Cladiri unicat in lume (Galerie foto)

Marti, 20 Martie 2012, ora 12:20
8745 citiri
Cladiri unicat in lume (Galerie foto)
Foto: ravelandleisure

Cele mai multe palate de pe mapamond sunt impresionante prin arhitectura, dar acestea nu sunt singurele cladiri frumoase din lume, de-a lungul timpului fiind cladite si alte imobile care incanta privirea.

Potrivit Travel + Leisure, iata cateva dintre cladirile considerate a fi cele mai frumoase din lume.

1. Palatul Gresham, Ungaria

Acest palat din Budapesta, proiectat de arhitecul art-nouveau Zsigmond Quittner in 1906, a fost construit pentru a fi un simbol al companiei de asigurari de viata Gresham, dar a fost deteriorat in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, si comunistii facandu-si simtita prezenta.

In prezent, insa, dupa o restaurare de 125 de milioane de dolari, palatul a fost transformat intr-un hotel disponibil pe intreg parcursul anului.

Bolta stralucitoare, acoperita cu sticla, candva gazduia elita Budapestei.

2. Magazinul Christian Dior, Japonia

Situata in cartierul Omotesando, Tokyo, cladirea care gazduieste unul dintre magazinele Dior este una futurista, dar care impresioneaza mai ales noaptea, cand este toata luminata in nuante de bleu. Cartierul in sine, care include mai multe reprezentante ale firmelor detinute de creatori de moda faimosi, este mai cunoscut pentru arhitectura sa decat pentru marfurile vandute.

De asemenea, tot in Omotesando iese in evidenta si cladirea numita Gyro, situata putin mai jos de cea purtand marca Dior, care, in afara de modernismul ce se poate observa in arhitectura ei, mai impresioneaza prin faptul ca etajele superioare par ca stau sa cada, fiind inclinate spre pamant (a doua fotografie).

3. Turnul Hearst, New York

Spre deosebire de alti zgarie-nori precum Turnurile Petronas sau Burj Khalifa, Turnul Hearst impresioneaza si mai mult pe masura ce te apropii de el. Fatada alcatuita din panouri triunghiulare, realizata de catre arhitectul Norman Foster, face ca acest turn de doar 42 de etaje sa para mai spectaculos decat alti zgarie-nori cu statura si de doua ori ami mare. In plus, acele panouri necesita cu 20% mai putin otel decat cele folosite la cladirile clasice.

4. Manastirea Cuibul Tigrului, Regatul Bhutan

Construita pe o stanca, la circa 800 de metri deasupra Vaii Paro, care este situata si ea la 2.133 de metri deasupra nivelului marii, Manastirea Cuibul Tigrului sau Paro Taktsang aproape ca iti taie respiratia, alaturi de muntele care o incadreaza.

Complexul care dateaza din 1692 este construit in jurul unei pesteri in care se crede ca gurul indian Rinpoche a meditat in secolul al VIII-lea si este considerat unul dintre cele mai sacre locuri din Bhutan.

Se spune ca acel guru a ajuns in zona pe spatele unui tigru zburator (de unde si numele), iar astazi turistii ajung la manastire dupa ce urca pe munte cateva ore.

5. Marea Moschee, Mali

In cel mai vechi oras al Africii sub-sahariene, Djenne, din Mali, poate fi gasita o moschee impresionanta, construita cu caramizi din noroi de catre dogoni - o populatie africana. Locul in care se afla aceasta moschee a fost candva centrul unui prosper oras de comert. Marea Moschee, construita cu fata catre piata de odinioara, dateaza din anul 1906.

In fiecare primavara, zidarii locali intretin moscheea prin aplicarea unui nou strat de noroi. Pe varful fiecarui turn al moscheei poate fi vazuta forma locala de decorare arhitecturala - un ou de strut, care simbolizeaza fertilitatea si norocul.

6. Palatul Ecaterina, Rusia

Numit dupa Ecaterina I, a doua sotie a lui Petru cel Mare, acest palat maiestuos din secolul al XVIII-lea, cu fatadele lui bleu distinctive, a fost construit in mare parte de catre fiica celor doi, imparateasa Elisabeta. Si, desi cei mai multi vizitatori vin aici pentru a vedea camera din chihlimbar, aripa clasica al carei design a fost realizat de Charles Cameron, arhitectul favorit al Ecaterinei a II-a, impresioneaza chiar mia mult.

In timpul iernii, vizitatorii pot vedea terenurile din imprejurimi in timp ce stau comod intr-o sanie trasa de caini.

7. Clubul Akron, Alabama

Acest club a fost construit de catre cei de la The Rural Studio - o unitate care isi invata studentii la arhitectura sa ridice cladiri din materiale reciclate, pentru clientii mai saraci. Acoperisul sub forma de bolta a fost construit folosindu-se o tehnica ingenioasa ce dateaza de la inceputul secolului XX.

8. Templul Wat Rong Khun, Thailanda

Constructia acestui templu budist a inceput in 1997 si inca nu s-a incheiat. Spre deosebire de alte locuri considerate sacre din Thalianda, Wat Rong Khun, proiectat de Chalermchai Kositpipat, este lipsit de culoare. Sculpturile ornamentale si mozaicurile sunt albe - un simbol al puritatii -, iar in interiorul constructiei se afla o statuie a lui Buddha.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#cele mai frumoase cladiri, #cladiri impresionante lume, #cladiri unicat lume, #imobile surprinzatoare mapamond , #inedit