Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce gandea Einstein despre adulter, bomba atomica si Dumnezeu

Marti, 16 Iunie 2015, ora 09:33
18141 citiri
Ce gandea Einstein despre adulter, bomba atomica si Dumnezeu
Foto: Hepta.ro

Cateva scrisori ale fizicianului Albert Einstein au fost vandute saptamana trecuta la licitatie, contra sumei de 420.000 de dolari. In aceste scrisori, laureatul Nobel isi expune opiniile pe subiecte de la adulter la Dumnezeu.

Organizatorii licitatiei spun ca cele 27 de scrisori ale lui Einstein includ una din 1945 in care acesta scria despre legatura dintre teoria sa a relativitatii speciale si bomba atomica, informeaza CNN.

Fizicianul i-a trimis aceasta scrisoare fiului sau Hans, la mai putin de o luna dupa bombardamentele atomice de la Hiroshima si Nagasaki. Scrisoarea s-a vandut cu 62.500 de dolari.

Einstein a scris ca a regretat intelegerea din 1939 cu presedintele american Franklin Roosevelt pentru construirea bombei atomice. In 1945, el ii scria lui Hans ca munca sa si bomba sunt "conectate doar foarte indirect".

"Am aratat deja in urma cu 39 de ani ca in teoria speciala a relativitatii exista o echivalenta intre masa si energia unui sistem sau ca ambele sunt manifestari diferite ale aceluiasi lucru. Am mai notat ca energiile emise de descompunerea radioactiva sunt suficient de mari pentru a se exprima intr-o inadvertenta a echilibrului reactiilor radioactive. Asta e tot", scria acesta.

Scrisorile, compuse in engleza si germana, ofera cititorilor posibilitatea de a vedea care erau credintele si opiniile lui Einstein.

Intr-o scrisoare din 1945, Einstein se declara ateu:

"Din punctul de vedere al unui preot iezuit sunt, bineinteles, si am fost mereu, un ateu... E intotdeauna inselator sa folosesti concepte antropomorfe in cazul acestor chestiuni aflate in afara sferei umane - analogii copilaresti", scria acesta.

Patru ani mai tarziu, Einstein nu se mai declara ateu, ci agnostic. "Am spus in mod repetat ca in opinia mea ideea unui Dumnezeu personal este una copilareasca. Prefer o atitudine de modestie care sa corespunda slabiciunii intelegerii noastre intelectuale a naturii si a propriei fiinte".

Intr-o alta scrisoare, Einstein o consoleaza pe o prietena inselata de sot sau promite sa trimita probleme de matematica pentru rezolvare.

A.I.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Einstein scrisori licitatie, #Einstein opinie Dumnezeu, #Einstein bomba atomica , #inedit