Aspecte inedite legate de mancare. Stii de unde vine sushi?

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 12:02
4042 citiri
Aspecte inedite legate de mancare. Stii de unde vine sushi?
Foto: listverse

Desi mancarea este un lucru extrem de banal in aparenta, legat de ea exista numeroase aspecte cu care nu au contact toti cei care o consuma. Este vorba de diverse realitati care nu sunt doar putin cunoscute, ci si interesante.

Listverse a scos in evidenta cateva astfel de realitati.

1. Nucsorul

Nucsorul este singurul arbore care ofera doua condimente: nucsoara, cu care multe persoane sunt familiarizate, si al doilea, mult mai putin cunoscut, coaja de nucsoara (mace).

Acesta din urma era foarte popular in secolul al XVIII-lea, cand era folosit pentru produsele din carne. In plus, este un ingredient esential pentru prepararea sosului alb in varianta traditionala franceza, care presupune ca acest condiment sa fie pus in lapte fierbinte, alaturi de o ceapa, inainte de a fi adaugat in cunoscutul besamel.

Samanta maronie din imagine este nucsoara, iar coaja este stratul rosu in care este aproape imbracata samanta.

2. Sushi

Desi acest fel de mancare este adesea preparat in bucatariile japoneze, el nu este originar din Japonia, ci din partea de sud-est a Asiei, aparand in secolul IV i.Hr. Pestele crud era tinut la fermentat cu orez cateva luni, pentru a fi conservat, iar apoi era indepartat de acesta (orezul era aruncat).

Reteta a fost raspandita ulterior in China si abia in secolul VIII a ajuns si in Japonia. Japonezii au preferat insa sa manance si orezul, si asa a aparut varianta moderna de sushi.

In jurul anului 1980, acest fel de mancare a inceput sa fie cunoscut in intreaga lume, mai ales ca este unul sanatos.

3. Serviciul rusesc

Modul de servire cel mai des folosit in Romania, care presupune farfurii ce contin mancare pentru fiecare oaspete sau membru al familiei, este numit serviciul rusesc. In bucataria franceza, spre exemplu, se obisnuia ca preparatele culinare sa fie aduse pe platouri mari, din care fiecare oaspete sa isi puna in farfurie. Dar asa se irosea mult mai multa mancare. Acest mod a fost adoptat si la noi, numai ca este folosit mai rar.

4. Cel mai vechi restaurant

Stiftskeller St. Peter este un restaurant situat in centrul istoric din Salzburg, Austria, despre care se crede ca este cel mai vechi din Europa Centrala, datorita unor acte care dateaza din anul 803. d. Hr., in care este mentionat.

In plus, acesta este cunsocut ca fiind cel mai vechi restaurant din lume care a functionat continuu (si functioneaza si in prezent).

5. Deschizatorul de conserve

Primele conserve au aparut in 1770 in Olanda si erau folosite de catre armata olandeza. Acestea au fost patentate pentru prima data in 1810, ca metoda de conservare a alimentelor, de catre negutatorul britanic Peter Durand. Primele conserve erau mai grele decat mancarea continuta si erau deschise cu diverse unelte aflate la indemana consumatorului; pe unele apareau chiar instructiuni de desfacere care indemnau la folosirea unei dalte si a unui ciocan pentru deschidere.

In 1855, insa, a fost patentat primul deschizator de conserve. Initial, acesta functiona mai mult ca un cutit, astfel ca in 1870 a fost inventata o varianta cu un design stil roata, pentru a facilita folosirea. Dar si aceasta era destul de incomod de utilizat deoarece necesita destul de multa forta. Astfel, in 1925 a fost creata varianta care exista si in prezent.

6. Bauturile carbogazoase dietetice

Prima bautura de acest gen a fost inventata in 1952. Hyman Kirsch si fiul lui, Morris, ambii emigranti rusi care locuiau in Brooklyn, New York, au inceput sa vanda bauturi carbogazoase in 1904. Implicarea lor in ajutorarea bonavilor i-a determinat sa inventeze si o varianta fara zahar a acestor bauturi, pentru ca si cei cu diabet sa le poata consuma.

7. Cola

In ciuda numelui, principalele ingrediente aromatizante ale acestei bauturi sunt zaharul, uleiurile citrice, scortisoara, vanilia. Producatorii de cola adauga insa si diverse alte igrediente pentru a diferentia mai multe tipuri din aceasta bautura, dar principalele arome care raman la oricare din ele sunt vanilia si scortisoara.

8. Prima pizzerie

Antica Pizzeria Port'Alba a fost deschisa in 1830 in Via Port'Alba 18 (era folosita din 1738, dar era doar un loc pentru negustorii ambulanti), aceasta fiind si prima pizzerie din lume, care functioneaza si astazi.

Ea a devenit in scurt timp si un loc de intalnire pentru barbati, iar variantele servite erau destul de simple, cu topping-uri din ulei si usturoi. La un moment dat a fost dezvoltat un sistem de plata care permitea clientilor sa achite pizza chiar si la opt zile dupa ce au consumat-o.

9. Saliva

Limba este un muschi cu glande, celule senzoriale si tesut gras, care ajuta la inmuierea alimentelor cu saliva. Fara saliva omul nu ar putea simti gustul alimentelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#mancare aspecte interesante, #aspecte inedite mancare, #origine sushi , #inedit