Boli ciudate, care trezesc vampirii din noi

Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 12:04
8853 citiri
Boli ciudate, care trezesc vampirii din noi
Foto: lifeslittlemysteries

Unele tulburari de sanatate ale oamenilor pot face ca acestia sa se poarte in feluri similare celor ale vampirilor - raportat, evident, la ce s-a fabulat pana acum despre acestia din urma, in diverse scrieri si filme.

Conform Life's Little Mysteries, iata cateva comportamente sau caracteristici pe care le pot avea unii oameni si care sunt specifice vampirilor.

1. Teama de usturoi

Numarul fobiilor este foarte mare, printre acestea numarandu-se si cea fata de usturoi - aliumfobia. Pentru o persoana care sufera de o astfel de tulburare rara, doar sa fie in preajma unui graunte de usturoi si sa-i simta mirosul ii poate crea un atac de panica sever.

Legenda potrivit careia vampirii sunt indepartati de mirosul de usturoi vine de la obiceiul de a folosi aceasta planta cu intentia de a tine spiritele rele departe, practicat in tarile slave sudice. In urma cu mult timp se credea ca cei care refuza sa manance usturoi sunt vampiri, iar catei de usturoi erau pusi in gurile celor decedati inainte de a fi ingropati, cu intentia de a preveni transformarea lor in vampiri.

2. Muscaturi

Turbarea este o boala care ii face pe oameni sa aiba mai multe manifestari specifice vampirilor, printre acestea numarandu-se si tendinta de a musca. Virusul rabic ataca sistemul nervos si poate cauza si o sensibilitate accentuata la lumina soarelui si la alti stimuli vizuali, cum ar fi oglinzile.

Cuvantul "rabie" inseamna "furie" sau "nebunie" in latina, iar afectiunea a fost numita asa deoarece oamenii care erau infectati cu virusul rabic aveau adesea un comportament delirant, agresiv si aveau halucinatii.

Boala poate afecta de asemenea portiuni din creier care sunt responsabile cu somnul, provocand astfel insomnii si chiar hipersexualitate. Muscaturile de lilieci reprezinta cea mai frecventa sursa de imbolnavire de rabie a oamenilor. Despre vampiri se crede ca se transforma in lilieci.

3. Frica de oglinzi

O alta fobie - catoptrofobia sau eisoptrofobia - este teama de oglinzi, tulburarea putand fi provocata de un eveniment traumatizant sau de niste frici profunde venite, spre exemplu, de la vizionarea unui film horror cu oglinzi in copilarie.

Pentru persoanele care sufera de aceasta fobie, doar simplul fapt de a zari o oglinda le poate provoca un atac de anxietate. Unii suferinzi au impresia ca sunt urmariti prin intermediul oglinzilor, iar altii cred ca daca privesc intr-o oglinda vor provoca fortele supranaturale.

Altii spun ca se pot uita intr-o oglinda cateva secunde, dar daca zabovesc mai mult au impresia ca ce vad in ea nu mai seamana deloc cu ei insisi. Conform legendelor, vampirii detesta oglinzile, desi nu s-ar vedea in ele pentru ca nu au suflet, dupa cum releva un mit european.

Iar pentru ca aversiunea fata de privitul in oglinda este si un simptom al rabiei, unii cred ca mitul a aparut in timpul epidemiei de rabie care a avut loc in Europa prin 1700.

4. Mania de a numara

Aritomania este nevoia obsesiva a unor oameni de a numara lucruri, fiind prezenta si in unele povesti despre vampiri. Timp de mai multe secole s-a crezut ca, pentru a indeparta un vampir, in afara de folosirea crucilor si a usturoiului ar fi eficienta si aruncarea unui pumn de orez sau de seminte in fata unui vampir deoarece acesta ar abandona orice urmarire a unui om pentru a numara fiecare bob de pe jos.

In Evul Mediu oamenii obisnuiau sa puna seminte de mac in sicriele mortilor inainte ca acestia sa fie ingropati, in speranta ca bobitele ii vor distrage pe vampiri de la a-i musca.

5. Canini evidenti

Displazia ectodermica hipohidrotica este o tulburare genetica rara, care afecteaza dezvoltarea dintilor, facandu-i sa creasca anormal si mai tarziu decat ar trebui. In multe cazuri, multi dintre dinti sunt absenti, cu exceptia caninilor, iar putinii dinti care cresc sunt ascutiti, facand astfel ca persoana care sufera de aceasta boala sa semene mult cu un vampir, din punct de vedere fizic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#oameni vampiri, #comportamente oameni similare vampirilor, #mituri vampiri, #teama oglinzi, #teama usturoi, #canini dezvoltati , #inedit