Oamenii au dat lepra animalelor, vine si razbunarea

Joi, 28 Aprilie 2011, ora 22:57
10682 citiri
Oamenii au dat lepra animalelor, vine si razbunarea

Candva in ultimii 500 de ani, exploratorii europeni au transmis lepra animalelor numite tatu, in Lumea Noua. In prezent, insa, mamiferele au prins gustul razbunarii, cercetatorii descoperind ca boala se poate raspandi si de la tatu la oameni.

Nu numai ca aceste animale poarta bacteriile ce cauzeaza boala, insa acestea pot fi transmise si oamenilor, se mentioneaza intr-un raport publicat in New England Journal of Medicine, citat de LiveScience.

Desi transmiterea bolii intre specii, ori de la animal la om, este rara, intalnindu-se numai 150 de cazuri pe an in SUA, riscuri exista. In plus, cazurile de lepra la om sunt cauzate de acelasi tip de bacterie, cu acelasi mutatii, ca si cele intalnite in cazul animalului nocturn intalnit in sud-estul Americii, din Carolina de Sud pana in Texas.

In afara de oameni, numai tatuul se mai poate imbolnavi de lepra. Acesta boala este cauzata de o bacterie, Mycobaterium leprae. Boala face ca pe piele sa apara leziuni, iar nervii sa aiba de suferit. Cel mai rau este insa stigmatul social pe care cei atinsi de boala trebuie sa-l poarte. Americanii au exemplul unei insule din Hawaii, Molokai, care a fost izolata in anii 1800, de teama ca boala sa nu se raspandeasca. Din pacate, insa, exista si exemple locale.

Potrivit unor cercetatori, lepra nu este deloc contagioasa: mai bine de 90% dintre cei care intra in contact cu bacteria vor reusi sa biruiasca infectia, chiar fara a avea simptome si fara a deveni contagiosi. Antibioticele sunt eficiente in tratarea bolii.

La nivel mondial, exista 250.000 de noi cazuri de lepra anual, 150 dintre ele aparand in SUA. Dintre acestea, 50 apar in cazul persoanelor care nu au calatorit in afara tarii si care nu au intrat in contact cu persoane infectate. In cel putin 3 cazuri s-a confirmat ca boala a fost luata de la un astfel de animal.

Pentru ca lepra este rara, diagnosticul este partea cea mai grea in tratarea bolii. Exista cazuri de pacienti care s-au luptat cu simptomele timp de mai multi ani inainte de a fi diagnosticati. In toate aceste cazuri, oamenii intrasera in contact cu tatuul.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#lepra tatu, #lepra animal om, #lepra om animal , #incredibil