Banca de sperma pentru elefanti

Marti, 09 August 2011, ora 18:00
1753 citiri
Banca de sperma pentru elefanti

Oficialii de la o gradina zoologica din America de Nord vor sa infiinteze prima banca de sperma pentru elefanti, dar demersurile sunt grele, caci cei din Africa de Sud trebuie sa-si dea acordul si sa vrea sa trimita materialul congelat, fapt ce va dura aproximativ o luna.

Cei 16 litri care sunt asteptati trebuie sa vina de unde sunt depozitati acum, la National Zoo's BioBank din Pretoria, tocmai la gradina Pittsburgh Zoo & PPG Aquarium. "Dureaza mai mult decat ne-am asteptat, dar trebuia sa facem acest pas cu mult timp inainte", spune pentru Associated Press Barbara Baker, director executiv.

Oamenii de stiinta au prelevat materialul anul trecut, in cadrul unui proiect menit sa ocroteasca elefantii de la disparitie si sa-i faca sa se inmulteasca in captivitate, fara sa trebuiasca sa fie deplasati de la o gradina zoologica la alta.

Aceasta nu este singura institutie care a adoptat ideea, francezii de la ZooParc de Beauval avand o banca de sperma pentru aceste animale inca din 2009. Marea majoritate a populatiei de elefanti din parcurile naturale din America de Nord este trecuta de prima tinerete si nu foarte multi ajung la 50 de ani, cum ar fi normal, din cauza braconajului si a altor probleme. Asa ca in 40 de ani s-ar putea ajunge la extinctie daca nu se iau masuri.

Frank Goeritz, angajat pe probleme de reproducere, spune ca acordul asupra transportului este atat de greu de obtinut pentru ca pana acum nu s-a mai facut asa ceva. Legile difera de la o tara la alta, la fel ca protocolul.

Baker a calatorit in Africa pentru a inspecta conditia spermei si a declarat ca aceasta este in stare perfecta, ajungand sa insemineze in jur de 300 de femele. Strangerea materialului a costat 125.000 de dolari, iar animalele au fost anesteziate in timpul prelevarii. Un donator anonim a finantat toata operatiunea si nu vor fi percepute taxe altor gradini zoologice care vor dori material pentru inseminarea artificiala a femelelor de elefant.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#banca de sperma, #banca de sperma elefanti, #banca sperma animale, #banca sperma gradina zoologica , #inedit