Te poate musca un sarpe, dupa ce i s-a taiat capul? Explicatia stiintifica

Marti, 02 Septembrie 2014, ora 12:28
27351 citiri
Te poate musca un sarpe, dupa ce i s-a taiat capul? Explicatia stiintifica
Foto: LiveScience

Saptamana trecuta, o stire a facut inconjurul lumii. Un bucatar a fost muscat de capul unei cobre - care fusese despartit de trup de 20 de minute - pe care o gatea, si a murit. Informatia a parut multora necredibila, asa ca oamenii de stiinta au tinut sa lamureasca lucrurile.

Oricat ar parea de incredibil, un astfel de incident poate avea loc, relateaza Live Science, care a stat de vorba cu specialisti in acest sens.

Un bucatar a fost ucis de sarpele pe care il prepara

"Serpii, in general, sunt renumiti pentru ca isi pastreaza reflexele si dupa moarte", a explicat Steven Beaupre, profesor de biologie la Universitatea Arkansas. De altfel, multe vertebrate cu sange rece, inclusiv reptile si amfibieni, au aceasta caracteristica, a mai spus Beaupre.

In plus, povestea din China nu este singulara, existand tragedii de acest fel si in SUA.

Acest reflex este mai puternic in cazul serpilor veninosi decat in randul altora.

"Doar pentru ca animalul a fost decapitat, nu inseamna ca nervii nu mai functioneaza", a mai spus acesta. In plus, au existat si cazuri in care restul corpului se ridica, fara cap, intocmai cum procedeaza cobrele atunci cand sunt in viata.

Aceste miscari sunt posibile gratie ionilor, particule incarcate electric, care raman in celulele nervoase timp de cateva ore dupa ce reptila moare.

Cand un nerv al unui sarpe care tocmai a murit este stimulat, canalele din nervi se deschid, lasand ionii sa treaca. Asa se creeaza un impuls electric ce face ca muschiul sa dea curs reflexului, muscatura, in acest caz.

Muscatura este un reflex caruia i se da curs in contextul unei informatii ce este stocata in cavitatea bucala, a mai explicat profesorul. In cazul bucatarului chinez, se presupune ca acesta a bagat mana in gura sarpelui.

In ianuarie 2014, un barbat din Australia a fost muscat de un sarpe veninos la 45 de minute de cand decapitase reptila. Omul a supravietuit, insa a stat doua zile la terapie intensiva, informa, la momentul respectiv, Daily Telegraph.

In 2007, un barbat din Washington a decapitat, la randul sau, un sarpe. Cand a vrut sa stranga ramasitele, a fost muscat de mana, relata atunci Associated Press. Si acesta a supravietuit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cap sarpe muscat om, #cap sarpe ucis om, #animale moarte musca, #reflexe pastrate animale dupa moarte , #incredibil