Cele mai smintite genii ale istoriei

Marti, 26 Octombrie 2010, ora 11:19
13332 citiri
Cele mai smintite genii ale istoriei
Foto: people.howstuffworks.com

Unele dintre cele mai mari genii ale lumii au fost nebune. Speciliastii nu pot efectua examene psihologice pentru cei morti, insa pot face speculatii referitoare la conditia mentala a unor genii decedate, prin interpretarea lucrarilor acestora, a scrisorilor personale etc.

Oamenii de stiinta sustin ca un procent mai mare de persoane creative, fie ele poeti, pictori ori muzicieni, au fost afectate de tulburarea bipolara, comparativ cu populatia generala. Unele dintre cele mai mari minti creative, precum scriitorii Mary Shelley, Virginia Woolf si Ernest Hemingway, compozitorii Irving Berlin si Sergey Rachmaninoff ori pictorii Paul Gauguin si Jackson Pollock au suferit de aceasta boala, potrivit Discovery, care face un top al geniilor nebune.

Vincent van Gogh

Van Gogh este unul dintre pictorii celebri ai lumii, insa a devenit faimos dupa moartea sa. Cam toata lumea stie ca pictorul olandez si-a taiat o ureche si se zvoneste ca ar fi baut terebentina (un lichid incolor, cu miros caracteristic, ce se extrage prin distilarea rasinii coniferelor, fiind intrebuintat in industrie si medicina) ori ca ar fi mancat vopsea.

Pe 27 iulie 1890, van Gogh s-a impuscat in piept, dupa care s-a retras in camera sa, unde si-a petrecut ultimele clipe din viata fumindu-si pipa.

John Nash

Pelicula "A Beautiful Mind", cistigatoarea a patru premii Oscar, a facut populara istoria lui John Forbes Nash. Acesta este un renumit matematician care a inceput sa sufere de schizofrenie paranoida, dupa ce a avut o contributie semnificativa asupra conceptului de teorie a jocurilor. Ideea "echilibrului Nash", care vorbeste despre faptul ca participantii la un joc pot beneficia daca unul dintre ei isi schimba strategia, poate fi aplicata in domenii foarte variate, inclusiv in economie. Chiar si Armata Statelor Unite a adoptat, in timpul Raboiului Rece, tactici care se bazau pe ideile lui Nash.

Geniul incepuse sa aiba halucinatii printre care se numarau auzirea unor voci imaginare sau vederea unor obiecte si persoane pe care ceilalti nu le vedeau. Dupa 30 de ani in care s-a luptat cu dereglarile mentale si in care a petrecut foarte mult timp in spitale, Nash a reusit sa se insanatoseasca la sfirsitul anilor '80. In plus, in anul 1994 a primit premiul Nobel pentru stiinte economice, pentru contributia sa la teoria jocurilor.

Friedrich Nietzsche

Nietzsche a fost in repetate randuri internat in ospicii, ca pana la urma sa ramana definitiv, ca incurabil, in stabilimentul profesorului Binswanger din Jena. Dupa Lichtenberger, brusc si fara tranzitie, a fost cuprins nebunie.

A fost fulgerat pe neasteptate, la Turin, pe 1 ianuarie 1889. Se asteapta inca din partea unor psihiatri ca sa descifreze operele sale Profet al supraomului, Intoarcerea eterna, dar, indeosebi, lucrarea sa capitala Asa grait-a Zarathustra aparuta in 1883-1886.

Hitler a avut o adevarata pasiunea pentru Nietzsche ca filosof.

Ludwig van Beethoven

Pasiunea sa si compozitiile geniale au condus muzica instrumentala la un alt nivel. Insa, faimosul compozitor a avut o viata foarte grea. Unul dintre cele mai tragice aspecte din viata sa a fost surzenia, care a inceput sa se manifeste treptat intre virstele de 30 si 49 de ani. In mod remarcabil, Beethoven a fost capabil sa compuna unele dintre cele mai apreciate opere ale sale dupa ce si-a pierdut auzul. Zbuciumul interior prin care a trecut compozitorul german a fost surprins in scrisorile adresate fratilor sai, in care discuta chiar de dorinta de a se sinucide.

Sir Isaac Newton

Ganditorul a avut numeroase si importante contributii asupra fizicii si mecanicii, printe care si inventarea calculelor diferentiale si integrale, explicarea gravitatiei universale, dezvoltarea legilor miscarii si realizarea primului telescop-reflector. In ciuda acestor reusite notabile, Newton a suferit numeroase tendinte psihotice si schimbari bruste de dispozitie, inclusiv perioade de entuziasm salbatic.

Andre Marie Ampere

Fizicianul si matematician francez nu-si putea exprima ideile decat plimbandu-se, timp in care intreg corpul ii era cuprins de o continua agitatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#genii nebune , #inedit