Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

A fost folosita de Iisus si de discipolii sai, acum este in pericol de disparitie

Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 10:22
6253 citiri
A fost folosita de Iisus si de discipolii sai, acum este in pericol de disparitie
Foto: Daily Mail

Este veche de 3.000 de ani si a fost folosita de Iisus Hristos si de ucenicii sai, insa ea a fost utilizata pe scara larga in intregul Orient Mijlociu si din Tara Sfanta pana in Orientul Indepartat, in India si China.

Acum, limba aramaica este pe cale de disparitie, iar numarul de vorbitori a scazut dramatic.

In prezent, lingvistul britanic Geoffrey Khan de la Universitatea Cambridge creeaza o baza de date a acestei limbi milenare, potrivit Daily Mail.

Cercetatorii considera ca limba aramaica a fost vorbita de Iisus Hristos si de ucenicii sai, acum mai mult de 2.000 de ani. Profesorul Geoffrey va inregistra vorbitori nativi in vederea pastrarii acestei limbi, inainte ca aceasta sa dispara.

Limba aramaica a fost o limba utilizata in Israel intre anul 539 i.Hr. si 70 d.Hr. si expertii considera ca ea a fost vorbita de Iisus.

In aceasta limba este scrisa o mare parte din cartile biblice ale lui Daniel si Ezra si este principala limba a Talmudului. De asemenea, parti ale manuscriselor de la Marea Moarta au fost scrise in limba aramaica.

Cand Iisus a fost rastignit pe cruce, el ar fi strigat in aramaica: "Elahi, Elahi, lema shabaqtani?" (Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, de ce m-ai parasit?).

Profesorul a spus ca a simtit "chemarea" de a inregistra limba, dupa ce a vorbit cu un evreu din Erbil, un oras din nordul Irakului.

Aramaica nu este singura limba pe cale de disparitie. Intre 50 si 90% dintre cele 7.000 de limbi vorbite in prezent se asteapta sa dispara pana la sfarsitul secolului, potrivit Smithsonian.

Aramaica este in prezent vorbita de mai multe comunitati mici de crestini, evrei si mandeani, dar adeseori izolate. Limba si-a pierdut statutul sau in Orientul Mijlociu, in secolul al VII-lea d.Hr., cand armatele musulmane din peninsula Arabica au cucerit regiunea.

Aramaica a supravietuit in teritorii indepartate, cum ar fi zone din Turcia, Irak, Iran si Siria. Estimarile privind numarul actual de vorbitori de aramaica arata ca mai exista aproximativ o jumatate de million de persoane ce folosesc limba.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#limba aramaica vorbita Iisus, #limba aramaica Tara Sfanta, #limba aramaica cale disparitie, #aramaica Talmud Israel, #aramaica manuscrisele Marea Moarta , #inedit