10 cladiri fascinante, ramase doar in faza de proiect (Galerie foto)

Duminica, 19 Mai 2013, ora 10:55
6488 citiri
10 cladiri fascinante, ramase doar in faza de proiect (Galerie foto)
Foto: Listverse.com

Arhitectura cladirilor poate deveni emblema unui oras sau a unei regiuni, oferind un plus la capitolul imagine. De la formele imprevizibile pana la utilitatea structurilor surprinzatoare, astfel de constructii pot fi cu adevarat fascinante.

Listverse spune povestea a 10 cladiri cu o arhitectura spectaculoasa, dar care, din diferite motive, au ramas la stadiul de proiect.

Hotel Attraction

Proiectat in 1908 pentru New York

Cladirea proiectata in 1908 de catre arhitectul Antoni Gaudi avea o inaltime totala de 360 de metri. O propunere nerealista pentru momentul acela, constructia propriu-zisa nu a fost niciodata demarata. Nu s-au stiut prea multe despre acest proiect pana in 1956, atunci cand Joan Matamala a publicat articolul "The New World Called Gaudi".

Illinois

Proiectat in 1956 pentru Chicago Illinois

Imobilul indraznet imaginat de arhitectul Frank Lloyd Wright ar fi trebuit sa aiba 528 de etaje si 1.609 metri inaltime. Wright credea cu tarie ca acest proiect era unul care putea fi pus in practica chiar si la acea vreme, in 1956. Cu toate astea, constructia a intampinat numeroase probleme. De exemplu, s-a constatat la un moment dat ca spatiul necesar lifturilor ar fi ocupat tot spatiul disponibil al etajelor inferioare.

Fourth Grace

Proiectat in 2002 pentru Liverpool, Anglia

Cladirea a fost considerata de multi ca fiind cel mai urat proiect de constructie. Will Alsop, insa, credea cu tarie in proiectul sau numit Fourth Grace (Cea de-a patra gratie). Numele se datora locatiei constructiei, alaturi de alte cladiri istorice din Pier Head, numite "Cele trei gratii".

Proiectul a fost anulat in 2004 din cauza costurilor enorme. Aceasta cladire fusese conceputa sa gazduiasca spatiu de birouri, un hotel cu 107 camere, un bar, un restaurant si o galerie.

Beacon of Progress

Proiectat in jurul anului 1891 pentru Chicago Illinois

Turnul din piatra de 457 de metri ar fi putut fi cea mai inalta constructie realizata de om. Proiectul cladirii ce ar fi trebuit amplasata in parcul Jackson, Chicago, apartine arhitectului de origine franceza Desire Despradelle.

Beacon of Progress includea si un amfiteatru cu 100.000 de locuri si cateva cheiuri care s-ar fi putut extinde in lacul Michigan. In cele din urma, insa, proiectul a fost abandonat.

Ville Contemporaine

Proiectat in 1922 pentru Paris, Franta

In plina criza a locuintelor urbane si in contextul conditiei precare din mahalalele pariziene, arhitectul franco-elvetian Le Corbusier a venit cu un proiect indraznet, care ar fi putut reabilita imaginea Parisului si oferi posibilitati de cazare. Ville Contemporaine era proiectat pentru a adaposti 3 milioane de oameni, piesa centrala fiind un grup de zgarie-nori, fiecare cu cate 60 de etaje, construiti din cadre de otel si incadrati in niste pereti uriasi de sticla.

Aceste turnuri includeau birouri si apartamente destinate in special celor bogati. In centru, arhitectul gandise o retea imensa de transport, de la autobuze si trenuri pana la o autostrada si un aeroport.

Turnul din Tatlin

Proiectat in jurul anului 1917 pentru Sankt Petersburg, Rusia

Daca ar fi fost construit, acest turn ar fi eclipsat cu siguranta Eiffelul. Constructia ar fi trebuit sa fie din fier, sticla si otel, conceputa fiind ca un simbol al modernitatii.

Turnul spiralat, inalt de 400 de metri, avea la baza un cub care se roteam, proiectat pentru prelegeri, conferinte si alte intalniri, care efectua un tur complet intr-un an. Deasupra ar fi trebuit sa se afle o piramida, care ar fi trebuit sa efectueze o rotatie intr-o luna.

Piramida Shimizu Mega City

Proiectata in 2004 pentru Tokio, Japonia

Piramida Shimizu Mega City ar fi trebuit sa fie amplasata peste golful Tokio, Japonia. Structura de 12 ori mai inalta decat Marea Piramida din Giza ar fi putut adaposti 750.000 de oameni.

Structura piramidala includea 55 de piramide mai mici, fiecare dintre acestea atingand inaltimea hotelului Luxor din Las Vegas. Cum constructia piramidei se baza pe materiale usoare, super-puternice, indisponibile la acel moment, proiectul a fost abandonat.

Ultima tower

Proiectat in 1991 pentru San Francisco, California

Mai mult o viziune exagerata decat un proiect serios, Ultima tower a fost conceput de arhitectul Eugene Tsui, ca parte a unui studiu asupra zonei urbane din San Francisco. Structura ar fi trebuit sa foloseasca tehnici avansate de constructie, ar fi avut 500 de etaje si ar fi putut adaposti un milion de rezidenti.

Palatul Sovietelor

Proiectat in 1933 pentru Moscova

Daca aceasta cladire ar fi fost construita, ar fi fost cea mai inalta din lume la acea vreme. Conceputa pentru a fi construita pe situl demolat al catedralei Iisus Hristos Mantuitorul, in urma unui concurs international in care au fost inscrise aproape 300 de proiecte, cladirea gandita de arhitectul Boris Iofan il imagina pe Lenin deasupra zgarie norilor, la propriu.

Constructia inceputa din 1937 a fost abandonata din cauza invaziei germane, in 1942. Atunci, cadrul de otel a fost demontat si utilizat la fortificatii si poduri.

Cat despre catedrala, aceasta a fost pana la urma reconstruita, in perioada 1995-2000.

Volkshalle (Marele Dom)

Proiectat in jurul anului 1930 pentru Berlin, Germania

Constructia monumentala a fost gandita de Adolf Hitler si de arhitectul sau, Albert Speer, si ar fi trebuit sa reprezinte cea mai importanta si impresionanta cladire a capitalei.

Comform planurilor, domul urma sa fie prevazut cu un piedestal cu un vultur, simbolul nazist. Aceasta combinatie, alaturi de umbrele din anumite momente ale zilei din anume perioade ale anului ar fi creat portretul lui Hitler.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#proiecte constructii abandonate, #zgarie nori niciodata construiti, #proiecte monumentale constructii abandonate, #planuri constructii abandonate , #inedit
Comentarii
Poza bulineli
bulineli
rank 5
interesant, mie mi-a placut articolul,