Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cele mai dureroase ritualuri de initiere din lume

Sambata, 11 Iunie 2011, ora 18:07
10960 citiri
Cele mai dureroase ritualuri de initiere din lume
Foto: reisimpressies

Exista oameni in multe locuri din lume care inca mai sunt nevoiti sa suporte ritualuri de initiere agonizante, pentru a-si dovedi credinta, dexteritatea si maturitatea, chiar si cu riscul unor dureri extreme.

Daca reusesc sa treaca cu brio de aceste rituri, cei in cauza se bucura de un anumit statut in comunitatea din care fac parte - fetele sunt considerate femei, gata de casatorie, iar baietii sunt tratati ca adulti si considerati membri de valoare ai comunitatii.

Listverse a intocmit o lista cu cateva dintre cele mai dureroase ritualuri de initiere, folosite in trecut sau care inca mai sunt respectate, greu de imaginat pentru oamenii civilizati.

1. Scarificarea

Triburile care traiesc de-a lungul raului Sepik din Papua Noua Guinee au respectat multa vreme traditia scarificarii pentru a-si maturiza baietii. Ceremonia presupune crestarea tinerilor pe spate, piept si fese in modele elaborate (e vorba de sute de taieturi), pentru a imita aspectul pielii de crocodil - animal considerat sacru de catre membrii acestor triburi.

Se credea ca aceasta divinitate consuma tineretea baiatului in timpul sangerarii, lasand in loc un barbat. Ranile erau curatate dupa ce procedeul era complet, insa durerea continua mai multe zile, pana la vindecare.

2. Saritul in gol de la 20-30 de metri

In Insula Pentecost din sudul Oceanului Pacific, membrii tribului din zona construiesc un turn de 20-30 de metri inaltime pentru ca cei care urmeaza sa fie supusi initierii sa sara de pe el. Pietrele si lemnele sunt indepartate din spatiul respectiv, iar solul este arat inainte de ridicarea turnului.

Cel care sare este sustinut doar de doua franghii, iar riscul este cel putin de a-si fractura gatul ori un sold (asta daca franghia nu se rupe). In cazul in care ramane intacta si este si masurata corect, singura durere pe care o va suporta va fi din cauza smuciturii puternice de la glezne, de unde este legata franghia.

La acest ritual pot participa chiar si baieti de 7-8 ani, dupa ce au fost circumcisi, iar daca supravietuiesc aruncarii sunt considerati barbati. Cei mai multi tineri care trec prin asa ceva scapa nevatamati.

3. Ceremonia Okipa

Aceasta ceremonie a indienilor Mandan consta intr-o serie de torturi prin care tinerii baieti isi dovedeau curajul si primeau aprobarea spiritelor. Pentru inceput, ei erau tinuti timp de patru zile fara mancare si apa, nefiind lasati sa doarma.

Apoi erau dusi intr-un adapost unde erau nevoiti sa zambeasca in timp ce li se despicau pielea si muschii (de pe piept si umeri) pentru a li se strecura niste tepuse din lemn. Apoi, cu ajutorul acestor tepuse, ei erau suspendati de acoperisul adapostului. Si, ca si cum durerea nu ar fi fost si asa suficienta, li se mai atarnau si greutati de picioare. Erau tinuti suspendati pana cand lesinau.

4. Cioplirea dintilor

Femeile din tribul Mentawai din Insula Sumatra sportau un ritual agonizant: cu ajutorul unei lame nefinisate, care era folosita pe post de dalta, dintii acestora erau ciopliti in partile laterale pana cand ajungeau sa aiba o forma triunghiulara, asemenea celor de rechin.

Acest ritual se practica deoarece se credea ca femeile sunt mai atragatoare cu dintii ascutiti si ca aduce echilibru in vietile lor. Astazi asa ceva se mai face doar la cererea fetelor, daca considera ca ascutirea dintilor le face sa fie mai frumoase.

5. Circumcizia cu o lama boanta

Pentru cei din tribul Xhosa din Africa de Sud este o sarbatoare atunci cand un baiat are ocazia de a deveni barbat. Intai, acesta este ras in zona genitala, bine hranit si apoi dus in munti intr-un adapost construit de familia lui. Aici, "chirurgul" ii taie preputul cu o lama tocita, boanta, dupa care baiatul este lasat singur. Iar in adapost nu poate manca sau bea apa pana cand nu este vindecat.

Riscul unei infectari in acest caz este foarte mare, mai ales ca lama respectiva este folosita la mai multi baieti si poate purta boli cu transmitere sexuala. Insa, una dintre cele mai mari temeri ale unui tanar supus acestui ritual nu este imbolnavirea, ci sa nu ajunga la spital, caz in care se face de ras...

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#ritualuri initiere, #rituri initiere, #ritualuri initiere dureroase, #ritualuri initiere agonizante, #ritualuri initiere popoare, #triburi obiceiuri , #inedit