Super-romanul Tibi Useriu, castigatorul celui mai greu maraton din lume: Ce-l motiveaza pe un om puternic Interviu

Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 07:50
8016 citiri
Super-romanul Tibi Useriu, castigatorul celui mai greu maraton din lume: Ce-l motiveaza pe un om puternic Interviu
Foto: Facebook/Tibi Useriu

Maratonistul Tiberiu Useriu a terminat in martie, pe primul loc, cel mai greu maraton din lume, 6633 Ultra Arctic, alergand 566 de kilometri in conditii extreme, la Polul Nord, la temperaturi de peste minus 50 de grade Celsius.

A condus aceasta cursa (in care au mai participat doi romani, si ei ajunsi la linia de finish, pe locul 3 - Vlad Tanase si Andrei Rosu) de la inceput pana la final. A ajuns la linia de finish cu aproape o ora inainte de urmatorul clasat, un concurent din Singapore.

Tiberiu Useriu, campion in conditii extreme. Fratele tanarului: A si lesinat, cred ca a gasit limita acolo

De cand se organizeaza acest maraton, 200 de oameni au luat startul si doar 19 l-au terminat, Tibi, in varsta de 41 de ani, fiind al 20-lea.

Fotografia zilei: Tiberiu Useriu castiga cel mai greu ultramaraton din lume

Ce sta in spatele unei astfel de performante, de unde atata vointa, motivatie si rezistenta ne-a spus intr-un interviu acordat Ziare.com chiar Tiberiu Useriu.

Bistriteanul ne-a povestit care ii erau gandurile in momentele in care se simtea de-a dreptul "ingenuncheat" si cum s-a antrenat pentru aceasta uriasa provocare. Ar participa din nou la maraton doar daca ar fi pe o distanta si mai mare, iar conditiile ar fi si mai dificile.

Ai in palmares o victorie uriasa, una la care un om "normal" nu poate spera. Ce te-a facut sa pornesti in maratonul 6633 Ultra Arctic?

Imi plac provocarile si mai ales cele de genul unde am oportunitatea sa imi depasesc limitele. Aceasta competitie mi-a adus sansa sa imi depasesc din nou limitele si nu puteam sa stau deoparte si sa nu particip, mai ales ca aveam ocazia de a participa alaturi de unii dintre cei mai buni atleti de anduranta (Andrei Rosu, Frank Fumich, Alex Nemet, Poh Joo Tou aka PJ), mi-a dat un impuls in a participa si de a-mi urma visul.

De fapt, cum ai luat drumul acestor probe extreme? Ce a declansat aceasta pornire?

Dupa ce am terminat primul ultra-maraton de 100 de km, aproape ca mi-am jurat ca n-am sa mai repet experienta niciodata, insa dupa doua zile simteam ca am nevoie de o alta provocare si, daca se poate, mai lunga. Astfel am inceput sa caut urmatoarea competitie la care sa particip.

Alergand ma inteleg pe mine insumi. Prin alergare am ajuns sa-mi depasesc limitele si sa constientizez ca sunt create doar de mintea noastra.

In viata de zi cu zi cu ce te ocupi?

Sunt administrator la Asociatia Tasuleasa Social.

Apropiatii ce au spus cand i-ai anuntat ca vei participa la aceasta cursa?

Parerile referitoare la participarea mea la 6633 Ultra Arctic au fost destul de diferite. Majoritatea apropiatilor au spus ca trebuie sa fii "nebun" sa participi la o astfel de cursa (rade), unii nici nu stiau detalii ca sa aiba o parere. Au fost persoane care au spus "super tare" si au fost cativa care mi-au spus ca eu stiu cel mai bine in ceea ce ma implic si ca daca eu consider ca pot, atunci sa merg pana la capat.

Ai facut sport dintotdeauna sau e o pasiune mai recenta?

Am facut sport de contact, dar nu am fost legitimat la un club. Nu am avut o viata sedentara, iar pasiunea pentru alergare am dobandit-o in urma cu cinci ani.

Cum te-ai pregatit, concret, pentru aceasta cursa, pentru frigul de la Polul Nord? Odata ajuns acolo, te-ai simtit pregatit sau dimpotriva, care a fost impactul la fata locului?

