Aspecte interesante legate de bere si vin

Sambata, 11 Februarie 2012, ora 12:03
5109 citiri
Aspecte interesante legate de bere si vin
Foto: listverse

Faptul ca vinul, mai ales cel rosu, este bun pentru sanatate, este destul de cunoscut, dar putini respecta si recomandarile in ceea ce priveste cantitatile permise pentru obtinerea beneficiilor.

Spre exemplu, un studiu realizat pe parcursul a zece ani a aratat ca vinul, in special cel rosu, ofera beneficii cardiovasculare datorita antioxidantilor numiti flavonoizi pe care ii contine (care sunt prezenti in coaja si semintele strugurilor). Acestia reduc riscul bolilor de inima, avand efecte pozitive asupra colesterolului si reducand riscul de aparitie a cheagurilor.

De asemenea, alte studii au aratat ca vinul rosu poate inhiba cresterea tumorilor in cazul anumitor cancere si poate ajuta la tratarea unor afectiuni ca Parkinson si Alzheimer. Insa, cantitatile consumate ar trebui sa nu fie mai mari de doua portii de vin rosu pe zi pentru barbati si o portie pentru femei - o portie are circa 115 mililitri.

Legat de vin si de bere exista insa si alte aspecte interesante, dar mai putin cunoscute, iar Listverse a scos in evidenta cateva dintre ele.

1. Consumatorii si producatorii de top

Varsta la care oamenii pot sa consume alcool din punct de vedere legal variaza de la o tara la alta si chiar de la un continent la altul. In cea mai mare parte a Europei aceasta limita este stabilita la 16 ani. In Canada este 18, in Asia 20, iar in Statele Unite ale Americii este 21.

Tarile in care se consuma cea mai multa bere pe cap de locuitor sunt Cehia, Irlanda si Germania, iar tarile in care se consuma cel mai mult vin sunt Italia, Franta si Elvetia.

Primele trei locuri in ceea ce priveste producatorii cei mai mari de bere sunt ocupate de China, SUA si Rusia, desi Germania are cele mai multe fabrici de bere din intreaga lume - circa 1.200 (SUA au doar 350). Iar producatorii de top in ceea ce priveste vinul sunt Italia, Franta si Spania.

2. Cea mai buna bere

In cadrul celei mai recente editii a competitiei internationale a berarilor European Beer Star, care premiaza cele mai impresionante beri in functie de gust si calitate, Belgia a fost clasata pe locul unu, ca avand cea mai buna bere, fiind urmata de Germania si SUA (oamenii de rand au insa o alta parere, asa cum se va vedea in clasamentul de mai jos).

3. Cea mai proasta bere

In urma unui sondaj care a fost realizat in 80 de tari si in cadrul caruia 2.000 de oameni au fost intrebati care tari au cea mai proasta bere din lume, SUA au ocupat locul 1. Locul doi a fost ocupat de China, iar "podiumul" a fost completat de Marea Britanie, dupa care au urmat Australia, Franta si Italia.

4. Regiunile cu cel mai bun vin

Regiunea numarul 1 in aceasta privinta, care produce vinul de cea mai buna calitate din lume, este Bordeaux, Franta, care are 284.320 de acri cu cele mai bune podgorii. Aceasta zona poate realiza pana la 960 de milioane de sticle de vin pe an, din diferite tipuri - de la cele mai simple pana la cele mai scumpe si rafinate.

O sticla de Chateau Cheval Blanc, din 1947, despre care se considera ca are cel mai bun vin produs de Bordeaux, a fost vanduta la o licitatie pentru 304.375 de dolari.

5. Beri ciudate

Uneori, producatorii de bere merg prea departe in incercarea de a iesi in evidenta si de a atrage atentia cat mai multor consumatori. Spre exemplu, o populara bere din Cambodgia, Tarantula Brandy, contine lichior de orez si tarantule moarte.

Un alt exemplu este Korean Baby Mouse Liquor, care este include alcool din orez si soareci morti (este lasata la fermentat timp de un an). Iar o alta bere iesita din comun este cea numita Kwispelbier, care este recomandata ca fiind "o bere pentru cel mai bun prieten al tau". Este o bere fara alcool, creata special pentru caini.

6. Nume stupide de vinuri

Un nume prostesc de vin este "Fat Bastard" ("Bastardul gras" sau "Nemernicul gras") - un vin francez, iar un altul este (Oops) - scris cu tot cu paranteze. Acesta din urma este tot un vin francez, iar producatorii au decis sa opteze pentru aceasta denumire dupa ce ani intregi numele lui original a fost scris gresit. Alte denumiri ciudate sunt "Elephant on a Tight Rope" (Elefant pe o franghie ingusta) si "Frog's Piss" ("Urina broastei").

7. Dezavantaje ale berii

Pe langa cunoscuta "burta de bere" care poate sa apara din cauza consumului in exces (despre care s-a aratat ca duce la o crestere a ratei obezitatii la barbati), berea mai poate produce si arsuri stomacale, poate duce la o crestere a tensiunii arteriale si mai poate cauza deshidratare. In plus, un consum excesiv si prelungit poate afecta ficatul, cauzand chiar ciroza.

8. Alte aspecte interesante

Bauturile alcoolice sunt lipsite adesea de grasime sau colesterol, dar au un continut mare de calorii.

Toate cele 13 minerale necesare vietii umane pot fi gasite in bauturi alcoolice.

Peste jumatate dintre spitalele din 65 de zone metropolitane din SUA au raportat ca ofera bauturi alcoolice pacientilor.

9. Metode de a "trata" o mahmureala

In incercarea de a scapa de mahmureala grecii antici mancau varza, romanii antici mancau canari fripti, unii nemti din ziua de azi mananca banane si carne rosie la micul dejun, unii francezi beau o cafea tare cu sare, unii chinezi beau ceai de spanac, iar rusii beau votca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#aspecte interesante vin, #aspecte interesante bere, #despre vin, #despre bere, #lucruri interesante vin, #lucruri interesante bere , #inedit