Cea mai mare floare din lume, inflorita in Elvetia, are forma de penis (Galerie foto)

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 20:48
15462 citiri
Cea mai mare floare din lume, inflorita in Elvetia, are forma de penis (Galerie foto)
foto: factroom

In gradina botanica din orasul Basel, Elvetia, a inflorit o planta, a carei floare este considerata de specialisiti ca fiind cea mai mare din cate se cunosc pana in prezent. Floarea are inaltimea de 2,27 metri, iar tuberculii ei cantaresc 27 kg.

Planta infloreste foarte rar. Cunoscuta sub numele de Titan Arum si inclusa in cataloagele botanistilor cu denumirea stiintifica Amorphophallus Titanic, ea este cultivata in serele mai multor gradini botanice ale lumii, dar infloreste foarte rar.

De cand sunt urmarite de specialisti ca interesante curiozitati ale naturii, exemplarele din Titan Arum au inflorit pana acum de 134 ori - noteaza factroom.

Exemplarul de la Basel se afla acolo de 17 ani, este urmarit de cunoscatori, apreciat de vizitatori, dar pana acum n-a inflorit niciodata.

Planta are o longevitate impresionanta, infloreste foarte rar, uneori numai odata la 24-40 de ani, iar floarea rezista numai doua zile. Daca a fost fecundata, floarea genereaza fructe de forma globulara si de culori voarte variate: rosii, portocalii, albe, galbene, albastre violete.

Aria de raspandire a plantei in ambientul natural este localizata pe insula Sumatra, precum si in vestul Africii. O varietate foarte asemanatoare, dar de dimensiuni mult mai mici, populeaza mediul vegetal al Americii de Sud si este cunoscuta sub denumirea de Dracontium.

Planta este hermafrodita, elementele masculine si cele feminine gasindu-se in aceeasi floare. Polenizarea se face de catre insecte, care, cand patrund in interior, sunt tinute ca intr-o capcana, pana preiau elementul polenizant masculin si il transmit celui fmeinin.

Odata aceasta misiune efectuata, insecta este eliberata, putand merge la o alta floare, pe care o va poleniza in acelasi fel. Fara insecta insa, reproducerea n-ar putea avea loc, intrucat elementul feminin nu-l primeste pe cel masculin decat numai prin intermediul insectei. Autopolemizarea este exclusa.

Un amanunt. Etimologia denumirii Amorphophallus este contradictorie in sine si isi are originile in limba veche greaca. Contradictia consta intre prima parte "amorphos" care indica ceva lipsit de forma, si partea a doua, "phallus", care indica explicit forma unui penis.

Monumentala aparitie de la Basel atrage curiosi, fotografi si camermani cu ghiotura. Trebuie sa se grabeasca: in doua zile, floarea se va ofili.

Noaptea, administratia gradinii zoologice ilumineaza floarea cu refectoare.

Floarea de la Basel, in toata splendoarea ei

Intr-o alta gradina botanica, aceeasi floare a inflorit intr-o paleta coloristica diferita, insa la fel de pitoreasca.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#longevitate impresionanta, #limba veche greaca, #insula Sumatra , #inedit