10 lucruri fascinante despre culori

Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 07:00
14541 citiri
10 lucruri fascinante despre culori
Foto: Listverse

Viata noastra e compusa in mare parte din culori: nuantele hainelor, tonurile folosite in decorarea casei, culorile impresionante ale naturii sau chiar modul in care ne percepem existenta, toate pot fi descrise prin culori.

Exista numeroase detalii fascinante despre culorile care ne inconjoara. Listverse a realizat un catalog al celor mai interesante lucruri despre culori.

Femeile si barbatii percep diferit culoarea rosie

Cercetatorii de la Arizona State University au descoperit ca exista o gena care permite femeilor sa interpreze culoarea rosie in mai multe nuante. Femeile au doi cromozomi X, in vreme ce barbatii doar unul, iar asta le-ar oferi femeilor o perceptie completa asupra tonurilor acestei culori.

In materie de masini, alege intotdeauna argintiul

Motivul? Se pare ca aceasta culoare este cea mai vizibila in trafic, ceea ce face ca masinile argintii sa fie implicate in cele mai putine accidente. Asadar, cum siguranta la volan ar trebui sa primeze, atunci cand iti achizitionezi o masina plaseaza pe primele locuri criteriul "culoare".

Rozul calmeaza

Daca te intrebai ce culoare iti poate reda starea de liniste si relaxare, iata ca ai gasit raspunsul. Vestea buna este ca poti alege din diferite nuante mai deschise sau mai inchise de roz. De altfel, rozul este folosit deseori in inchisori sau spitale de afectiuni psihice tocmai datorita efectelor sale benefice.

Culorile deschise te ajuta sa iti faci prieteni

Prima impresie pe care o lasam depinde intr-o proportie de 62-90% de culorile pe care le purtam. Studiile arata ca acele culori deschise, solare fac o impresie foarte buna. La polul opus, negrul si culorile inchise te descriu ca pe o persoana pesimista si necomunicativa.

Albastrul este culoarea preferata a celor mai multi oameni

In urma unui studiu realizat la nivel mondial a reiesit ca primele locuri in topul preferintelor in materie de culori se situeaza albastrul, intr-o proportie covarsitoare de 40%, si movul, cu 14%.

Culorile pot fi inspaimantatoare

Cromofobia reprezinta fobia irationala de culori. Unii experimenteaza diverse simptome atunci cand vad unele nuante sau tonuri de culori. Greata, ameteala, dificultati de respiratie, puls marit, cresterea tensiunii arteriale, anxietate sunt doar cateva dintre acestea. Tratamentele practicate implica desensibilizarea sistematica si terapia prin expunere.

Galbenul si portocaliul stimuleaza pofta de mancarea

Tocmai de aceea, aceste culori ar trebui evitate in bucatarii sau in restaurante (bineinteles, patronii ar putea opta in mod strategic pentru ele). Studiile au aratat ca portocaliul si galbenul ne stimuleaza pofta de mancare, ceea ce ar putea fi un lucru bun in perioada de convalescenta, de exemplu.

Culorile exista doar in mintea noastra

Ei bine, se pare ca perceptia asupra diverselor culori se dezvolta in creierul nostru atunci cand acesta incearca sa dea un sens avalansei de informatii ce vine din mediul exterior. Asadar, ori de cate ori ai o discutie in contradictoriu despre o anumita nuanta, aminteste-ti ca totul este relativ in acest domeniu.

Roata culorilor, inventata de Isaac Newton

Paleta de culori inventata de Isaac Newton are o deosebita insemnatate, in special in meserii precum designul grafic sau designul interior. De asemenea, aceasta roata de culori ne ajuta sa intelegem mai bine asezarea culorilor si posibilitatea anumitor combinatii de culori.

Maro inchis, o culoare provenita de la ramasitele mumiilor

Asa-zisul "maro de mumie" reprezinta o nuanta de maro inchis, descoperita in secolul XVI si realizata din smoala alba, smirna si ramasitele mumiilor egiptene, fie ele animale sau umane. Aceasta culoare era una dintre preferatele pictorilor secolului XIX, notiunea de "maro de mumie" existand si astazi, dar nemaifiind fabricata din aceeasi materie prima.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#lucruri fascinanante culori, #culori detalii fascinante, #despre culori, #culori origini, #inedit culori, #percepere culori , #inedit