Interviu cu Avram Iancu, bibliotecarul care a traversat inot Canalul Manecii: Ma tem doar de Dumnezeu

Joi, 08 Septembrie 2016, ora 07:46
8692 citiri
Interviu cu Avram Iancu, bibliotecarul care a traversat inot Canalul Manecii: Ma tem doar de Dumnezeu
Foto: Facebook/Avram Iancu

La sfarsitul lunii august, Avram Iancu, din Petrosani, a reusit sa traverseze inot Canalul Manecii, doar in slip si casca, fara un costum special, la capatul unui efort continuu de aproape 18 ore.

Era a patra incercare, iar antrenamentele care au dus la acest rezultat au fost interminabile, in ape extrem de reci, dupa cum Avram Iancu insusi marturiseste pentru Ziare.com.

Inoata de la 10 ani, iar la competitii participa din anii '90. Care ar fi secretul sau? "Disponibilitatea de a indura dureri fizice de tot felul", dupa cum afirma bibliotecarul Avram Iancu, tatal a trei fetite.

De ce se teme un om atat de puternic, care a reusit sa inoate noaptea, in ape cu temperaturi de maximum 18 grade Celsius, timp de aproape o zi? De Dumnezeu!

Cum ai rezuma episodul traversarii Canalului Manecii?

Simplu! O trecere prin Iad, prin "iadul de gheata".

Care a fost cea mai mare provocare?

Pastrarea determinarii de a continua, trecand peste toate impedimentele intalnite in cale, cat si peste toate durerile fizice si mentale.

Ai simtit in vreun moment ca vrei sa cedezi?

Da, de foarte multe ori! Dupa ore si ore in sir de tortura, fiecare secunda iti sopteste sa incetezi surghiunul. Acolo a intervenit determinarea.

Ce temperatura au avut apele canalului in momentul in care l-ai traversat?

17-18 grade Celsius.

Cat si cum te-ai antrenat pentru aceasta incercare?

De vreo trei ani ma tot antrenez. Anul acesta am pus foarte mare accent pe antrenamentul in ape foarte reci (10 grade Celsius), in rauri repezi de munte, in valtoare, impotriva curentului.

Cat ai inotat pana acum cel mai mult intr-o zi?

Am inotat 41 de km tot in Canalul Manecii, la tentativele trecute, in 12 ore si 25 de minute. Am mai inotat in Dunare 45 de km, intre Gropeni-Braila-Galati.

Anul acesta am mai facut doua sesiuni de inot foarte lungi: 12 ore in bazinul din Petrosani, inotand pentru Bunicii Vaii Jiului, alte 11 ore in lacul de acumulare de pe Jiu, de la Targu Jiu, pentru Ana Rut, o fetita cu mari probleme de sanatate.

Care e secretul ca sa poti inota pe o asemenea distanta si o perioada atat de mare de timp?

In primul rand, sa ai structura fizica necesara pentru un asemenea efort supraomenesc, sa fii perfect sanatos si, nu in ultimul rand, sa ai o vointa si o determinare iesite din comun. Si ar mai fi un element deloc de neglijat: disponibilitatea de a indura dureri fizice de tot felul.

Cand te-ai apucat serios de inot si de ce?

Inot de la 10 ani. M-am apucat mai serios de inot cand am dorit sa particip la concursurile de triatlon organizate in tara, prin anii '90. Am obtinut cateva medalii, iar la prima editie Iron Man Romania (1999) am luat locul 4.

Bineinteles ca, dupa ce mi-am propus sa traversez Canalul Manecii, inotul a primit o alta dimensiune pentru mine.

Cu asa o reusita in spate, am putea spune despre tine ca esti omul care pare sa nu se teama de nimic. Te temi de ceva?

Ma tem de Dumnezeu. Doar El mi-a ingaduit aceasta traversare.

Care e urmatorul tau tel? Ai pus ochii pe vreo alta cursa?

Canalul Manecii nu reprezinta o finalitate, ati anticipat bine. Reprezinta doar un nou inceput. Va asigur ca voi mai duce drapelul Romaniei si in alte locuri ale lumii.

Dupa ce ai terminat cursa, scriai pe Facebook, printre altele, ca Romania e tara pe care nu o vei parasi niciodata. Nu te tenteaza sa cauti altundeva o viata mai buna?

Nu ma tenteaza deloc. Eu nu vreau sa caut altundeva bunastarea, eu doresc sa construim impreuna bunastarea la noi acasa, in Romania.

Ce ne poti spune despre omul Avram Iancu? Ce face el cand nu inoata si nu e la job?

Alearga, merge cu bicicleta, organizeaza competitii sportive, de genul "Parangul night Challenge" si "Petrosani Bike Challenge", competitie ajunsa la editia a 4-a, ce se va desfasura cat de curand - in 2 octombrie 2016. Sunt presedintele AS Bike & Run Petrosani.

Ma bucur de cele trei fetite minunate pe care le am.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Avram Iancu Canalul Manecii, #Avram Iancu interviu, #roman traversat Canalul Manecii, #Avram Iancu bibliotecar inot , #incredibil