Cel mai mic regat din lume - are doar 11 locuitori temporari

Duminica, 13 Martie 2016, ora 08:12
22770 citiri
Cel mai mic regat din lume - are doar 11 locuitori temporari
Foto: Facebook/Tavolara

Cand nu pescuieste calamari sau nu-si face de lucru in gradina, regele din Tavolara isi priveste mandru insula cu cei 11 locuitori temporari si cele 100 de capre de munte.

Tavolara se afla la sud de faimoasa Costa Smeralda a Sardiniei. E o insula singuratica, mai degraba un munte care rasare din mare. Nu exista sosele sau hoteluri, iar singura zona locuibila e o limba de nisip alb, ce poate fi masurata fara efort cu pasul, informeaza BBC.

Jurnalistii britanici si-au facut drum pana in Tavolara, unde l-au gasit pe regele Antonio Bertoleoni. Cunoscut ca Tonino, pescarul de 83 de ani detine si singurul restaurant de pe insula. Tavolara este cel mai mic regat locuit din lume. In ultimii 22 de ani, Tonino si-a condus regatul de 5 km patrati in pantaloni scurti si sandale.

"Sunt, probabil, cel mai fara pretentii rege din lume", declara Tonino, in timp ce se joaca cu talpa in nisip. "Singurul privilegiu de care ma bucur e faptul ca am mesele gratuite", mai spune el.

Fondatorul regatului se ascundea ca sa nu fie acuzat de bigamie

Regatul Tavolara isi celebreaza in prezent a 180-a aniversare, el fiind infiintat inainte de Italia, cu 25 de ani. Povestea fondarii regatului porneste din 1807, cand un stramos de-al lui Tonino, stra-strabunicul Giuseppe Bertoleoni, a devenit primul locuitor al insulei. Jumatate cioban, jumatate pirat, imigrantul din Genova se casatorise recent cu doua surori si cauta un paradis sigur, in care sa nu fie acuzat de bigamie.

Giuseppe si micul sau harem si-au dat seama curand ca imparteau acelasi teritoriu cu o specie rara de capra cu dinti galbeni-aurii (nuanta data de hrana acestora, constand in alge si licheni). Vestea existentei acestor capre pe insula s-a raspandit repede, ajungand pana la regele Sardiniei, Carlo Alberto. Acesta a calatorit pana pe insula pentru a vana capre, in 1836. Ghid i-a fost chiar fiul lui Giuseppe, Paolo, in varsta de 24 de ani.

Cand regele Carlo Alberto a ajuns pe insula, s-a prezentat ceremonios: "Sunt Carlo Alberto, regele Sardiniei", povesteste Tonino. Iar stramosul acestuia i-ar fi raspuns: "Sunt Paolo, regele din Tavolara".

Dupa ce regele Sardiniei a vanat cateva capre si a sarbatorit cu mese intinse timp de trei zile in casa lui Paolo, a fost atat de incantat, incat ar fi spus: "Paolo, chiar esti regele din Tavolara!", aceasta fiind si prima sa recunoastere, dupa cum se arata in cartea care prezinta istoria regatului: "Tavolara, Island of the Kings" (Travolara, insula regilor).

Ulterior, dupa plecarea sa de pe insula, regele Carlo Alberto a confirmat faptul ca Tavolara nu a facut niciodata parte oficial din regatul Sardiniei. Mai mult, a trimis o scrisoare oficiala din partea familiei regale, din partea Casei de Savoia pe care o reprezenta, care certifica statutul de monarhie pe insula.

Urmatorul pas, pe care Paolo l-a facut imediat, a fost crearea stemei Bertoleoni si impodobirea casei cu aceasta. A conturat si arborele genealogic al familiei si a construit un cimitir in care sa fie ingropat el si descendentii sai. La moartea sa, a insistat ca pe mormantul funerar sa fie fixata o coroana, desi in timpul vietii nu purtase niciodata asa ceva.

