Civilizatii misterioase care au disparut fara urma (II)

Duminica, 27 Februarie 2011, ora 21:58
8644 citiri
Civilizatii misterioase care au disparut fara urma (II)
Foto: Top Tenz

Omenirea a cunoscut si civilizatii care au disparut inexplicabil. Referitor la plecarea lor din locurile in care au trait, doar numeroasele ipoteze ale oamenilor de stiinta ne ofera cateva indicii.

Civilizatii misterioase care au disparut fara urma (I)

Continuam cu partea a doua a documentarului referitor la disparitia misterioasa a civilizatiilor timpurii. Informatiile sunt oferite de Top Tenz.

Cucutenii

In Romania a existat o cultura denumita Cucuteni. Aceasta a fost una dintre cele mai vechi civilizatii din Europa. Ea se intindea pe o suprafata de 350.000 km patrati, in teritoriile care sunt acum ale Romaniei, Republicii Moldova si Ucrainei.

Ei au trait prin aceste locuri intre anii 5.500 i.H. si 2.750 i.H.. La apogeul lor, cucutenii au construit cea mai mare asezare neolitica din Europa. La fiecare 60-80 de ani, isi ardeau satele si le construiau pe ruinele celor vechi.

Aceasta era o cultura matriarhala, in care femeia conducea gospodaria, facea munci agricole si stapanea mestesugul olaritului. De asemenea, femeile produceau imbracaminte si textile. Barbatii se ocupau cu vanatul si aveau grija de animalele din gospodarie.

Ei aveau cultul zeitei-mama, sustin specialistii. Cucutenii mai venerau taurul, pentru puterea, fertilitatea si taria sa, dar si sarpele, pentru eternitatea lui si miscarea continua.

Cea mai raspandita impoteza a disparitiei lor este aceea ca au fost cuceriti de cultura Kurgan, de origine estica. Cercetarile recente arata ca au avut loc si schimbari climatice dramatice, care au dus la o seceta nemaiintalnita. Acest lucru ar fi fost decisiv pentru o cultura care se baza pe agricultura.

Cultura Clovis

A fost o cultura preistorica, nativ-americana. Originile ei pot fi fixate in anul 10.000 i.H. Locul in care a existat este partea de sud si centrala a Americii de Nord. Ei sunt considerati stramosii populatiei native din America de Sud si Nord. Oamenii de stiinta sunt de parere ca au locuit si in Siberia si Alaska si au mers apoi spre teritorii mai calde.

Referitor la disparitia lor, se pare ca au ramas fara sursa de hrana, caci mamutii pe care ii vanau, si alte specii de animale, au disparut. Este luata in calcul si o teorie conform careia o cometa ar fi cazut in zona.

Minoanii

Ei si-au luat numele dupa legendarul rege Minos si au locuit in teritoriul care este acum Creta, intre anii 3.000-1.000 i.H. Mionoanii reprezinta prima civilizatie cunoscuta in Europa. Au precedat pana si civilizatia greaca. Minoanii erau o putere economica, in primul rand. Dupa disparitia lor, cultura le-a fost mostenita de Micenieni si apoi de Grecia elenistica.

Se pare ca vulcanul de pe insula Thera (acum Santorini) ar fi dus la disparitia lor. Exista, insa, dovezi ca unii au supravietuit. Eruptia ar fi distrus totul si a dus la infometarea populatiei ramase. De asemenea, le-a distrus vasele si a provocat declinul economic al Minoanilor. Se mai spune ca ei au fost invadati de Micenieni.

Anasazi

Ei au fost o populatie de americani nativi care au aparut in jurul anului 1.200 i.H. in zonele in care se afla acum New Mexico, Arizona, Colorado si Utah. Poporul lor mai era cunoscut sub numele de Pueblo. Mai tarziu, acestia au facut case in stanca, construind astfel orase intregi. Aceste asezari gazduiau multe evenimente culturale si erau legate intre ele prin sute de kilometri de drumuri.

Acestia si-au abandonat casele in jurul anului 1.300 e.n. si s-au raspandit. Oamenii de stiinta cred ca de vina a fost numarul tot mai mare de oameni care au suferit din cauza foametei, a secetei si lipsei resurselor. Se pare ca indienii Pueblo se trag din populatia Anasazi. O alta cauza a disparitiei lor ar putea fi, sustin specialistii, un conflict major.

Civilizatia Indusului

Ei au locuit intr-o zona cu o suprafata egala cu vestul Europei, in partea in care se afla acum Pakistanul si vestul Indiei. Au trait acolo intre anii 3.300 i.H. si 1.300 i.H. Un alt nume sub care erau cunoscuti este civilizatia Harappan. Limba lor nu a putut fi niciodata descifrata de specialisti.

Erau priceputi in domeniul astronomiei si in agricultura. Au fost prima civilizatie care a produs material din bumbac. De asemenea, ei au domesticit animale ca elefantii si vitele. Aceasta civilizatie a disparut, se pare, din cauza schimbarilor mediului inconjurator. O alta teorie sustine ca au fost invadati in jurul anului 1.500 i.H.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#istorie disparitie civilizatii, #impact cometa eruptie vulcan, #indus anasazi minoani clovis cucuteni , #inedit