Brazilia, o tara uriasa, dar ciudata in felul ei

Duminica, 09 Martie 2014, ora 09:24
16467 citiri
Brazilia, o tara uriasa, dar ciudata in felul ei
Foto: Wikipedia

Cea mai mare tara latina din lume are multe curiozitati pe care nu le intalnesti in alta parte, facandu-si si o faima aparte prin neobisnuitul carnaval de la Rio.

Etnonimul "brasileiro" a aparut in secolul al XVI-lea, pentru a-i desemna pe portughezii nascuti in colonie si a-i deosebi de cei sositi din Europa. Prima Constitutie a tarii dateaza din anul 1824, care consemna cuvantul "Brazilia".

Astazi, este un teritoriu foarte vast, cuprinzand imense supraferete inca neexplorate si o populatie cu obiceiuri, maniere si comportari care uneori surprind, noteaza portalul factroom. Merita amintite:

  • Brazilienii nu concept sa fie punctuali, iar sfertul academic este pentru ei o notiune necunoscuta. Daca te prezinti la o intalnire cu 1-2 ore intarziere, asta nu constituie o curiozitate. Chiar si programele TV au intarzieri de 10-15 minute.
  • In afara cadrului oficial, atat brazilienii, cat si braziliencile umbla prin oras in slapi. Este incaltamintea lor preferata, atunci cand se duc la cumpaaraturi.
  • In Brazilia, orice familie, chiar si din clasa mijlocie, isi angajeaza o menajera. Numai familiile cele mai sarace se apuca sa-si faca singure treburile casei.
  • In locuintele braziliene, nu exista covoare, pardoselile fiind goale. Covorul este considerat ceva excentric, de care se folosesc alte popoare.
  • In apartamente sunt tot atatea camere de baie, cati locatari exista acolo. Nu se cade ca doua persoane din aceeasi familie sa faca baie in aceeasi incapere.

***

  • Pe cat de variata este alimentatia in restaurant, pe atat de monotona este in familie. Oamenii mananca zilnic cam acelasi lucru: o fiertura din orez, cartofi si fasole, plus rasol de vita. Carnea de porc nu este agreata.
  • Strazile sunt pline de cersetori si vagabonzi. Cersetoria nu este considerate o rusine, ci o pofesie.
  • Brazilia practica cele mai ridicate impozite la importuri din lume. De aceea, produsele din import sunt de 2-3 ori mai scumpe decat in SUA.
  • Anafalbetismul se ridica la 30%, din populatie. Totusi, jumatate din locuitori stiu sa semneze, dar nu pot citi un anunt.
  • In mod gresit s-a acreditat ideea ca brazilienii sunt toti bruneti. In partea de sud a tarii, indeosebi femeile, sunt in majoritate blonde.

  • In marketuri, se practica in mod curent cumpararea pe datorie. Ca urmare, chiar preturile sunt afisate in stilul 6x20=120, ceea ce inseamna 120 reali platibili in 6 rate de cate 20 reali.
  • Brazilia este sigura tara americana unde nu te descurci deloc cu limba engleza. Daca nu stii portugheza, esti mort.
  • Majoritatea familiilor braziliene au cel putin trei copii. Sunt rare familiile care n-au decat doi.

***

  • Perioada carnavalului de la Rio este considerata sarbatoare nationala si in acele zile nu lucreaza nici o institutie publica, exceptand politia si bancile.
  • Sao Paulo este orasul cu cel mai mare numar de japonezi din lume, situati in afara Japoniei.
  • In Brazilia locuiesc cei mai multi italieni si cei mai multi germani, situati in afara tarii lor. Deasemeni, locuiesc mai multi libanezi, decat in Liban (7 milione)
  • Brasilia, capitala Braziliei, este singura capitala din lume construita in secolul XX. Constructia a inceput in 1956, iar orasul a devenit oficial capitala tarii la 22 aprilie 1960.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Brazilia dezvoltare, #Brazilia obiceiuri, #Brazilia traditii, #Brasilia capitala , #inedit