Cercetarile au stabilit: a fi stangaci e o calitate, nu un defect

Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 09:21
18210 citiri
Cercetarile au stabilit: a fi stangaci e o calitate, nu un defect
imagine google

Creatorul ne-a inzestrat cu mai multe abilitati la mana dreapta decat la cea stanga. Tot Creatorul a inzestrat trei mamifere cu abilitati preferentiale, la labele de pe una din parti: pisicile, soarecii si guzganii.

Abilitatile acestora apar insa distribuite in mod egal: 50% din ei sunt stangaci si 50% dreptaci - inormeaza portalul infoniac.ru.

In ceea ce priveste oamenii care folosesc cu predilectie mana stanga, acelasi portal reaminteste ca regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, printul Charles, printul Williams, Bill Gates (cu numele sau adevarat William Henry Gates III) si Fidel Castro sunt doar cateva dintre personalitatile ce reprezinta aceasta minoritate.

Dintre cei intrati relativ mai recent in istorie, regina-bunica a Marii Britanii (mama actualei regine), Albert Einstein, Isaac Newton, Charles Darwin, Benjamin Franklin, Paul McCartney, Henry Ford, Charlie Chaplin, scriitoarea Lewis Carroll, Mozart, Beethoven, Nietzsche, Mark Twain, Prokoviev, Goethe, Kafka sunt cei mai cunoscuti stangaci.

Din antichitate si din vremea Renasterii, se stie ca erau stangaci Alexandru Cel Mare, Iulius Caesar, Leonardo da Vinci si Michelangelo.

Testari facute la Universitatea din Saint Lawrence, New York au aratat ca indicatorul de inteligenta IQ (Intelligence Quotient) este, in cazul stangacilor, cu mult superior celor cale se folosesc de mana dreapta.

Cateva curiozitati

De-a lungul istoriei, aceasta particularitate a fost interpretata in diferite feluri, adesea contradictorii: ca semn al diavolului, ca boala nevrotica sau simt rebel, dar si ca semn al creativitatii, inzestrarii cu talent plastic sau muzical.

Cercetarile au aratat ca mamele care nasc la 40 de ani au sanse de 128 de ori mai mari sa aiba copii stangaci, decat cele care nasc la 20 de ani.

La eschimosi exista credinta ca stangacii pot deveni vrajitori. In Maroc ei sunt asociati puterilor malefice. Incasii le atribuie puteri magice si vindecatoare. La amerindienii din gruparea zuni, asezati pe valea raului Little Colorado din statul New Mexico, SUA, stangacia este considerata un semn de noroc.

In unele tari islamice, li se interzice chiar si stangacilor sa manance cu mana stanga, socotita "necurata".

Studiile au demonstrat ca stangacii sunt mai talentati la orientarea in spatiu, la matematica si arhitectura. Dreptacii sunt mai buni oratori.

Adesea inclinatia de a folosi mana stanga se mosteneste. Exemplul cel mai elocvent este cel din familia regala britanica.

Comunicarea dintre partea stanga si cea dreapta a creierului se face mai rapid la stangaci.

Cercetari din ultimele decenii au demonstrat ca stangacii se nasc in proportie de 10-12%, in raport cu dreptacii. Totusi, multi sunt obligati de parinti si chiar de scoli sa scrie cu mana dreapta. Ei se obisnuiesc cu aceasta cerinta, care devine un fel de a doua natura a lor.

Aceleasi cercetari au scos in evidenta ca circa 1% din copii se nasc ambidextri, adica au aceleasi abilitati la mana dreapta ca si la cea stanga.

Un stangaci cu mana stanga imobilizata sau amputata invata mult mai usor sa se foloseasca de mana dreapta decat un dreptaci in aceeasi situatie, cand foloseste mana stanga.

In anul 1992, s-a stabilit ca ziua de 13 august sa fie declarata "ziua internationala a stangacilor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#stangaci studii, #stangaci creier, #stangaci celebri , #inedit