Ce nu stiai despre Stephen Hawking

Duminica, 12 Iunie 2011, ora 22:15
8261 citiri
Ce nu stiai despre Stephen Hawking

Cunoscut mai ales pentru paradoxul de minte stralucita, de geniu, intr-un corp paralizat, Stephen Hawking s-a facut remarcat mai ales prin reusita lui de a "traduce" si transmite intr-un mod accesibil publicului notiuni complexe de fizica, astfel incat lucrarea sa "A Brief History of Time" a devenit bestseller.

Fizicianul englez din Oxford, teoretician al originii Universului si unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, profesor la catedra de Matematica la Universitatea Cambridge, detinuta candva de Isaac Newton, nu a primit inca premiul Nobel, insa multi spun ca e doar o chestiune de timp, conform How Stuff Works.

Un aspect interesant legat de nasterea sa este acela ca Hawking a venit pe lume cand se aniversau 300 de ani de la nasterea lui Galileo Galilei, respectiv in 8 ianuarie 1942.

Rezultate mediocre in scoala

In scoala, Stephen Hawing nu a avut deloc o evolutie stralucita, notele sale fiind mediocre. Mai mult, la varsta de 9 ani, copilul Hawking avea printre cele mai proaste note din clasa. Cu mari eforturi a reusit sa-si creasca notele, pana ce acestea au ajuns... mediocre.

Insa, elevul avea preocupari extrascolare, lui placandu-i sa dezasambleze ceasuri si radiouri. Dupa cum a recunoscut ulterior, rar putea sa le puna, piesa cu piesa, la loc, astfel incat acestea sa functioneze din nou.

In ciuda faptului ca nu se ridica la performantele colegilor sai, de timpuriu acestia si profesorii au inteles ca au printre ei un mic geniu. Nu degeaba porecla lui Stephen, in copilarie, era Einstein.

Problema legata de note era una care il deranja mai ales pe tatalui lui Stephen, care voia sa-si vada baiatul la Oxford, insa nu avea banii necesari, astfel ca o bursa ar fi fost de folos. Din fericire, insa, pe ultima suta de metri, Stephen a reusit sa-i convinga pe cei de la Oxford ca merita sa fie primit, obtinand un scor excelent la fizica.

Compromisuri

Daca Stephen isi dorea sa studieze matematica, tatal sau avea alte planuri pentru el, oprindu-se asupra medicinei. Insa, omul de stiinta in devenire avea o problema cu biologia, pe care o gasea "prea inexacta, prea descriptiva", fiind mai degraba atras de conceptele exacte, bine definite.

Pentru ca la Oxford matematica nu era materie principala, compromisul ales de Hawking a fost acela de a studia fizica. In cele din urma, s-a indragostit de cosmologie, desi, la acea vreme, nu putea fi recunoscuta ca un camp separat de studiu.

A fost in echipa de canotaj, la Oxford

In primul an petrecut la Oxford, studentul Stephen Hawking se simtea izolat si nefericit, potrivit biografului Kristine Larsen. Ce l-a scos din aceasta stare a fost includerea in echipa de canotaj, pe un post unde nu trebuia sa vasleasca, pentru ca fizicul oricum nu-l ajuta foarte mult, ci de carmaci, unde erau preferati indivizii micuti, cu o constitutie asemanatoare cu a lui Hawking.

Echipa de canotaj a universitatii era extrem de populara, astfel ca si Stephen a devenit cunoscut. Insa, desi popularitatea sa a crescut, a avut de pierdut pe alte fronturi; cele sase antrenamente pe saptamana au facut ca studentul sa nu mai aiba timp suficient pentru aprofundarea materiei. Modurile in care acesta reusea sa-si faca rapoartele erau considerate "creative".

La 21 de ani, i s-au mai dat cativa ani de viata

La varsta de 21 de ani, Hawking a inceput sa resimta o oboseala crescuta in muschi, o slabiciune generala. Familia sa a insistat ca acesta sa mearga la un medic, pe cand tanarul se afla in vacanta la parinti, de Craciun.

Chiar inainte de a fi diagnosticat cu boala ce avea sa-l imobilizeze, Stephen a cunoscut-o pe cea care avea sa-i devina sotie, Jane Wilde, la o petrecere de Anul Nou. Jane s-a declarat atrasa iremediabil de simtul umorului si de personalitatea independenta a lui Stephen.

O saptamana mai tarziu, cand Stephen a implinit 21 de ani, a fost internat in spital pentru teste. A fost diagnosticat cu scleroza laterala amiotrofica, o boala neurologica. Atunci i s-a spus ca in cel mai bun caz mai are cativa ani de trait.

Desi intrigat ca toate acestea i se intampla tocmai lui, Hawing si-a schimbat modul de a privi lucrurile, cand a vazut in spital un baiat murind de leucemie. Si-a dat seama atunci ca altii se aflau in situatii si mai lipsite de speranta. Si-a regasit optimismul si a inceput sa se intalneasca cu Jane. Curand s-au logodit, iar acest nou statut i-a oferit un motiv sa traiasca, sa lupte.

Casatoria cu Jane a venit in 1965. Din pacate, a existat si un divort, in 1990, in ciuda faptului ca cei doi au avut trei copii impreuna. Paralizia a progresat si, cu timpul, Hawking a devenit complet imobilizat, si-a pierdut vocea si s-a vazut nevoit sa comunice cu ajutorul unui computer sofisticat (conceput special pentru el de un prieten), care poate fi controlat cu miscari ale capului si ochilor, la o viteza de cincisprezece cuvinte pe minut.

Infirmitatea nu l-a impiedicat insa sa isi continue activitatea didactica si stiintifica. In 1995 s-a casatorit din nou, cu Elaine Mason, cu care traieste si in prezent, la 69 de ani.

Autor de carti pentru copii

Hawking, ale carui principalele domenii de cercetare sunt cosmologia teoretica, relativitatea generala si mecanica cuantica, este si autor de carti pentru copii. In 2007, el si fiica sa, Lucy, au colaborat pentru a scrie "George's Secret Key to the Universe."

Cartea, o poveste de fictiune, este menita sa explice copiilor concepte stiintifice dificile, cum ar fi gaurile negre si originea vietii, fiind gandita ca prima dintr-o trilogie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Stephen Hawking boala, #Stephen Hawking paralizie, #Stephen Hawking viata, #Stephen Hawking familie, #Stephen Hawking teorii , #inedit