Ce ne spune limbajul tainic al culorilor

Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 19:49
18076 citiri
Ce ne spune limbajul tainic al culorilor
Foto: infoniac.ru

Culorile au avut dintotdeauna, ba au chiar si astazi o deosebita putere simbolica. Scrierile celor de demult si vestigiile descoperite in Egiptul antic sau in Pompei confirma cat de fascinanta a fost paleta culorilor in ochii antichitatii.

Simtim si astazi ca, sub influenta culorilor, starea noastra de spirit poate suferi modificari, de la tristete la veselie sau invers, de la speranta la deznadejde, de la durere la liniste.

Fiecare culoare exprima ceva, ne transmite un mesaj si ne poate fascina, cum foarte sugestiv s-a exprimat pictorul impresionist Pierre-Auguste Renoir: "Culoarea spune totul. Restul e noapte".

Rosul intens: culoarea energiei si a pasiunii

Spectrul acestei culori are multe semnificatii, in general legate de pasiune, curaj, energie, iubire, fervoare religioasa, conform infoniac.ru.

Energia starnita de culoarea rosie nu este proprie numai speciei umane: in cazul coridelor, panza rosie starneste taurul.

Nu intamplator, revolutionarii de toate felurile si-au exprimat spiritul de razvratit arborand culoarea rosie. Mesajul lor era adesea legat de sangele varsat, dar rolul simbolic al culorii face trimitere la pasiunea si curajul cu care cel inrolat trebuie sa-si asume misiunea.

In dragoste, floarea rosie transmite mesajul dorintei.

Albul: coloarea inocentei

Castitatea si inocenta sunt exprimate prin culoarea alba. Nimic nu transmite mai bine mesajul de puritate ca rochia alba a miresei.

Pe de alta parte, albul cumuleaza toate culorile spectrului, ceea ce induce o stare de euforie, de buna dispozitie si de confort.

Artistii plastici n-au ezitat sa utilizeze culoarea alba cand au pictat scene de imaculare suprema, cu ingeri, alegorii ceresti sau copii.

In dragoste, floarea alba simbolizeaza respectul si pretuirea abnegata a indragostitului pentru logodnica sa.

Negrul: culoare sumbra

Negrul simbolizeaza lipsa de lumina si te trimite in adancul intunericului. In cartea sa "Simbolurile culorilor", istoricul Ellen Conroy accentueaza misterul asociat acestei culori, specifica drumurilor ratacite si, in cele din urma, mortii. Negrul exprima doliul.

De aceea, nici nu exista flori negre, cu exceptia unei faimoasei lalele. Dar n-as sfatui niciun indragostit sa ofere un buchet de lalele negre dragei sale.

Culoarea purpurie

Purpuriul se situeaza aproape de violet si reprezinta altceva decat rosul. Daca acesta din urma este culoarea razvratitilor, purpuriul simbolizeaza bogatia, rangul nobiliar, elita.

In Roma antica, dar si pe vremea reginei Elisabeta I a Angliei, legea interzicea purtarea hainelor purpurii altor personane in afara celor de rang inalt.

Valoarea culorii purpurii nu trebuie explicata insa numai prin simbolul pe care il poarta. In Evul Mediu, vopselele pentru obtinerea acestei culori erau rare, scumpe si se aduceau din departari. Asa a ajuns sa fie apanajul celor avuti.

In dragoste, nu face nimeni deosebire intre floarea rosie si cea purpurie. Tot dorinta si tot pasiune reprezinta.

Albastrul: adevar, dar si melancolie

Potrivit aceleiasi Conroy, albastrul se asociaza cu adevarul si dreptatea. Nu intamplator, si ONU, si UE se infatiseaza cu nuante albastre.

Dar albastrul este si culoarea melancoliei, a visarii si spiritului creativ, atribute care isi au sigur originile in imensitatea cerului sau cea a marii, capabila sa ne predispuna la contemplare.

Pe de alta parte, albastrul este recunoscut ca fiind culoarea sinceritatii. Si in dragoste, floarea albastra aminteste sinceritatea sentimentului.

Culoarea verde simbolizeaza viata

Egiptenii vechi credeau ca sufletele celor morti pleaca intr-o lume cu iarba verde, unde vor avea parte de viata vesnica. Si astazi, crestinii se roaga pentru ca sufletul raposatilor sa ajunga pe "un camp cu verdeata, unde nu e nici durere, nici suspin".

Verdele este simbolul vietii eterne. De la el deriva o anumita stare de confort si de legatura cu natura, obarsia insasi a existentei noastre.

In mod paradoxal, natura care a dotat toate plantele cu frunze verzi nu le-a daruit aproape niciodata cu flori verzi.

Galben: gelozie, dar si fericire

Pare ciudat faptul ca aceasta culoare, legata de lumina si de belsugul recoltei, si-a facut faima de a simboliza gelozia. Este o denaturare a sensului din antichitate, cand galbenul exprima fericirea, buna stare si chiar o legatura cu zeii, cei infatisati in haine galbene.

Ellen Conroy crede ca suntem uneori tentati sa dam simbolurilor conotatii inverse. In acest fel, culoarea care exprima fericirea a ajuns sa exprime lasitatea si minciuna, si, pana la urma, gelozia.

Un secret nu prea cunoscut: indragostitii nu trebuie sa-si ofere niciodata flori galbene. Prietenii stiu de ce.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#simbol culori, #simbolism culori, #colori insemnatate, #culori inteles, #nuante flori simbol, #indragostiti culori , #inedit