Acum doi ani, planeta a fost la un pas de catastrofa

Duminica, 15 Februarie 2015, ora 22:35
20562 citiri
Acum doi ani, planeta a fost la un pas de catastrofa
Foto: Wikipedia

La 15 februarie 2013, orele 9:20 dimineata, in zona orasului Celiabinsk, Rusia, s-a ivit deodata un corp luminos, mai stralucitor decat Soarele, ingrozind populatia cu vibratiile exploziei sonice, produse concomitent, capabile sa starneasca panica in intreaga regiune.

Sunt numai doi ani de atunci, presa a relatat in amanunt cele intamplate, ele mai persista inca in memoria multora dinte noi si n-as reitera decat cateva amanunte, care merita punctate.

Dezintegrat partial

In atmosfera planetei patrunsese pe neasteptate din spatiu un meteorit estimat intre 15 si 17 metri ca dimensiuni, cu masa cuprinsa intre 7.000 si 10.000 tone si cu o viteza de aproximtriv 18 km/sec, ceea ce corespunde la 64.800 km/ora - noteaza Infoniac.

Daca acest bolid ar fi ajuns intreg in contact cu solul terestru, este probabil ca intreaga planeta ar fi suferit perturbatii de nedescris. S-ar fi declansat cutremure, eruptii vulcanice revarsari de ape.

Dar atmosfera ne sta adesea ca un scut in fata meteoritior, producand dezintegrarea totala sau partiala a unor asemenea musafiri nepoftiti sositi pe neasteptate din cosmos, inainte ca ei sa ajunga la sol.

De aceea, cei mai multi meteoriti, pe care ii vedem chiar si cu ochiul liber evoluand ca stele zburatoare pe bolta nocturna, nu ajung pana la noi sub forma solida, capabila sa produca daune.

In cazul uriasului bolid din zona Celiabisnsk, resturile lui s-au raspandit pe o suprafata intinsa, cele mai multe cazand intr-un lac, iar altele in zone putin locuite.

De doua ori in doua secole

Totusi, au existat numeroase victime. Ele au fost cauzate de spargerea geamurilor sau deteriorarea unor constructii, ceea ce a dus, conform constatarilor ulterioare, la 1613 raniti, din care 112 spitalizati.

Din resturile meteoritului dezintegrat au fost gasite fragmente, majoritatea de mici dimensiuni, unul singur mai voluminos, in greutate de 570 kg. S-a nimerit ca acesta sa cada in lacul Cebarsk din aporpiere, de pe fundul caruia a si fost extras dupa numeroase cautari.

Marele noroc a constat in faptul ca frangmentele au ocolit orasul Celiabinsk, localitate cu peste un milion de locuitori, unde puteau face ravagii.

Evenimentul de la Celiabinsk este al doilea fenomen de acest fel care atinge Terra in ultimele doua secole. Cel dintai (desi evenimentul nu este unul confirmat) a avut o amploare mult mai mare, s-a produs in ziua de 30 aprilie 1908, dar nu a afectat zonele locuite.

Este cuoscut ca "Fenomenul Tunguska", dupa numele padurii din inima Siberiei, unde resturile sale au atins scoarta terestra.

Amploara fenomenului este ilustrata de fapul ca, in cadere, a podus un cutremur cu magniudinea 5 pe cara Richter si a smuls din radacini 80 de milioane copaci din padure, situati pe o suprafata de 2.150 kmp.

O asemenea explozie ar fi fost capabila sa distruga o mare zona metropolitana si a fost o sansa doesebita ca s-a produs intr-o padure nelocuita.

Deocamdata nu avem solutii tehnice

Perspectiva riscului a provocat initierea unor discutii si cercetari cu privire la posibilitatea prevenirii fenomenului, eventual prin devierea traiectoriei bolidului, dupa ce ar putea fi observat cu mijloace astronmice evoluand in spatiu.

Din pacate, cu toate mijloacle tehnice de care dispune astazi omenirea, nu a putut fi gasita inca o solutie, desi problema se afla atat pe agenda cercetatorilor americani, cat si pe cea a rusilor.

In mod surprinzator insa, cu toate ca pericolul meteoritilor giganti reprezinta o amenintare la insasi existenta noastra pe planeta, exisa factori politici care cauta sa traga ceva spuza pe turta lor.

Astfel, asa cum relateaza portalul Wikipedia - versiunea in limba romana - vicepeseditele Dumei de Stat a Rusiei, cunoscutul Vladimir Jirinovski, nu s-a sfiit sa afirme propria sa opinie cu privire la fenomenul Celiabisk: "Acolo n-a fost un meteorit. Acolo au fost americanii, care isi testeaza noile lor arme".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#meteorit Celiabinsk, #meteorit Tugunska, #Vladimir Jirinovski Duma de Stat , #inedit