Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Cele mai spectaculoase eruptii vulcanice din istorie

Joi, 09 Septembrie 2010, ora 16:37
10872 citiri
Cele mai spectaculoase eruptii vulcanice din istorie
Foto: wall-street.ro

Vulcanii au hranit imaginatia oamenilor inca din cele mai vechi timpuri. Dar sa nu uitam ca cine poate "compune" frumosul si utilul, la fel de bine poate produce reactii negative. Astfel, activitatea vulcanilor poate produce catastrofe ori poate influenta clima Terrei.

Revista Time a alcatuit un top cu cei mai cunoscuti vulcani de pe mapamond.

Vezuviu

Prima descriere stiintifica a unei eruptii vulcanice a fost aceea a lui Plinius cel Tanar, care a trait experienta unei eruptii a Vezuviului in anul 79 d.Hr., eruptie care a distrus orasele romane Pompei si Herculaneum.

Pliniu cel Tanar, considerat martor supravietuitor, a descris o explozie brusca, urmata de o patura de cenusa, care a cazut pe oameni. Numarul total al victimelor a atins de cel putin 1.000 de morti, sustin arheologii.

Krakatoa

In anul 1883, explozia vulcanica a lui Krakatoa a constituit una dintre cele mai violente si mai ucigatoare eruptii de pana la momentul respectiv. Insulele Krakatoa se afla deasupra unei zone cu intensa activitate vulcanica, pe Cercul de Foc al Pacificului. Este posibil ca aceste insule sa fie ramasite ale unui vulcan masiv, care a erupt si s-a prabusit in vremuri stravechi, formand astfel un crater gigantic, plin cu apa.

Muntele St. Helens

Muntele St. Helenseste este un vulcan activ din comitatul Skamania din sudul statului Washington. Vulcanul a erupt, dupa un somn de 123 de ani, la data de 18 mai 1980. Eruptia a smuls practic o latura a muntelui.

Nori de gaz si cenusa s-au eliberat intr-o cascada, arzand tot ce au intalnit in cale. Eruptia a durat noua ore, aruncand mai multe milioane de tone de cenusa in aer. Cu toate ca eruptia a fost semnalata dinainte, multi nu au dat atentie avertismentelor, vulcanul facand 57 de victime.

Muntele Tambora

Eruptia vulcanului Tambora din Indonezia, in 1815, a trimis in atmosfera 100 km cubi de cenusa si roca. Anul urmator, 1816, a fost cunoscut in Europa ca anul fara vara, clima fiind deosebit de rece. In iunie a nins frecvent.

Mauna Loa

Mauna Loa este cel mai mare vulcan din lume. Din 1843, el a erupt de 33 de ori, cea mai recenta eruptie fiind in 1984.

Mauna Loa, al carui nume inseamna "munte lung", ocupa aproape jumatate din insula Hawaii.

Eyjafjallajokul

Eruptia acestui vulcan a reprezentat un dezastru extrem de controversat. Norul de cenusa cauza de vulcanul islandez a cauzat inchiderea a numeroase aeroporturi. In ciuda evolutiei tehnologiei, oamenii sunt inutili in fata unei pene de cenusa.

Vulcanul, al carui nume se traduce "Insula Muntelui Ghetar", a dat batai de cap prin denumirea sa dificil de pronuntat.

Muntele Pelee

Orasul Saint-Pierre este prima capitala-oras a Martinicai cunoscuta sub denumirea de "Micul Pompei al Caraibelor". Acest oras prezinta interes turistic deoarece in anul 1902 a fost complet distrus de eruptia vulcanului Pelee. Raul cu lava fierbinte a facut 30.000 victime. A fost un singur supravietuitor, pe numele sau Cyparis, un prizonier, care a fost protejat de zidurile groase ale celulei sale.

Thera

Harta lumii ar fi aratat altfel daca vulcanul grecesc Thera nu ar fi erupt in urma cu 3 500 de ani, in ceea ce geologii numesc cea mai mare eruptie a tuturor timpurilor.

Efectele eruptiei nu au lasat numai urme fizice, materializate astazi printr-un crater imens in insula Santorini, dar au marcat si sfarsitul civilizatiei minoice, a carei supravietuire ne-ar fi prezentat o perspectiva diferita asupra trecutului decat cea pe care o cunoastem astazi.

Istoria omenirii ar putea fi la fel de bine impartita in doua perioade: inainte de eruptia Therei si dupa aceasta. Consecintele fizice au fost imense si de durata foarte lunga, ajungand pana la a inspira anumite episoade biblice.

Nevado del Ruiz

Numit de localnici Nevado Del Ruiz, acest vulcan se afla in Columbia si are o nefasta reputatie, cauzata de valurile de noroi scurse pe laturile sale.

In 1845, o eruptie a dus la moartea a 1.000 de oameni. Asta nu i-a impiedicat pe supravietuitori sa-si construiasca locuinte in varful unor coline de magma uscata. N-a fost o surpriza cand un val de noroi clocotit, izbucnit in 1985, a pornit spre poale cu o viteza de peste 80 km/ora si a inecat, in cateva minute, 23.000 de oameni, adica aproape toata populatia oraselului Armero.

Pinatubo

Efectul Pinatubo este luat si el in considerare atunci cand se vorbeste despre problema ozonului. Pinatubo este un vulcan situat pe insula filipineza Luzon, vulcan care a erupt in iunie 1991, dupa sase sute de ani de inactivitate. Prin eruptia cea mai violenta a secolului, el a proiectat in atmosfera, nori uriasi de dioxid de sulf.

Amestecati cu vaporii de apa, aceste emanatii s-au transformat in acid sulfuric, care a putut ramane cativa ani in suspensie in atmosfera si care a putut antrena o pierdere de ozon.

Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
După publicarea unui memorandum care subliniază mai multe lipsuri pentru plata salariilor în acest an, premierul Marcel Ciolacu a negat că ar fi vreo problemă și a ținut să dea asigurări...
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
#eruptii vulcanice , #inedit
Comentarii
Poza cobra
cobra
rank 2
Este posibil sa erupa si vulcanul Katla, crede cercetatorul roman Gabriel Vasile