eficace si sigur.

Tot ce au descoperit specialistii este ca problema se transmite uneori din generatie in generatie. In orice caz, lipsa parului nu dauneaza sanatatii, iar, la nevoie, se poate suplini cu o caciula.

Acneea

Nu totdeauna acneea se mosteneste, dar studiile arata ca majoritatea baietilor care fac acnee in adolescenta au ascendenti pe linie masculina cu aceeasi manifestare.

Nici acneea ereditara n-are leac, dar de multe ori dispare dupa ce adolescentul incepe viata sexuala. La fete, acneea este mai parsistenta si uneori greu de inlaturat.

In orice caz, specialisitii recomanda ca tratamentul acneei sa se faca intr-un cabinet medical si nu la cosmeticieni, care pot aplica foarte usor un procedeu gresit sau unul ineficient. Mascarea acneei cu pudra, practicata de ei, este contraindicata.

Obezitatea

In acest caz, intervin doi factori, amandoi genetici: pe de o parte tendinta de ingrasare instalata chiar de la nastere, pe de alta parte lacomia sau apetitul pentru mancaruri consistente, de asemenea obiceiuri ereditare.

O teorie recenta sustine ca obezitatea are la baza un program genetic primordial, intrucat omul primitiv nu avea hrana tot timpul la dispozitie. Rezervele de substante din organism il ajutau sa supravietuiasca, atunci cand nu gasea hrana.

Chiar daca explicatia este plauzibila, in conditiile vietii de astazi rezerva de energie din stratul de grasime nu ajunge sa se consume niciodata, intrucat dispunem de alimentele necesare si, odata ingrasati, nu mai slabim usor.

Cancerul de san

Provenienta cancerului de san este controversata, dar cercetatorii au descoperit ca intervin mutatii in anumite gene, cum ar fi BRCA1 si BRCA2, care sunt responsabile pentru anumite forme de cancer la san.

Ceea ce insa nu stie toata lumea este ca barbatii pot face si ei cancer "de san" la piept, iar in acest caz sunt operati si tratati ca si femeile.

In plus, BRCA1 provoaca un risc suplimentar, de cancer la prostata, in timp ca BRCA2 este responsabil atat de cancerul la san, cat si de cel la pancreas.

Cancerul la san si cel la prostata pot fi tratate cu sanse sigure de supravietuire, daca sunt depistate in faza primara. Depistarea se face usor, daca ne prezentam la medic.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#calitati mostenite, #caltitati ereditare, #ureche muzicala ereditar, #obezitate mostenita genetic, #chelie ereditate , #genetica