Cei mai batrani arbori din lume (Galerie foto)

Marti, 10 Iulie 2012, ora 12:28
29390 citiri
Cei mai batrani arbori din lume (Galerie foto)

Imagineaza-ti ca traiesti de secole intregi, de dinainte de babilonieni, romani sau grecii antici, ca ai asista la nasterea religiilor precum islamul sau crestinismul si ca astazi inca existi.

Bineinteles ca unui om nu i se poate intampla asa ceva, dar cand vine vorba despre arbori seculari, lucrurile stau putin altfel. Iata cei mai vechi copaci de pe pamant si prin ce intamplari au trecut ei, conform Environmental Graffiti:

Cel mai batran este Methuselah, un pin Great Basin Bristlecone de 4.800 de ani, aflat in Methuselah, Nevada. Mai exista inainte unul si mai batran, din specia Prometheus, dar a fost taiat in 1964 din cauza deteriorarii sale. Aceasta specie este considerata a fi cea mai longeviva.

Sarv-e-Abarkooh este un copac de 4.000 de ani, situat in Iran. Cunoscut si sub numele de Zoroastrian Sarv, aceasta specie are un loc special in inimile tuturor iranienilor, avand semnificatie religioasa.

Llangernyw Yew, din Tara Galilor, din specia Taxus baccata, este un copac devenit celebru prin longevitatea sa, circa 4.000 de ani, fiind un arbore care se planteaza adesea prin cimitire.

Dintr-o specie de copaci numita Patagonian Cypress, care exista de aproximativ 35 de milioane de ani, exista un exemplar de 3.600 de ani, cunoscut sub numele de Alerce. Atat de valoros este pentru localnicii din Chile, incat ei folosesc scoarta sa pe post de bani.

Chiparosul "The Senator" din Florida are o varsta estimata la 3.400-3.500 de ani, fiind cel de-al cincilea ca vechime din lume. El este cel mai mare copac la est de Mississippi.

In afara orasului Logan, Utah, SUA, vei vedea o gradina in care se gasea de asemenea un arbore milenar din specia Sequoia gigant, originara din California. El a cazut in 1893, inelele sale aratand ca avea 2.300 de ani vechime.

Un rezident vechi al Americii de Sud este Patriarca de Floresta, care are in jur de 3.000 de ani si e cel mai batran din specia sa de pe continent.

In Taiwan se afla copacul sacru Alishan, de 3.000 de ani, dar acesta s-a prabusit in 1997, pe 1 iulie, din cauza unor ploi foarte puternice. Aceasta specie creste foarte greu, devenind in final unul dintre cele mai mari conifere, cu 55-60 de metri inaltime si 7 metri in diametru, la nivelul trunchiului. Acest copac era foarte special pentru budisti.

Cel mai batran castan din lume, cunoscut sub numele "Tree of 100 Horses", se afla in Linguaglossa, San D'Alfio, pe pantele muntelui Etna din Sicilia. Are intre 2.000 si 4.000 de ani.

Unul dintre cei mai "tineri" copaci batrani este "General Sherman", un Sequoia gigant. In 2002 trunchiul sau masura 1.487 de metri cubi, un record in lume. Are intre 2.300 si 2.700 de ani.

Cel mai tinerel sau poate decanul de varsta al acestui clasament este Jhomon Sugi, din Yakushima, Japonia, avand intre 2.170 si 7.200 de ani. Varsta nu ii poate fi stabilita cu certitudine din cauza ca trunchiul este destul de putrezit. Cu o circumferinta de 16,4 metri, cu siguranta a rasarit din pamant acum multe secole.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#arbori vechi lume, #arbori vechi mii ani, #copaci batrani mii ani, #cei mai batrani copaci, #copaci batrani poze , #inedit