Calota glaciara a Groenlandei s-a topit aproape complet, in cateva zile

Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 23:35
7862 citiri
Calota glaciara a Groenlandei s-a topit aproape complet, in cateva zile
Foto: NASA

Calota glaciara a Groenlandei s-a topit, intr-un interval de cateva zile in aceasta luna, pe o arie mai extinsa decat in orice alt moment in 30 de ani de monitorizare prin satelit.

Aproape intreaga suprafata a calotei glaciare a Groenlandei, de la zona de coasta la cel mai inalt punct de pe calota glaciara groenlandeza, a fost afectata de topire la suprafata, potrivit masuratorilor realizate de trei sateliti independenti analizati de NASA.

In medie, aproximativ jumatate din calota glaciara a Groenlandei se topeste in mod natural vara. La altitudini mari, cea mai mare parte din apa topita reingheata rapid. In apropierea coastei, o parte din apa este retinuta de gheata, iar restul se pierde in ocean. Insa, in acest an calota glaciara s-a topit in proportie de 97% la jumatatea lunii iulie, potrivit NASA.

Cercetatorii nu au stabilit inca daca aceasta topire extinsa va afecta volumul general al pierderii de gheata din aceasta vara si va contribui la cresterea nivelului marii.

"Calota glaciara a Groenlandei este o regiune extinsa cu o istorie variata in ceea ce priveste schimbarile. Acest eveniment, combinat cu alte fenomene naturale, dar neobisnuite, precum desprinderea de saptamana trecuta a unei bucati din ghetarul Petermann, fac parte dintr-o evolutie complexa. Monitorizarile prin satelit ne ajuta sa intelegem cum astfel de evenimente interactioneaza cu altele, precum si cu sistemul climatic general", a spus Tom Wagner de la NASA.

Topirea s-a extins rapid, de la aproximativ 40% suprafata calotei pe 8 iulie, la 97% pana pe 12 iulie. Chiar si in centrul Groenlandei, la doua mile (peste trei kilometri) deasupra nivelului marii, exista semne de topire pronuntate, fenomen intalnit ultima oara in 1889.

Acest fenomen coincide cu un curent de aer cald neobisnuit de puternic prezent in Groenlanda, facand parte dintr-o serie de astfel de curenti care au dominat clima regiunii de la sfarsitul lunii mai, fiecare fiind mai puternic decat cel anterior.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#topire calota glaciara Groenlanda, #fenomene climatice , #inedit