Adio, cladiri traditionale gri! Bun venit, arhitectura bionica! (Galerie foto)

Duminica, 18 August 2013, ora 12:54
9563 citiri
Adio, cladiri traditionale gri! Bun venit, arhitectura bionica! (Galerie foto)

Arhitectura bionica isi propune sa ia de la natura ce-i mai bun si sa adapteze principiile de functionare ale organismelor vii in constructia imobilelor, astfel incat cladirile rezultate sa fie eco, sustenabile, prietenoase cu mediul.

Arhitecti cu viziune au pornit deja pe acest drum, Environmental Graffiti prezentand cateva astfel de exemple. De altfel, spun multi, viitorul este al arhitecturii bionice, o miscare care e in ton care natura.

Ce face arhitectura bionica este sa ignore forma traditionala a cladirilor, cea cu care ne-am obisnuit, si sa inoveze pornind de la natura. Unul dintre cele mai bune exemple in acest sens este un ansamblu de doua cladiri anti-smog din Paris, unul dintre imobile fiind construit intr-un depou de tren dezafectat.

Arhitectul, Vincent Callebaut, a plasat aceste cladiri intr-o zona cu trafic intens, care sa fie astfel "oxigenata". Acesta isi doreste ca imobilele sa serveasca drept loc unde sa se studieze ecologia urbana si energia regenerabila.

Daniel Libeskind este un alt arhitect fascinat de aceasta miscare, el castigand si competitia pentru reconstruirea World Trade Center, in New York. Imobilul de fata nu are o importanta istorica la fel de mare, insa este un exemplu de cladire construita in armonie cu natura, totodata oferind oamenilor o panorama unica asupra orasului.

Felul in care este construita cladirea Ascent face ca pe fatada ei sa se reflecte pamantul si cerul.

Arca Lumii, gandita de Greg Lynn, reflecta chiar o sub-grupa a arhitecturii bionice, cladirea, privita de sus, deocamdata doar virtual, nefiind inca realizata, parand ea insasi o parte din natura. Aduce surprinzator de mult cu o amiba, culorile fiind si ele adaptate, astfel incat imobilul sa se integreze perfect intr-o padure din Costa Rica, unde sa serveasca drept centru eco, loc in care sa se faca educatie ecologica.

Planurile pentru Turnul Bionic din Shanghai au inceput inca din 1997, insa deocamdata imobilul este inca in stadiu de concept. In esenta, acest turn va reprezenta un oras vertical de 100.000 de locuitori, inalt de 1 228 metri, care va avea 12 cartiere suprapuse pe 300 de etaje.

Orasul, care va cuprinde magazine, scoli, spitale, hoteluri, parcuri de distractii etc, va fi deservit de 368 de ascensoare. Practic, toate nevoile celor care vor locui aici vor fi acoperite de felul in care va fi construita cladirea.

Cat despre cladirea Primariei din Londra, opera a Norman Foster, desi a pornit ca un proiect verde, indraznet, cumva excentric gratie formei imobilului, care aduce cu un ou gresit format, o sfera modificata, s-a dovedit ca, in realitate, nu este eficienta din punct de vedere al consumului de energie.

Cat despre Turning Torso, cea mai inalta cladire scandinava, aceasta a fost creata de Santiago Calatrava. In ciuda formelor neobisnuite ale imobilelor sale din toata lumea, inca exista o urma de ingrijorare in ceea ce priveste longevitatea creatiilor sale.

Nici Urban Cactus, un imobil rezidential de 19 etaje, curpinzand 98 de apartamente, nu este o cladire 100% verde sau sustenabila, insa a fost gandit pentru Rotterdam plecandu-se de la ideea de a fi integrat perfect in natura. Lumina soarelui patrunde mai peste tot, iar designul unic face ca spatiul din interior sa fie unul interesant.

Turnul de maine, asa cum se numeste proiectul arhitectului William McDonough, are la baza principiul functionarii unui arbore. Tower of Tomorrow este o cladire curbata, aerodinamica, construita cu un minimum de materiale, unde toata apa este reciclata intr-o maniera similara celei in care un copac isi refoloseste apa si nutrientii. Apa folosita ajunge, din chiuveta, in cele trei gradini ale imobilului, pentru ca apoi sa fie reutilizata la toalete.

Inutil de mentionat ca acest zgarie-nori foloseste energie solara si ca va fi construit in intregime din materiale reciclabile. De altfel, William McDonough este cel care, in 1977, a reusit sa construiasca o casa care sa foloseasca doar energie de la soare, in Irlanda, fiind numit de revista Time, in 1999, "eroul planetei" pentru viziunea sa verde asupra cladirilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#arhitectura bionica cladiri, #imobile arhitectura bionica, #imobile verzi imagini, #cladiri eco poze, #Tower of Tomorrow, #oras vertical Shanghai , #inedit