Interviu cu Flaviu Cernescu, romanul laudat pe tot globul: Secretul echilibrului la inaltimi ametitoare (Video)

Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 07:20
20105 citiri
Interviu cu Flaviu Cernescu, romanul laudat pe tot globul: Secretul echilibrului la inaltimi ametitoare (Video)
Foto: Facebook/Flaviu Cernescu

Unul dintre romanii omniprezenti in presa straina a ultimilor ani, la adresa caruia remarcile sunt doar pozitive, este Flaviu Cernescu.

Recent, acesta s-a filmat pe cosul de fum al CET Targu Jiu mergand pe un monociclu la peste 250 de metri inaltime, in timp ce jongla cu portocale.

Reusita e cea mai recenta dintr-un lung sir. De-a lungul timpului, tanarul in varsta de 34 de ani, entuziast al sporturilor extreme, a reusit sa mearga pe o franghie subtire la peste 60 de metri, a strabatut pe sfoara peretele Barajului de la Vidraru, fara echipament de siguranta si cate si mai cate.

Profesia sa nu are de-a face cu extremul. E inginer IT, dar la fel de bine ar putea fi si zidar, spune el. Nu-l intereseaza, cel putin deocamdata, ca numele sa i se regaseasca in Cartea Recordurilor.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Flaviu Cernescu a declarat ca nu are niciun ritual inainte de a merge pe funie la inaltimi ametitoare. Desi ai spune ca isi risca viata cu fiecare noua incercare, in realitate deviza lui Flaviu e: "frica nu e un motiv suficient pentru a nu face ceva, la fel cum nici curajul nu e un motiv suficient pentru a face ceva".

Ma ia cu ameteala numai cand privesc la ce inaltimi urci, nemaivorbind de jongleriile pe care le faci in timp ce mergi pe suprafete inguste cat o talpa sau chiar mai mici de atat. De unde fascinatia pentru asa ceva?

De mic am fost uimit de acrobatii din circ si de alte persoane care pareau ca sfideaza verosimilul. Imi aduc aminte cat de fascinat am fost cand am aflat prima data de Alain Robert (Spiderman-ul francez care urca pe claduiri), de Philippe Petit (Man on Wire) si de multi altii.

Aceasta fascinatie a mea pentru acrobatii s-a conturat in miscarea pe care o practic astazi.

Ti-a fost vreodata cu adevarat frica?

Frica imi este mereu, insa, incerc sa balansez optim miscarea in raport cu frica, pentru ca aceasta sa ramana in cote "placute" (fac analogie la conceptul din yoga "sweet discomfort").

Se poate spune ca-ti risti viata cu fiecare noua incercare? Pentru ce, care e motivatia ta?

Treaba cu riscatul vietii de fiecare data este o perceptie exagerata, proiectata prin perceptia celor din exterior. Am putea astfel spune ca si cel care e sofer de transport persoane isi risca zilnic atat viata lui, cat si a celor pe care ii transporta. Motivatia mea sta in dorinta intrinseca de aventura si explorare.

Inregistrari cu tine si articole despre tine au aparut in presa din intreaga lume. Cand te vedem in Cartea Recordurilor? Ai facut vreun demers in acest sens? Intentionezi?

Intr-adevar, aventurile mele au fost mentionate de presa internationala.

In Cartea Recordurilor insa nu ma astept sa apar prea curand, deoarece preocuparile mele nu mai tin de competitia cu altii, cat de experimentarea cu mine si natura. Poate doar daca vor adauga o rubrica de aventura freestyle.

Mai mult, vad o gramada de persoane care ar da orice sa ajunga in acea carte. Eu nu mi-am pus niciodata serios problema asta.

Inainte de o proba sportiva importanta, multi spun o rugaciune, saruta un talisman poate. Tu iti spui ceva, ai vreun "ritual"? La ce te gandesti pentru a intra "in stare"?

Cred ca toate aceste ritualuri au un caracter subiectiv, in mintea noastra. Eu nu am ritualuri foarte spectaculoase, ci din contra, incerc sa imi eliberez mintea. Pe parcursul miscarii, daca ma simt confortabil, mai desfasor cate un pseudo-ritual (cum ar fi miscarea degetelor...)

Care e meseria ta de baza? Cu ce te ocupi cand nu faci echilibristica si jonglerii la inaltimi ametitoare?

Pregatirea mea e de inginer. Am lucrat sase ani ca inginer IT, dar la fel de bine pot lucra si ca mecanic auto sau zidar. Nu asta conteaza in esenta unei vieti orientate pe explorare.

Ai o prietena/sotie? Ce spune despre acest hobby al tau? Au existat presiuni sa renunti la el?

Nu sunt insurat, iar aceste presiuni pentru a renunta la "hobby", in caz ca ar exista din partea cuiva, nu le-as lua in considerare. Dificultati insa sunt destule, ca la toata lumea...

Care a fost cel mai periculos lucru pe care l-ai facut? E ceva ce nu ai repeta?

Au fost diverse lucruri periculoase atat in miscarea pe care o fac planificat, cat si in afara acesteia. Chiar nu stiu sa spun acum ce a fost periculos si ce nu - probabil acele miscari in urma carora m-am accidentat, nu? Cele mai multe accidente le-am avut la sol ori la antrenamente "nevinovate".

Filozofia mea e ca frica nu e un motiv suficient pentru a nu face ceva, la fel cum nici curajul nu e un motiv suficient pentru a face ceva!

Cand esti acolo sus, cu haul care se deschide dedesubt, la ce te gandesti, ce simti?

Sincer, nu stiu la ce ma gandesc pentru ca nu m-am gandit la asta (rade).

De obicei, sunt prea atent la ce trebuie sa fac ca sa mai am timp sa ma gandesc si la chestii anexe. Cand omul iese din zona de confort, gandirea devine mai efectiva si mai putin preocupata de neesential. In mod analog, pe masura ce ne intoarcem la confortul de zi cu zi, ne permitem sa ne gandim la ursuleti, ritualuri, facturi si alte cele.

Ai participat si la "Romanii au talent". Cum a fost experienta? Ai repeta-o sau nu e neaparat mediul propice pentru a te "desfasura"?

Am participat, dar nu simt nevoia sa repet. A fost o experienta, nici cea mai buna, nici cea mai rea. Si uite asa realizez cum trece timpul - sunt deja patru ani de atunci...

Care e urmatoarea provocare?

Dati subscribe aici si urmariti cu atentie (rade).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Flaviu Cernescu interviu, #Flaviu Cernescu video, #Flaviu Cernescu sport extrem, #Flaviu Cernescu monociclu inaltime , #incredibil