Mentalitati medievale: suvoaiele de mizerie care au adus ciuma in Europa

Joi, 25 August 2011, ora 21:41
21097 citiri
Mentalitati medievale: suvoaiele de mizerie care au adus ciuma in Europa

In zilele noastre, ne aratam impresionati de orasele europene, unde chiar si strazile sunt spalate cu sampoane frumos mirositoare. Multi insa nu stiu ca, la mijlocul secolului 19, igiena in Europa era pe ultimul loc, iar cu cateva secole in urma ciuma facea ravagii pe continent, din cauza igienei precare a oamenilor.

Orasele si palatele nobililor, cele mai murdare

Macelarii, de exemplu, isi transau animalele chiar pe strada, iar cainii trageau de intestinele animalelor sacrificate, sangele curgand in voie pe trotuar. Mai tarziu, europenii invata sa foloseasca gunoiul si excrementele de animale: colecteaza urina pentru a o folosi ca lotiune impotriva razelor solare si pentru albirea tesaturilor, iar din oasele animalelor produc faina, noteaza Teen Problem.

Cu toate acestea, resturile care nu puteau fi prelucrate si refolosite continua sa zaca pe strazi, iar mirosul pestilential trece dincolo de orase. Doar ploaia mai reusea sa spele strazile, iar atunci resturile se scurgeau pe strazi in adevarate suvoaie si torente de gunoi.

La acea vreme, satele erau mult mai curate decat orasele, palatele si castelele nobililor, pentru ca taranii si-au sapat gropi pentru nevoile fiziologice. Orasenii, in schimb, se usurau pe unde apucau, pe strazi, pe scarile cladirilor sau direct de la balcon. In palatul francez, Luvru, nu exista nicio toaleta. Daca era nevoie, oaspetii, curteni si regi, fie se aliniau pe pervazul lung de la fereastra, fie li se aduceau olite de noapte, al caror continut se elibera in spatele palatului.

Asa era si la Versailles. Doamnele de la palat, imbracate stralucitor, aveau obiceiul ca in timpul discutiilor si uneori chiar in timpul slujbelor religioase sa se ridice si, extrem de relaxate, sa se usureze intr-unul dintre colturile camerei. Umbra arbustilor frumos crescuti din parcurile regale erau un loc preferat al curtenilor si al slujitorilor pentru satisfacerea nevolilor fiziologice.

Oamenii nu faceau nota distincta

Dar asta nu este tot. Oamenii nu erau nici ei mai curati decat orasele lor. Se credea ca baile slabesc organismul si deschid porii din piele, ceea ce ar fi condus la contractarea unor boli grave si mortale. Baile publice se inchideau, una cate una, prin decret regal. Daca in secolele 15-16 nobilii isi faceau baie o data la 6 luni, in urmatorii doua sute de ani ei, pur si simplu, uitau definitiv unde se afla cada.

Toata igiena intima in acele vremuri consta in spalarea fugitiva a mainilor si a gurii, dar nu si a dintilor. Conform medicilor vremii, fata nu trebuia spalata cu niciun chip, deoarece acest lucru ar fi adus riscul deteriorarii definitive a vederii. Dintii albi si sanatosi erau un semn de pauperitate, iar cei cariati si negri, un semn al bogatiei.

Daca ne referim la igiena corporala, oamenii mai bogati foloseau cateva servetele parfumate cu care isi stergeau zonele intime, barbatii purtau intre cravata si camasa mici saculeti cu ierburi aromatice, iar femeile foloseau o pudra puternic aromatizata. Celebrele parfumuri franzuzesti apar ca o nevoie de a acoperi cu ceva aceste mirosuri, care erau emanate din cauza igienei intime inexistente.

Cu toate acestea, oamenii isi schimbau lenjeria de corp destul de des, deoarece se credea ca acestea aduna toata mizeria corporala. Preotii catolici ii indemnau pe oameni sa nu se spele, pentru a nu indeparta de pe corp apa sfintita de la botez.

Regina spaniola Isabella Castillo a recunoscut ca in toata viata ei s-a spalat de doar doua ori, la nastere si la nunta sa. Fiica unui rege francez a murit plina de paduchi. Din cauza mizeriei in care traia, Papa Clement al V-lea se imbolnaveste de dizenterie, boala din cauza careia va si muri. Exemplele de acest fel sunt extrem de multe.

Lipsa igienei va costa Europa destul de scump. In secolul al 14- lea, in Anglia si Spania piere din cauza ciumei jumatate din populatia acestor tari, iar in Franta o treime. Ciuma a luat in total viata a 25 milioane de oameni. Biserica catolica a dat un verdict clar: boala a fost o pedeapsa divina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Europa medievala igiena ciuma, #boli Europa igiena , #incredibil