Am un stil de viata destul de ordonat in general. M-am pregatit cu o dieta pe masura, odihna, alergarile de dimineata si seara, uneori chiar si noaptea, imbracat doar in pantaloni scurti, antrenamentele specifice pentru alergatori, baie in copca minute in sir si meditatie. Toate acestea m-au ajutat foarte mult.

Eram cat se putea de pregatit si de abia asteptam sa inceapa cursa, ca sa o pot duce la capat.

Foto: Facebook/Tibi Useriu/Voicu Bojan

Care a fost cel mai dificil moment din acest maraton, cea mai mare provocare?

Momentele de pe ultima portiune de traseu, unde simteam ca "aici se termina totul". Gandul si faptul ca linia de finish era la orizont mi-au dat forta sa ma ridic de fiecare data cand cadeam si sa o trec, chiar daca in acel moment pentru mine nu mai era real si ma intrebam daca visez sau este intr-adevar realitate.

Ai simtit in vreo clipa ca nu mai poti? Ce anume te-a motivat? La ce te gandeai cand simteai ca esti epuizat?

Au fost multe momente in care am fost ingenuncheat la propriu. Dorinta de a termina aceasta competitie a fost foarte mare si a scos din mine niste resurse nebanuite.

De fiecare data cand ajungeam la limita puterilor fizice si psihice, ma gandeam la motivul pentru care am inceput aceasta cursa, la visul meu, si acest gand ma ajuta sa merg mai departe.

Dupa aceasta cursa, s-a schimbat ceva in tine, ca om?

Da, cu siguranta, insa este mult prea devreme sa ma pronunt in detaliu pe acest subiect.

Daca ar fi sa rezumi acest maraton in cateva cuvinte, ce ai spune?

Aceasta competitie te testeaza din toate punctele de vedere, incepand cu conditia fizica, rezistenta la frig, la oboseala si nu in ultimul rand psihicul iti este testat la maximum.

Te-ai intors cu degeraturi. Au trecut acestea, esti vindecat? In cat timp se reface total organismul dupa asa o experienta?

Recuperarea decurge mult mai bine decat m-am asteptat; pot spune ca ma simt bine. Organismul se reface in aproximativ sase luni dupa un asemenea efort.

Care au fost cele mai importante obiecte pe care le-ai avut cu tine?

Sania, in care mi-am pus tot echipamentul de rezerva, mancarea, termosurile cu apa fiarta - de fapt a continut tot ceea ce aveam nevoie pe perioada competitiei. Sacul de dormit, care a facut fata temperaturilor scazute, mi-a oferit protectia necesara si nu m-a tradat.

Incaltamintea, care a fost recomandata de catre organizatori si a fost exact cum trebuia sa fie: usoara, confortabila si m-a protejat de frig.

Foto: Facebook/Tibi Useriu

Vei continua pe acest drum? Ai vreo alta provocare extrema in vizor?

Da, deoarece imi place sa imi testez limitele in continuu.

Unul dintre proiecte viitoare importante pe plan sportiv este Tor des Geants, competitia la care am fost oprit anul trecut la km 240, din cauza conditiilor meteo nefavorabile din muntii Alpi. Imi doresc sa duc la bun sfarsit aceasta cursa.

Ai mai lua parte la 6633 Ultra Arctic?

Nu as mai repeta cursa structurata in acelasi fel, insa daca o sa se desfasoare pe o distanta mai lunga si sa fie in conditii mult mai extreme decat este structurata in prezent, este posibil (rade).

Consideri ca aceasta cursa a fost cel mai dificil moment din viata ta sau a existat unul si mai greu?

Competitia 6633 Ultra Arctic a fost cea mai dificila pana in prezent.

Iata cum arata Tibi Useriu la finele maratonului (foto). "Eu nu vad nici o diferenta, serios!", glumea el miercuri pe Facebook, insa cele doua fotografii alaturate graiesc de la sine.

Foto: Facebook/Tibi Useriu

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Tibi Useriu interviu, #Tibi Useriu castugat maraton polul nord, #roman castigat 6633 Ultra, #roman castigat maraton Polul Nord, #Tiberiu Useriu Polul Nord , #incredibil