Cel mai mare ou din lume se liciteaza pornind de la 44.000 de dolari

Sambata, 30 Martie 2013, ora 12:19
9676 citiri
Cel mai mare ou din lume se liciteaza pornind de la 44.000 de dolari
Foto: Infoniac

La casa Christie din Londra, a fost scos la licitatie cel mai mare ou fosil gasit pana in prezent de cercetatori. Axa mare a oului masoara 30 cm, iar cea mica 21 cm. Este aproximativ cat o minge mare.

S-a stabilit ca respectivul ou a apartinut unei specii numita aepyornis, al carei habitat era in insula Madagascar si din care ultimele exemplare au disparut in perioada secolelor XIV-XVII, potrivit Infoniac.

Oul in cauza nu este o descoperire recenta. El a fost gasit intamplator cu ocazia unor sapaturi arheologice la inceputul secolului XX. Arheologii l-au predat la randul lor biologilor, pentru cercetari de specialitate. Dupa peste o suta de ani, biologii au renuntat sa-l mai pastreze si l-au oferit la licitatie.

Sunt foarte rare cazurile cand cercetatorii descopera oua intregi de foarte mari dimensiuni. Ouale sunt fragile, se sparg usor, iar contemporanii nostri se pot socoti norocosi atunci cand gasesc un fragment de coaja, pentru cercetari. De aceasta data insa norocul a fost mai mare, oul s-a conservat intreg, inclusiv continutul ajuns pietrificat.

In muzeele lumii mai exista cateva exemplare de oua apartinand aceleiasi specii de aepyornis, dar niciunul nu este de dimensiunile celui care se scoate acum la licitatie.

Unul dintre aceste exemplare se afla in colectia prestigioasei National Geographic Society din Washington si contine in interior scheletul puiului "nenascut", respectiv clocit, dar neajuns la maturitate.

Oul se patreaza intreg, iar continutul a fost studiat prin investigatii radiografice. Desi cazul prezinta un deosebit interes datorita acestui detaliu, rareori intalnit, totusi respectivul ou este, ca dimensiuni, mult mai mic decat cel prezentat la licitatie, unde s-a stabilit pretul de pornire la 44.000 de dolari americani.

Cele mai mari oua din actualul regn animal sunt cele de strut si cele al rechinului-balena, o vietuitoare marina care se reproduce prin oua. Conform Cartii Recordurilor, cel mai mare ou de strut a fost gasit la 17 mai 2008, in golful Mexic si are axa mare de 25 cm.

Cel mai mare ou de gaina

Recent, a fost transmis prin Internet cazul celui mai mare ou de gaina, in greutate de 177 grame. Marea curiozitate nu este insa greutatea oului, ci faptul ca, atunci cand a fost spart pentru a fi facut omleta, s-a gasit in interior, in afara continutului obisnuit format din albus si galbenus, un al doilea ou, de dimensiuni normale, inglobat in cel de 177 grame.

S-ar parea ca este un caz unic, cand gaina a ouat doua oua gemene. Posesorul n-a avut curiozitatea sa puna oul de 177 grame la clocit, ca sa vada ce fel de pui pot iesi din aceasta combinatie, preferand sa-si faca omleta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#cel mai mare ou licitatie, #cel mai mare ou lume , #inedit