Cel mai mare criminal in serie din lume a fost o femeie

Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 00:23
28742 citiri
Cel mai mare criminal in serie din lume a fost o femeie
Foto: Factroom

Contesa maghiara Elisabeta Bathory a fost inclusa in Cartea Recordurilor ca fiind persoana care a comis cele mai multe crime in serie din istorie, in afara situatiilor de razboi.

Victimele erau fete de la tara

Faptul i-a uluit demult chiar si pe istorici. Tanara, frumoasa si obsedata de ideea ca trecerea anilor ii va rapi aceste calitati, contesa Elisabeta Bathory s-a lasat ispitita, auzind din gura unei tamaduitoare ca nu-ti pierzi niciodata tineretea, daca te imbaiezi saptamanal in sange de fecioara, scrie Factroom.

Este socant sa auzim astazi asemenea lucruri, dar sa nu uitam ca ne aflam la cumpana dintre secolele al XVI-lea si a XVII-lea.

Desi numarul victimelor nu a putut fi dovedit cu precizie, el variind intre un minimum de 30 si un maximum de 650, Cartea Recordurilor a consemnat-o ca atare.

Numarul de 80 victime pare cel mai verosimil, tinand seama numai de afirmatiile martorilor, intrucat, in Evul Mediu, familiile de conditie modesta se fereau sa prezinte plangeri, de teama represaliilor.

Cele mai multe victime erau fete de la tara, incapabile nu numai sa se apere, dar nici macar sa banuiasca ce le asteapta, atunci cand stapana punea ochii pe una din ele si se convingea ca este, intr-adevar, fecioara.

Pana sa fie judecata faptasa, au fost condamnati complicii

Se pare ca atat sotul contesei, cat si unele rude aveau informatii cu privire la cele ce se petrec. In orice caz, in anul 1610, faptul a ajuns la urechile casei imperiale habsburgice, iar imparatul i-a cerut personal contelui palatin al Ungariei, Gyorgy Thurzo, sa intreprinda o ancheta.

La 29 decembrie 1610, Thurzo, insotit de un detasament militar, a patruns in castelul contesei, gata s-o surprinda asupra faptului. Prezenta unor fete tinere, gazduite in castel, nu putea fi explicata altfel decat prin aceea ca ele erau destinate sa fie urmatoarele victime.

Nu s-au produs insa urmarile asteptate. Desi dovezile gasite la fata locului erau de netagaduit, iar servitorimea depunea marturie cu privire la crimele in cauza, contesa Elisabeta Bathory n-a ajuns niciodata sa fie judecata.

Initial, ea a fost consemnata la domiciliu, iar mai tarziu incarcerata in toata regula in subsolurile unui castel, proprietate a palatinului Thurzo. Acolo si-a petrecut tot restul vietii, atat cat ii mai ramasese de trait, vizitata de surorile ei si servita de personalul stilat pe care il avea la dispozitie. Noblesse oblige!

Procesul a inceput la 2 ianuarie, dar nu cu principala invinuita, ci cu complicii ei, toti dintre personalul aflat la dispozitia contesei. Au fost condamnate la moarte servitoarele Sentesh, Ilona Jo si Catherine Benitska, precum si valetul Jan Uyvaryu Fitsko.

Executiile au constat in torturi, pe care sunt convins ca nimanui din cei care citesc cele de fata nu i-ar face placere sa le citeasca. Ele pot fi gasite, totusi, in documentele istoriei, ajunse intre timp si pe unele pagini din Internet.

Procesul a ramas neterminat

In ce o priveste pe contesa insa, ea nu a fost judecata niciodata. Adunarea probelor, intocmirea dosarului, a rechizitoriului si toate celelalte se anuntau de lunga durata, iar ea nu mai avea mult de trait.

Femeia, etichetata ca fiind cea mai mare ucigasa a tututor timpurilor, a fost gasita moarta la 21 august 1614, in subsolurile castelului contelui Thurzo, acolo unde era detinuta. Dosarul a ramas inchis pentru totdeauna.

Ca si in cazul Dracula, povestea contesei maghiare Elisabeta Bathory a fost imortalizata in literatura si cinematografie, pentru delectarea publicului dornic sa vada pe generic cuvinte ispititoare, ca: horror, murder, sau macar thriller.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#criminal serie, #Elisabeta Bathory crime, #Bathory sange fecioare , #inedit
Comentarii
Poza nandujonson
nandujonson
rank 3
E bine ca mai aflam cite ceva despre vecinii nostri de la ...
Poza lool
lool
rank 5
Au ungurii cu ce se lauda.