Ciudata fascinatie a culorilor: De la pasarile flamingo la catedrala din Amiens

Sambata, 24 Ianuarie 2015, ora 11:59
5978 citiri
Ciudata fascinatie a culorilor: De la pasarile flamingo la catedrala din Amiens

Culorile nu se limiteaza strict la aspectul lucrurilor, cu care ne-am obisnuit.

In istoria lumii si in evolutia vietii pe pamant, ele au avut adesea semnificatii neasteptate, noteaza portalul Radioc.

Lumina ajunge la noi ca o radiatie electromagnetica, din care numai o parte este perceputa de ochiul uman. Alte radiatii nu sunt percepute, iar la unele dintre ele sunt sensibile doar organele de simt ale anumitor vietuitoare, despre care stim ca adesea se orienteaza perfect si "pe intuneric".

Ceea ce pentru noi este intuneric, pentru aceste fiinte este de fapt o lumina neperceputa de noi. Cea pe care o retinem cu simturile noastre se incadreaza in spectrul luminos, stabilit cu anumite lungimi de unda, care de altfel definesc culorile dupa cum urmeaza:

Rosu: 610-780 mm lungime de unda.

Portocaliu: 590-650 mm lungime de unda.

Galben: 575-590 mm lungime de unda.

Verde: 510-560 mm lungime de unda.

Albastru: 485-500 mm lungime de unda.

Indigo: 452-470 mm lungime de unda.

Violet: 380-424 mm lungime de unda.

Limitele cuprind o oarecare aproximatie, intrucat trecerea de la o culoare la alta are loc treptat si deci nu se pot delimita riguros. Radiatiile aflate peste 780 mm, numite si infrarosii, nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar pot fi percepute cu aparate speciale, iar cele aflate sub 424 mm, numite ultraviolete, sunt de asemenea accesibile mijloacelor tehnice.

Dar, in afara acestor cifre rigide, culorile au influentat in mod ciudat viata pe planeta, dupa cum se poate observa din cele cateva exemple de mai jos.

Flamingo

Pasarea flamingo isi datoreaza culoarea roz-portocalie alimentatiei bogate in crustacee si alge de aceeasi nuanta. Daca pasarile flamingo n-ar mai manca aceste alimente, s-a stabilit ca si-ar pierde splendoarea colorata si ar deveni albe. In plus, ar pierde simtul de atractie sexuala si este foarte probabil ca aceasta spectaculoasa pasare ar disparea cu totul.

Inchisorile din Georgia

Intr-una dintre inchisorile aflate in statul Georgia s-a facut un experiment: celulele barbatilor au fost zugravite in roz, dupa cum tot de culoare roz le-a fost oferita si lenjeria de corp.

Rezultatul a fost reducerea conflictelor intre detinuti si eliminarea furturilor din inchisoare. Specialistii n-au gasit o culoare echivalenta si pentru detinutele femei.

Ochii albastri

S-a stabilit ca ochii de culoare albastra au aparut acum 6.000-10.000 de ani in Orientul Mijlociu, urmare unei mutatii genetice intervenita la un singur individ. Gena insa s-a transmis din generatie in generatie. Ca urmare, persoanele cu ochii albastri se pot considera inrudite intre ele, provenind din acelasi trunchi.

Televiziunea alb-negru

In perioada de glorie a televiziunii alb-negru, rujul defavoriza protagonistele, dand buzelor o culoare pala. Ca urmare, atat femeile, cat si barbatii recurgeau la fardarea buzelor cu o nuanta verde. Tot cu nuanta verde, isi fardau si obrajii.

Purcelusii verzi

In anul 1936, un grup de veterinari din Taiwan a implantat unei specii de porci gene cu AND-ul unor meduze fluorescente. Rezultatul a fost obtinerea unor purcei nu numai cu pielea verde, ci si cu restul organelor, inclusiv sistemul osos, tot de aceeasi culoare. Scopul experimentului a fost monitorizarea evolutiei unor celule stem, implantate in tesut.

Masa de biliard

Biliardul provine dintr-un joc in aer liber, pe iarba, care i-a determinat de altfel si traditionala culoare a materialului verde, cu care este acoperita masa de astazi. Se spune ca aceasta culoare are un efect calmant asupra jucatorilor, carora le transmite o stare de liniste si prietenie, spre deosebite de alte diferite jocuri.

Catedrala din Amiens, Franta

Catedrala are o culoare gri, de altfel ca majoritatea catedralelor catolice. Dar n-a fost mereu asa. Documentele atesta ca, in secolul al XIII-lea, era strident colorata. De aceea, in anumite zile de sarbatoare, asupra catedralei sunt indreptate si astazi luminile unor reflectoare anume ca sa redea stravechile culori, ceea ce confera monumentului o atractie speciala, indeosebi pentru turisti.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#culori spectru, #pasarea flamingo, #culori atractie , #inedit