7 lucruri uimitoare despre corpul uman

Joi, 13 Iunie 2013, ora 12:16
12754 citiri
7 lucruri uimitoare despre corpul uman
Foto: Listverse

Corpul uman a fost dintotdeauna sub lupa. Cu toate astea, se pare ca ascunde inca multe detalii fascinante.

Iata 7 detalii uimitoare, putin cunoscute, despre corpul uman, acest mecanism perfect conceput, informatii prezentate de site-ul Listverse.

Alergiile, o metoda de prevenire a cancerului

Febra fanului, alergia la praf, polen sau mucegai sunt cateva tipuri de alergii. Cercetatorii au descoperit insa ca expunerea la acesti alergeni stimuleaza sistemul imunitar. In plus, se pare ca pacientii cu astfel de alergii prezinta mai putine riscuri de a se imbolnavi de cancer.

Studiile preliminare sugereaza ca putine sunt cazurile de cancer in randul celor cu alergii, efect datorat stimularii sistemului imunitar.

Simt si sinestezie

Desi obisnuim sa credem ca avem doar 5 simturi distincte, capacitatile noastre sunt mult peste aceasta norma. De exemplu, vederea este o combinatie a perceperii luminii si culorii, in vreme ce unele studii arata ca oamenii pot, intr-o oarecare masura, sa detecteze campurile magnetice.

Lucrurile se complica si mai mult daca vorbim despre sinestezie, context in care sunetele sunt asociate unor culori sau culorile pot fi atribuite unor descrieri de litere.

Boala care te face sa gusti cuvintele si sa auzi culorile

Discrepante ale tesuturilor

In general, oamenii prezinta o simetrie a partilor corpului, insa exista si exceptii. Un astfel de caz este si heterocromia sau diferenta in colorarea irisului. Specialistii sustin ca astfel de situatii sunt cauzate de mutatii genetice.

Un alt exemplu mult mai frecvent este si cel legat de marimea sanilor. Multe femei au sanul stang mai mare decat cel drept.

Herpesul poate cauza orbirea

In tarile dezvoltate, pana la 60% din populatie poarta virusul Herpes Simplex, responsabil pentru leziunile herpetice. Desi cei mai multi cred ca afectiunea este una banala, acest virus poate fi foarte periculos, cauzand chiar si orbire in anumite cazuri. In timpul fazei active, in formele grave ale bolii, herpesul poate forma leziuni pe cornee, complicatii ce pot duce la orbire.

Transplant cu celule de memorie

Creierul pare a fi centrul inteligentei noastre, locul in care gandurile se formeaza si amintirile sunt stocate. Cu toate astea, anumite relatari ale persoanelor care au primit organe de la donatori schimba cu totul datele problemei. Astfel, multi sustin ca au ganduri si amintiri ce nu le apartin, confruntandu-se cu anumite schimbari, de la preferinta pentru anumite alimente, pana atunci deloc apetisante, pana la schimbarea orientarii sexuale.

E de notorietate exemplul in care o persoana care a primit un organ provenit de la victima unei crime a condus politia la criminal.

Coaste suplimentare

In mod normal, un om are 24 de coaste simetrice, pentru a-i proteja organele vitale. Una din 1.500 de persoane se naste, insa, cu o coasta in plus, aflata intre gat si umar. Coasta cervicala poate bloca circulatia sangvina spre brat, cauzand o pierdere de puls cand bratul este miscat. Se crede ca prezenta acestei coaste ar avea legatura cu genele care suprima riscurile de cancer, dar nu se cunosc mai multe informatii.

Nou-nascuti cu dinti

In mod normal, dintii apar la bebelusi dupa 6 luni. Exista, insa, si situatii exceptionale, avand in vedere ca 1 din 2.000 de nou nascuti prezinta 1 sau 2 dinti neonatali. Desi poate parea usor surprinzator, acesti bebelusi sunt perfect sanatosi, dezvoltarea neonatala a danturii nefiind asociata unei mutatii genetice.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#lucruri uimitoare corp uman, #lucruri uimitoare organism uman, #ciudatenii corp uman , #inedit