Cateva din secretele mapamondului

Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 18:06
6969 citiri
Cateva din secretele mapamondului
Foto: Factroom

Exista pe planeta noastra fapte pe care nu le stim, iar altele incredibile, pe care chiar atunci cand le aflam, nu ne vine sa le credem.

Unii isi inchipuie ca ele trebuie sa apartina neaparat lumii a treia, tarilor celor mai inapoiate, sau pamanturilor nelocuite, acoperite cu nisipuri sau zapezi. Nu este chiar asa, ba chiar uneori este dimpotriva, noteaza portalul Factroom.

Exemplele de mai jos o demonstreaza si ele merita urmarite, bineinteles, cu titlu de curiozitate.

1. Tara cu cel mai mare numar de detinuti de pe glob este SUA. Statul numara 5% din populatia globului, iar numarul detinutilor este 25% din totalul celor detinuti la nivel planetar. Una peste alta, in Statele Unite se afla dupa gratii 2.200.000 persoane, ceva mai mult decat populatia capitalei noastre. In ordinea ierarhica urmeaza Rusia cu 1,5 milioane si China cu 870 mii detinuti.

2. Tara cu cei mai multi obezi se numeste Nauru, din Pacificul de Sud. Este cea mai mica tara insulara din lume. Obezii reprezinta 95% din populatia tarii. De ce sunt ei obezi? Foarte simplu: mananca prea mult.

3. Statul care acopera cel mai mare numar de fusuri orare este Franta, care, impreuna cu teritoriile "outre mer" se intinde pe 12 fusuri. Urmeaza SUA cu 11 fusuri si Rusia cu 9.

4. Cele mai multe lacuri amplasate intr-o singura tara se afla in Canada: peste trei milioane. Ele reprezinta 60% din toate lacurile lumii si acopera 9% din suprafata tarii.

5. Cea mai arida tara din lume este Libia, avand zone unde n-a mai plouat de cateva decenii in sir. Desertul acopera 99% din suprafata tarii.

6. Tara care produce cea mai mare cantiate de oxigen este Rusia. Padurle Siberiei reprezinta 25% din padurile lumii, iar cantitatea de oxigen degajata este pe masura.

7. Haiti este tara in care nu mai exista paduri, intrucat au fost defrisate toate, pana la ultimul pom. Imaginile luate din satelit reflecta foarte bine aceasta situatie, in raport cu statul vecin, Repubica Dominicana, unde padurile sunt in plina dezvoltare.

8. Tara cu populatia cea mai educata este Canada: 50% din locuitori au absolvit cel putin studii medii specalizate. Urmeaza Israel cu 45% si Japonia cu 44%.

9. In Papua Noua Guinee se vorbesc cele mai multe limbi si dialecte din lume: 820. Acestea reprezinta 12% din totalul numarului de limbi vorbite pe glob. Limba oficiala a tarii este engleza, pe care nu o cunoaste decat 2% din populatia tarii.

10. Cel mai mare numar de oi pe cap de locuitor se gaseste in insulele Falkland (Marea Britanie). La o populatie de 3.000 locutori, pe insule pasc 500.000 de oi.

11. Tara cu cel mai mare numar de tancuri este Rusia: are 21.000 tancuri si este urmata de SUA cu 16.000. Performantele tancurilor sunt insa greu de estimat.

12. Cea mai tanara populatie din lume se afla in Niger: aproape 50% din locuitori n-au implinit 15 ani. Tara are industrie putina, iar agricultura si mai putina, din lipsa de terenuri fertile. Singurul domeniu unde locuitorii dau rezultate este acesta: fac copii.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#ciudatenii Pamant, #ciudatenii statele lumii, #Pamanturi nelocuite, #numarul de detinuti din SUA , #inedit