Alaptatul la barbati: de la Moise la prizonieri de razboi

Joi, 26 Mai 2011, ora 20:41
4560 citiri
Alaptatul la barbati: de la Moise la prizonieri de razboi

Desi bizara, imaginea barbatului care alapteaza pare sa fie veche de mii de ani. Biblia, de exemplu, ni-l infatiseaza pe Moise aflat in dificultatea de a-i supraveghea pe sclavii eliberati in salbaticia Sinaiului si intrebandu-l pe Dumnezeu daca ar trebui sa-i poarte pe acestia la san asemenea unui tata care alapteaza.

Mai tarziu, Charles Darwin observa ca si barbatii sunt dotati cu glande mamare rudimentare care, in unele cazuri, se dezvolta intr-atat de mult incat sa secrete cantitati mari de lapte.

Un celibatar de 33 de ani care scrie in revista Slate si care se prezinta ca fiind un hibrid intre Carrie Bradshaw (din Sex and the City) si George Costanza (din Seinfeld) s-a intrebat daca si aparatul lui mamar aflat in stadiu rudimentar poate produce mult lapte. Pentru asta a consultat mai multe studii si s-a lasat in voia pompelor de san.

Atat la femei, cat si la barbati, scrie jurnalismul american Michael Thomsen, tesutul mamar contine mici conglomerate de alveole care produc lapte ca raspuns la prolactina, un hormon generat de glanda pituitara. In conditii normale, femeile sunt dotate cu o treime mai multa prolactina decat barbatii, cantitate de 10 ori mai mare in timpul sarcinii, cand sanii se umfla si produc lapte.

In teorie, nu este nevoie ca un om sa fie insarcinat pentru a alapta, ci ca hormonul cu pricina sa-i misune prin corp in cantitati mari. De altfel, multi nou-nascuti, baieti si fete, produc lapte in primele saptamani de la nastere gratie excesului de prolactina transmis din organismul mamei prin intermediul placentei.

Totodata, un numar redus de baieti mai mari si barbati elibereaza din sfarcuri un lichid laptos cu o consistenta similara celei a laptelui de mama atunci cand sufera de galactoree. Aceasta afectiune se instaleaza de regula in timpul pubertatii, cand valul mare de hormoni din sange conduce la un surplus de prolactina, putand fi cauzata si de hipertiroidie - care modifica in mod neasteptat capacitatea de productie a glandei pituitare.

Lactatia masculina mai poate fi declansata si de boli hepatice precum ciroza, care inhiba capacitatea organismului de a elimina hormonii din sange si conduce astfel la acumularea lor.

Prizonierii de razboi si ... alaptatul

In 1995, un articol stiintific spunea povestea a 500 de prizonieri de razboi japonezi din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial care au inceput sa secrete lapte dupa cateva luni de infometare care le-ar fi afectat ficatul si ar fi dus, in consecinta, la acumularea unui val artificial de prolactina.

Acest hormon nu se gaseste sub forma de pastile sau injectabil, dar exista medicamente pentru stimularea productiei sale, cum ar fi Reglan sau Motilium, eliberate doar pe baza de reteta.

Jurnalistul nu a reusit sa obtina asa ceva, asa ca a apelat la alta modalitate pentru a-si starni laptele. La pompa de san, mai exact, care activeaza niste receptori din interiorul sfarcurilor, intalniti atat la barbati, cat si la femei, care se conecteaza la creier si stimuleaza glanda pituitara.

Citeste mai multe despre Alaptatul la barbati pe Think Outside the Box

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#alaptat barbati, #glanda pituitara alaptat, #secretii lapte barbati , #inedit