In anii care au urmat, vestea suveranitatii insulei s-a extins si mai departe de Mediterana, iar regatul chiar a facut o serie de aliante politice. Giuseppe Garibaldi, unul dintre parintii fondatori ai Italiei, a devenit un sfatuitor de incredere al familiei Bertoleoni. Regele Sardiniei, Vittorio Emanuele II, a mers chiar pana intr-acolo incat a semnat un tratat de pace cu Tavolara, in 1903, insula avand atunci 33 de locuitori.

Portretul familiei regale, la Palatul Buckingham

Cand colecta portretele liderilor lumii, regina Victoria a cerut unor vase britanice sa se opreasca pe insula si sa fotografieze familia regala. Multi ani fotografia cu rama aurita a fost expusa in Palatul Buckingham, alaturi stand scris: "Cel mai mic regat din lume".

Azi, o copie mult marita a acelei fotografii e atarnata in restaurantul lui Tonino, alaturi de stema regala conceputa de regele Paolo I.

Dupa 126 de ani, odata cu instalarea unei baze NATO pe insula, in 1962, s-a terminat efectiv independenta regatului. Un sfert din insula a devenit neaccesibil locuitorilor sai. Totusi, Tavolara nu a fost niciodata oficial anexata Italiei moderne, asa ca Tonino e cel de-al cincilea rege al unui regat care nu mai e, practic, recunoscut la nivel mondial.

Asa ca regele pescuieste, se ocupa cu gradinaritul, mai sta de vorba cu cei 11 locuitori "part-time", admira cele 100 de capre si alte specii aflate pe cale de disparitie, cum ar fi soimii care isi au cuib in cel mai inalt punct de pe insula, pe varful de 565 de metri. In ultimii 40 de ani, Tonino si-a escortat personal musafirii pe insula familiei sale, intai cu barca cu vasle, apoi cu un feribot pe care il opereaza din portul San Paolo.

"Familia mea poate ca are un trecut frumos", spune regele, insa "noi muncim din greu si traim simplu, la fel ca toata lumea".

De fapt, a conduce un regat e ca o afacere de familie. In timp ce el si nepotul sau, Nicola, sunt capitani pe feribot, vara, Giuseppe si Loredana, printul si printesa, conduc restaurantul de pe plaja. Un alt nepot, Antonio, se trezeste cu noaptea in cap si merge la pescuit, el furnizand hrana pentru pranz si cina: scoici, crabi si peste.

Gratie valului de turisti din ultima vreme, venitul pe cap de locuitor a crescut. Insula a devenit una dintre cele mai cautate destinatii din Italia, venind nu doar scafandrii, ci si cei dornici sa inoate cu testoasele sau delfinii. Toti trec apoi pe la restaurantul familiei, unde afla despre trecutul regatului, vizitand apoi cimitirul regal. Acesta si-a marit vizibil dimensiunile, ultima fata regala ingropata aici fiind regina Pompea, sotia lui Tonino, decedata in urma cu cativa ani.

"Imi place sa-i aduc flori din plastic", declara regele. "Daca i-as aduce unele naturale, caprele le-ar manca imediat", afirma el.

Cea mai fericita tara din lume, un mic stat aflat intre doua continente

La fel ca stramosii sai, Tonino este practic cetatean italian. La un moment dat, i-a trecut prin cap sa faca apel la Vittorio Emanuele IV, fiul ultimului rege al Italiei, auto-proclamat duce de Savoia, sa recunoasca din nou regatul Travolara, insa s-a razgandit. "Pentru mine este un privilegiu doar sa locuiesc aici", declara el, privind peste insula. "Cine are nevoie de o coroana cand ai asa un palat?", conchide Tonino.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#cel mai mic regat lume, #Tavolara insula regat Italia, #Tavolara insula Italia, #statut insula Tavolara Italia, #regate moderne, #cele mai mici tari , #inedit